ΗΠΑ: Εντός 48 ωρών η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Σε θέση «μάχης» σχεδόν το 100% των στρατευμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Εντός 48 ωρών η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Σε θέση «μάχης» σχεδόν το 100% των στρατευμάτων
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι επίκειται μια μαζική επίθεση τις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με τον Guardian.

Τελευταία ενημέρωση: 23:47

Σχεδόν το σύνολο των στρατευμάτων της Ρωσίας έχουν μεταφερθεί σε θέση «έτοιμη για εισβολή» κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian που κάνει λόγο για πληροφορίες ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «όσο έτοιμος θα μπορούσε να είναι» για μια εισβολή στην Ουκρανία, καθώς «σχεδόν το 100%» των αναγκαίων στρατιωτικών δυνάμεων έχει ήδη πάρει θέση, εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Πούτιν «διαθέτει σχεδόν το 100% των δυνάμεων που είχαμε υπολογίσει ότι θα κινητοποιούσε» για να εισβάλει στην Ουκρανία, είπε αυτός ο αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα πάντα με αυτήν την πηγή, το 80% των περίπου 150.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία βρίσκονται σε «διάταξη μάχης», έχοντας συγκεντρωθεί σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε σχηματισμό επίθεσης.

Την ίδια ώρα, ανεπίσημες πηγές αναφέρουν πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι επίκειται μια μαζική επίθεση τις επόμενες 48 ώρες.

Όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ: «Ο Ζελένσκι έχει λάβει προειδοποίηση ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μια εισβολή εντός 48 ωρών». Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η εισβολή «ξεκίνησε», ωστόσο οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι δεν διαθέτουν ακόμη αποδείξεις για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων εντός του ουκρανικού εδάφους. «Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ότι ο ρωσικός στρατός μετακινήθηκε στο Ντονμπάς», εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος. Ωστόσο, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έχει διεισδύσει» στα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εντοπιστεί ρωσικά άρματα μάχης κοντά στο Χάρκοβο και σύμφωνα με τον Λετονό Πρόεδρο, ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί σε όλη την περιφέρεια του Ντονμπάς.

Bild: Ρωσικές ειδικές δυνάμεις κινούνται προς τη συνοριακή περιοχή Μαρινόφκα

Ρωσικές ειδικές δυνάμεις χωρίς σημαία και διακριτικά κινούνται προς την συνοριακή περιοχή Μαρινόφκα, μεταδίδει η εφημερίδα BILD.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανακάλυψε περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα των ειδικών δυνάμεων «Spetsnaz», τις οποίες περιγράφει ως τον «μυστικό στρατό» της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, να κινούνται από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μάρτυρες που επικαλείται και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνουν λόγο για δύο στρατιωτικά κονβόι χωρίς διακριτικά, τα οποία περιλαμβάνουν 9 τεθωρακισμένα, ένα άρμα μάχης, βυτιοφόρα και φορτηγά, και προχωρούν με δύο διαφορετικές οδηγίες από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ. Τα ρωσικά οχήματα είναι, επισημαίνεται, τα ίδια που πήραν τον έλεγχο της Κριμαίας το 2014, με την άφιξη των λεγόμενων «μικρών πράσινων ανδρών».

Κρεμλίνο: Οι «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια από τον Πούτιν

Οι ηγέτες των αποσχισθεισών από την Ουκρανία «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» Ντενίς Πουσίλιν και Λεονίντ Πάσετσνικ ζήτησαν με επιστολές τους στρατωτική βοήθεια από τον πρόεδρο της Ρωσίας για να αποκρούσουν την «επίθεση της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, και με σκοπό επίσης να αποτραπεί η ύπαρξη θυμάτων μεταξύ των αμάχων και μια ανθρωπιστική καταστροφή, οι ηγέτες των δύο Δημοκρατιών, βάσει των άρθρων 3 και 4 των Συμφώνων Φιλίας, Συνεργασίας και Αλληλοβοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Δημοκρατιών τους, ζητούν από τον πρόεδρο της Ρωσίας να παράσχει βοήθεια στην απόκρουση της επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων και σχηματισμών της Ουκρανίας», αναφέρεται στις γραπτές εκκλήσεις τους, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Δύο κονβόι καθ’ οδόν προς το Ντονέτσκ - Σε κλοιό η Μαριούπολη

Δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους από την πλευρά των ρωσικών συνόρων, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρία δημοσιογράφου που βρίσκεται στην περιοχή.

Το ένα κονβόι περιλαμβάνει εννέα τανκς και ένα στρατιωτικό όχημα, ενώ το δεύτερο φορτηγά και βυτιοφόρα, δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Την ίδια στιγμή, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, μιας μεγάλης πόλης που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή του Ντονμπάς

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με τους επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων και των δημάρχων με αντικείμενο την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλο το ουκρανικό έδαφος, εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ και αργά το βράδυ της Τετάρτης, το κοινοβούλιο ενέκρινε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν λεπτομερώς τα σχέδια δράσης τους υπό διάφορες καταστάσεις, την οργάνωση της δουλειάς των νοσοκομείων, τις ενέργειες των στρατιωτικο-πολιτικών διοικήσεων στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Nέοι βομβαρδισμοί στα ανατολικά

Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης έντασης.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν διευκρίνισαν πού πραγματοποιήθηκε η επίθεση, αναφέροντας μονάχα, σε ένα δελτίο τύπου, ότι ένας στρατιώτης «υπέκυψε στα τραύματά του» κι ένας άλλος τραυματίστηκε στον βομβαρδισμό.

Από τις αρχές του έτους και την αναζωπύρωση της έντασης στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, 9 στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ένας άμαχος έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από πυρά του πυροβολικού.

Από αύριο σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε σήμερα στην ουκρανική βουλή, την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας από αύριο τα μεσάνυχτα για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία, την στιγμή που καταγράφονται συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας στην γραμμή επαφής στο Ντονμπάς.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ουκρανική βουλή, προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

Νωρίτερα, την Τρίτη, είχε γίνει γνωστό πως η Ρωσία άρχισε να απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από όλες τις διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Ουκρανία. Η Ρωσία στην Ουκρανία εκπροσωπείται από την πρεσβεία της στο Κίεβο καθώς και από γενικά προξενεία στο Χάρκοβο, την Οδησσό και το Λβόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας παρατηρήθηκε ότι υπάλληλοι της έκαιγαν έγγραφα, δήλωσε ότι αυτό πράγματι συνέβη. «Είναι μια σχεδιασμένη διαδικασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως τώρα, υπάρχει δέσμη μέτρων, τα οποία πρέπει να ληφθούν, και για λόγους ασφαλείας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως η Μόσχα θα δώσει μια ισχυρή απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ, όχι οπωσδήποτε συμμετρική, αλλά μελετημένη και αισθητή για την αμερικανική πλευρά.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες, στις κυρώσεις θα δοθεί μια ισχυρή απάντηση, όχι οπωσδήποτε συμμετρική, αλλά μελετημένη και αισθητή για την αμερικανική πλευρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Guardian, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters - Ουκρανία: Δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό καθ’ οδόν προς το Ντονέτσκ

Μπάιντεν: Σε ισχύ από σήμερα οι νέες κυρώσεις κατά της Nord Stream 2 AG

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider