Ουκρανία: Νύχτα αγωνίας σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη με το βλέμμα στις νέες διαπραγματεύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Νύχτα αγωνίας σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη με το βλέμμα στις νέες διαπραγματεύσεις
Όλα τα μάτια στραμμένα στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με στόχο μία ενδεχόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Στην Λευκορωσία, ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης η ρωσική αντιπροσωπεία, με τον Λαβρόφ να αξιολογεί ως «θετικό βήμα» την πρόθεση Ζελένσκι να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Ασφυκτικός ο ρωσικός κλοιός σε Χάρκοβο και Μαριούπολη, ενισχύονται οι δυνάμεις με προορισμό το Κίεβο.

Νύχτα αγωνίας και τρόμου στην Ουκρανία καθώς οι μάχες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται με την διπλωματία να δείχνει προς στιγμή έτοιμη να βρει λύση στην κρίση, ενώ αναβλήθηκε ο σημερινός δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων για την κατάπαυση του πυρός και την αποκλιμάκωση της έντασης.

Όσο η τελευταία δεν συμφωνείται πληθαίνουν οι νεκροί και οι τραυματίες και από τις δύο πλευρές, με την Ρωσία να κάνει λόγο για περίπου 500 νεκρούς στρατιώτες της, ενώ χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες του πολέμου που φεύγουν από την Ουκρανία για να σωθούν, καταφθάνοντας μαζικά στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Πυρά και στο ελληνικό κονβόι από την Μαριούπολη

Αντιμέτωπο με ανταλλαγές πυροβολισμών βρέθηκε το κονβόι των Ελλήνων ομογενών και δημοσιογράφων που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης από την Μαριούπολη με στόχο να καταφέρει να απομακρυνθεί από το σημείο όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Ουκρανία, Σταύρος Ιωαννίδης, η αυτοκινητοπομπή που αριθμεί σχεδόν 80 οχήματα με Έλληνες ομογενείς και ανταποκριτές βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, χωρίς ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί ή θύματα μεταξύ των επιβαινόντων.

Ευτυχώς, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Τετάρτης η πομπή των αυτοκινήτων έφτασε ασφαλής στην Ζαπορίζια.

Επιπλέον, την ίδια περίπου ώρα, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, αν και υπάρχουν αναφορές πως εκείνη την ώρα ο σταθμός ήταν γεμάτος από κόσμο.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει πως η ουκρανική πρωτεύουσα ενδεχομένως να αποτελέσει στόχων νέων σφοδρών βομβαρδισμών, σημειώνοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού.

Αλλά η ένταση δείχνει να μην περιορίζεται στην Ουκρανία, καθώς τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας. «Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.

Εν αναμονή των διαπραγματεύσεων

Λίγα λεπτά πριν τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στο σημείο όπου αναμένονταν να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά.

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι ανέφερε πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτεές θα φτάσουν αύριο Πέμπτη στο Belovezhskaya Pushcha της Λευκορωσίας όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, στην συνάντηση θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μίας κατάπαυσης του πυρός, ενώ όπως ανέφερε ο Μεντίνσκ, ο ρωσικός στρατός θα παράσχει έναν ασφαλή διάδρομο για την ουκρανική αντιπροσωπεία, με τα μάτια της διεθνούς κοινότητας να είναι στραμμένα προς τις κρίσιμες αυτές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι περιορισμένες: Την Τετάρτη, η Ρωσία υποστήριζε πως δεν υπάρχει «καμιά επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας» για την εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο Γκενάντι Γκατίλοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, σε συνέντευξη του στη λιβανική τηλεόραση.

Ο Γκατίλοφ είπε πως «η Ρωσία υποστηρίζει τη διπλωματία που βασίζεται στον σεβασμό των θέσεων όλων των χωρών και στην αρχή της ισότητας, αλλά για την ώρα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύει το RIA Novosti.

Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν έναν πρώτο γύρο συνομιλιών τη Δευτέρα, μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Αφότου δεν σημειώθηκε πρόοδος στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά.

Κατελήφθη ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια

Νωρίτερα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις φέρονταν να έχουν καταλάβει τον μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στην ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Twitter η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, επικαλούμενη ενημέρωση από την ίδια την Ρωσία στον αξιωματούχο του Οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως, μονάδες ρωσικών τεθωρακισμένων κατέλαβαν την Χερσώνα, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες και βομβαρδισμούς. «Μονάδες του ρωσικού στρατού έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Διαβάστε ακόμα - Μπάιντεν: Ο «δικτάτορας» Πούτιν είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ»

Ωστόσο, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ είχε δηλώσει ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών. «Είμαστε ακόμη Ουκρανία. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε», σημείωσε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Από την πλευρά του, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει καταλάβει τη Χερσώνα, τονίζοντας πως οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η πόλη δεν έχει πέσει, η πλευρά μας εξακολουθεί να αμύνεται», είπε ο Αρέστοβιτς σε απευθείας ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της προεδρίας. «Οι οδομαχίες συνεχίζονται», τόνισε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Μαίνονται οι μάχες στην Μαριούπολη - Υπό ρωσικό έλεγχο το λιμάνι του Μπερντιάνσκ

Εξάλλου, ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει άλλο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας, αυτό του Μπερντιάνσκ, και επιτίθεται αυτήν την ώρα σε αυτό της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η Μαριούπολη δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τη Ρωσία και οι αρχές δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν τους τραυματίες. «Πολεμάμε, δεν έχουμε σταματήσει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, όμως διεξάγονται μάχες με ρωσικά στρατεύματα. Το δημοτικό συμβούλιο έκανε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι Ρώσοι επιτιθέμενοι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τοποθεσίες, περιλαμβανομένων συγκροτημάτων κατοικιών και κοιτώνων για ανθρώπους που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των μαχών.

Ουκρανία: Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα

Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, η οποία αναρτήθηκε στο Facebook, στους 2.000 πολίτες δεν περιλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας.

«Ήδη για περισσότερες από 160 ώρες η Ουκρανία και σύσσωμος ο ουκρανικός λαός αντιστέκονται στην δόλια και κυνική επίθεση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ενώ κάθε ώρα που περνάει είναι ζωές που χάνονται, των παιδιών μας , των γυναικών και των δυνάμεων άμυνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα επισημαίνεται ότι στο διάστημα των επτά ημερών του πολέμου, «η Ρωσία κατέστρεψε εκατοντάδες μεταφορικά μέσα, υποδομές, κατοικίες, νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς και ήδη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας».

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Την νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν. Εκτός από τους πυραύλους ‘αέρος-αέρος’ από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης ‘Κέντρο’», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες σε Χάρκοβο, Μαριούπολη - Αγωνία για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider