Ειδήσεις | Ελλάδα
16-12-2021 | 13:47

Τσιόδρας για ΜΕΘ: Μεγάλη θλίψη η χρήση παλαιότερης ανάλυσης για πολιτική αντιπαράθεση

Newsroom
Μοιράσου το
Τσιόδρας για ΜΕΘ: Μεγάλη θλίψη η χρήση παλαιότερης ανάλυσης για πολιτική αντιπαράθεση
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ηχηρή παρέμβαση του Σωτήρη Τσιόδρα, εν μέσω πολιτικού πανδαιμόνιου, μετά τη δημοσίευση επιστημονικής μελέτης για τη λειτουργία κλινών ΜΕΘ στην Ελλάδα. Ο εγνωσμένου κύρους καθηγητής εκφράζει τη θλίψη του για την πολιτική αντιπαράθεση, ενώ την ίδια στιγμή κάνει έκκληση για εμβολιασμό με γ'  δόση, και τήρηση των μέτρων προστασίας (αποστάσεις, μάσκες , αποφυγή συνωστισμού κλπ.), για αναχαίτιση της Όμικρον. 

Ολόκληρη η δήλωση: 

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση. Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας
Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας
Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων». 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα

MUST READ

Τσίπρας για μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα: Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί

Μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα: Στο 87% η θνητότητα εκτός ΜΕΘ - Πώς θα είχαν σωθεί 1.500 ασθενείς