Ιράκ: Επίθεση με drone στην πρωθυπουργική κατοικία - Σώος ο πρωθυπουργός, παρεβρέθει σε σύσκεψη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράκ: Επίθεση με drone στην πρωθυπουργική κατοικία - Σώος ο πρωθυπουργός, παρεβρέθει σε σύσκεψη
Καλά στην υγεία του και ασφαλής δηλώνει ο αρχηγός του κράτους και ζητά ηρεμία και αυτοσυγκράτηση

Ένα drone στο οποίο είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικές ύλες στόχευσε την κατοικία του πρωθυπουργού του Ιράκ, Μουσταφά αλ Καντίμι στη Βαγδάτη σήμερα τα ξημερώματα, μια επίθεση που ο ιρακινός στρατός χαρακτήρισε απόπειρα δολοφονίας του, με τον πρωθυπουργό της χώρας να γλυτώνει σώος.

Σε μια ανακοίνωση του ιρακινού στρατού τονίζεται ότι η επίθεση είχε στόχο την κατοικία του Καντίμι που βρίσκεται στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της ιρακινής πρωτεύουσας. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέσω twitter ο Καντίμι δήλωσε ότι είναι «καλά» και κάλεσε σε «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση». «Είμαι καλά, ευτυχώς, και καλώ σε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από την πλευρά όλων για χάρη του Ιράκ», έγραψε.

Δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κατοικία του πρωθυπουργού χτυπήθηκε από τουλάχιστον μία έκρηξη και επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός είναι καλά στην υγεία του.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη της επίθεσης.

Προέδρευσε σε συνάντηση με διοικητές ασφάλειας

Ο Καντίμι εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γραφείο του, όπου προεδρεύει σε μια συνάντηση με ανώτατους διοικητές ασφαλείας για να συζητήσουν την επίθεση.

«Η δειλή τρομοκρατική επίθεση εναντίον της οικίας του πρωθυπουργού χθες το βράδυ με στόχο τη δολοφονία του αποτελεί μια σοβαρή στόχευση του ιρακινού κράτους από εγκληματικές ένοπλες οργανώσεις», επισημαίνει το γραφείο του πρωθυπουργού, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Έξι μέλη της προσωπικής δύναμης προστασίας του Καντίμι, που βρίσκονταν έξω από την οικία του στην Πράσινη Ζώνη, τραυματίστηκαν, είπαν πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, τα δύο εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ένα τρίτο ντρόουν έπληξε την οικία, είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως η κατάσταση ασφαλείας είναι σταθερή εντός της Πράσινης Ζώνης μετά την επίθεση.

Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά τις βίαιες συγκρούσεις στη Βαγδάτη μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και υποστηρικτών πολιτικών παρατάξεων που έχουν τη στήριξη του Ιράν, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ένοπλες πτέρυγες, από τότε που οι παρατάξεις αυτές έχασαν δεκάδες έδρες στο κοινοβούλιο, έπειτα από τις γενικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ καταδίκασε την επίθεση ως ένα απεχθές έγκλημα σε βάρος του Ιράκ. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι το Ιράκ θα συρθεί στο χάος και σε ένα πραξικόπημα σε βάρος του συνταγματικού συστήματός του», έγραψε σε ένα τουίτ.

Ο σιίτης μουσουλμάνος κληρικός Μοκντάντα αλ Σαντρ, το κόμμα του οποίου ήταν ο μεγαλύτερος νικητής στις εκλογές του περασμένου μήνα, χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια εναντίον της σταθερότητας του Ιράκ, που στόχευε να «επιστρέψει στο Ιράκ σε μια χαοτική κατάσταση όπου θα ελέγχεται από μη κρατικές δυνάμεις».

Οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν καταδίκασαν την επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo @Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider