Έντονη αντίδραση ΗΠΑ για την Αμμόχωστο - «Προκλητικές» οι ανακοινώσεις Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη αντίδραση ΗΠΑ για την Αμμόχωστο - «Προκλητικές» οι ανακοινώσεις Ερντογάν
Οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Ερντογάν «προκλητικές» και «εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», τονίζουν οι ΗΠΑ.

Ξεκάθαρη και έντονη είναι ηη αντίδραση των ΗΠΑ στην ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης Αμμοχώστου, η οποία θα γίνει κατά παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών.

Συγκεκριμένα, η υποψήφια βοηθός Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ τόνισε ότι οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Ερντογάν «προκλητικές» και «εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Πρόσθεσε επίσης ότι οι κινήσεις αυτές, είναι ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει σε ρεπορτάζ του το ΣΚΑΙ.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια στις ΗΠΑ, Κατερίνα Σώκου, η κ. Ντόνφριντ δεσμεύθηκε στον Μπομπ Μενέντεζ, γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι θα εργαστεί με το Κογκρέσο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαβεβαίωσε επίσης ότι όσο η Τουρκία έχει στην κατοχή της το ρωσικό σύστημα S-400, θα διατηρηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της.

ΗΠΑ: Η θέση μας δεν άλλαξε

Σε αντίστοιχο αυστηρό ύφος σχολίασε τις ανακοινώσεις Ερντογάν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων με τη στήριξη της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Επίσης επανέλαβε τη δέσμευση της διοίκησης Μπάιντεν στην εξασφάλιση σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Βαθιά ανησυχία» και από το Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση είναι «βαθιά ανήσυχη» για την ανακοίνωση που έγινε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Κύπρο αναφορικά με το άνοιγμα και την εποίκηση εκ νέου μιας περιοχής που συνιστά το 3,4% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, δήλωσε εκπρόσωπος του Foreign Office.

«Η ανακοίνωση αντιτίθεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 8ης Οκτωβρίου 2020 που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει και να αναστρέψει τις ενέργειές της στα Βαρώσια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντονισμός Μητσοτάκη - Αναστασιάδη, μετά τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Β. Κύπρο και η εξέλιξη του κυπριακού

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Η Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τα Βαρώσια

gazzetta
gazzetta reader insider insider