Καύσιμα: Συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά οι Έλληνες – Δύσκολο να συγκρατηθούν οι τιμές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά οι Έλληνες – Δύσκολο να συγκρατηθούν οι τιμές
Το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει τα 240 δολάρια το βαρέλι πυροδοτώντας νέες ανατιμήσεις.

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι Έλληνες καταναλωτές οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά την ενέργεια ενώ οι σταθεροποιητικές τάσεις που παρουσίασε το πετρέλαιο την Παρασκευή το οποίο από τα 139 δολάρια που είχε πιάσει πριν από λίγες ημέρες έφθασε στα 111 δολάρια δεν είναι σίγουρο ότι θα μεταφραστούν σε μείωση στις τιμές λιανικής. Και αυτό γιατί οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα εξακολουθούν να είναι ζοφερές με την Rystad - μάλιστα - να μην αποκλείει και τα 240 δολάρια το βαρέλι εάν επιβληθούν μαζικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο αποτυπώνουν το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά με το φυσικό αέριο να έχει ανατιμηθεί σε ποσοστό 78,5%, τον ηλεκτρισμό να έχει αυξηθεί κατά 71,4%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 41,5% και τις τιμές των καυσίμων κατά 23,2%. Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στο 7,2% ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το 8% το Μάρτιο λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές των καυσίμων.

Ένα από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην αγορά είναι το πλαφόν στα κέρδη για τα καύσιμα (και άλλα προϊόντα). Πρόκειται για μία τροπολογία η οποία έχει στόχο να αποθαρρύνει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά αλλά σίγουρα δεν επηρεάζει σημαντικά την τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής καθώς όπως είναι γνωστό το 65% της τιμής αφορά σε φόρους και άλλες επιβαρύνσεις ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους αφορά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Μάλιστα, όπως σχολιάζει σχετικά παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr «τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά είναι πολύ περιορισμένα. Οι επιχειρήσεις και τα πρατήρια κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκρατήσουν τις τιμές καθώς σε κάθε περίπτωση ο ανταγωνισμός εξακολουθεί να υφίσταται. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για πραγματικές λύσεις οι οποίες θα ανακουφίσουν τους καταναλωτές, τότε θα πρέπει να επιλεγούν μέτρα που θα μειώσουν την τιμή της αντλίας και αυτά δεν είναι άλλα από την μείωση του ΕΦΚ».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, πριν από μία ημέρα, πανελλαδικά, η μέση τιμή για την αμόλυβδη 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στα 2,082 ευρώ το λίτρο, για το diesel κίνησης στα 1,936 ευρώ το λίτρο, για το υγραέριο κίνησης στα 1,139 ευρώ το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,601 ευρώ το λίτρο.

Στο νομό Αττικής, η μέση τιμή για την αμόλυβδη 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στα 2,074 ευρώ το λίτρο, στο νομό Θεσσαλονίκης στα 2,069 ενώ οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν όπως είναι αναμενόμενο στους παραδοσιακά «ακριβούς νομούς» όπως είναι ο νομός Ρεθύμνου (2,117 ευρώ το λίτρο), ο νομός Χανίων (2,128 ευρώ το λίτρο), ο νομός Σάμου (2,143 ευρώ το λίτρο), ο νομός Ξάνθης (2,115 ευρώ το λίτρο).

Η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις με την πιο ακριβή βενζίνη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ευρώπης και τα Βαλκάνια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκαταλέγεται στην ομάδα των κρατών που διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ακολουθώντας τη Νορβηγία (2,38 ευρώ το λίτρο), την Ολλανδία (2,24 ευρώ το λίτρο) τη Φιλανδία (2,10 ευρώ το λίτρο), τη Γερμανία και τη Δανία (2,07 δολάρια το λίτρο), τη Σουηδία και την Ελβετία (2,04 ευρώ το λίτρο) την Ισλανδία (2 ευρώ το λίτρο), την Ιταλία (1,95 ευρώ το λίτρο).

Το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει τα 240 δολάρια το βαρέλι πυροδοτώντας νέες ανατιμήσεις

Οι τιμές θα μπορούσαν να σκαρφαλώσουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα αν επιβεβαιώνονταν οι εκτιμήσεις της Rystad Energy, η οποία σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα θεωρεί πιθανή την άνοδο στα 240 δολάρια το βαρέλι αν επιβληθούν μαζικές απαγορεύσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε μια «τρύπα» 4,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως, η οποία απλά δεν μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα από άλλες πηγές εφοδιασμού», αναφέρει η Rystad.

«Η αστάθεια της αγοράς είναι σε υψηλό όλων των εποχών, με τις τιμές να αυξάνονται λόγω της προσδοκίας ότι η προσφορά θα γίνει ακόμη πιο σφιχτή λόγω των κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια από τη Δύση», δήλωσε ο Bjørnar Tonhaugen, επικεφαλής των αγορών πετρελαίου, στη συμβουλευτική εταιρεία με έδρα το Όσλο.

Αν και (η τιμή στα 240 δολάρια το βαρέλι) δεν αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο, οι έμποροι, οι αναλυτές και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυξημένες τιμές με βάση την τρέχουσα κατάσταση, εκτιμά η εταιρεία.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες και ο αντίκτυπος στο πιο σημαντικό αγαθό του κόσμου θα είναι άνευ προηγουμένου», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα ύψη οι τιμές καυσίμων – Τι πληρώνουν οι Έλληνες και τι κερδίζει η αγορά

Τι άλλο θα πληρώσουν οι Έλληνες ακριβά εκτός από τα καύσιμα

Βενζινοπώλες: Μόνο «αντίδοτο» στις υψηλές τιμές των καυσίμων η μείωση του ΕΦΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider