Αυστρία: Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2020 καταβλήθηκαν 52 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια λόγω πανδημίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστρία: Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2020 καταβλήθηκαν 52 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια λόγω πανδημίας
Οι μεταβάσεις μεταξύ της ενίσχυσης για συνέπειες του CoV και των γεωργικών επιδοτήσεων ήταν εν μέρει ασαφείς.

Την έκθεσή του σχετικά με τα μέτρα χρηματοοικονομικής συνδρομής από την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη το Αυστριακό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τον Μάρτιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 διατέθηκαν 52,80 δισ. ευρώ για μέτρα οικονομικής βοήθειας όπως επιχορηγήσεις, παροχές σε είδος, υποχρεώσεις, εγγυήσεις και δάνεια, και από αυτό το συνολικό ποσό, τα 21,332 δισ. ευρώ είχαν μεταφερθεί σε ειδική χρηματοδοτική ενίσχυση έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Περίπου 20,9 δισ. ευρώ προήλθαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και περίπου 432 εκατ. ευρώ από τα ομόσπονδα κρατίδια, με τα ομοσπονδιακά μέτρα να έχουν επικεντρωθεί στους τομείς της οικονομίας (6,410 δισ. ευρώ) και στην αγορά εργασίας (5,049 δισ. ευρώ), καθώς και στις ενισχύσεις που συνδέονταν με προηγούμενα ή αναβαλλόμενα έσοδα (6,967 δισ. ευρώ).

Όπως εξηγεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, η έκθεση αφορά κυρίως τη διαφάνεια, περιέχει όμως και άσκηση κριτικής. Για παράδειγμα, η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και της Τράπεζας Τουρισμού σχετικά με τη σύναψη της τουριστικής επιδότησης δεν είχε ακόμη συναφθεί κατά την περίοδο αναφοράς, αν και ο όγκος των υποχρεώσεων ανέρχονταν ήδη σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Και ενώ υπήρχε ένα δημόσιο σύστημα αναφοράς για τις ενισχύσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αυτό δεν υπήρχε σε επίπεδο ομόσπονδων κρατιδίων.

Στον δασικό τομέα, οι μεταβάσεις μεταξύ της ενίσχυσης για συνέπειες του CoV και των γεωργικών επιδοτήσεων ήταν εν μέρει ασαφείς.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επικρίνει επίσης το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις στον τομέα των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών έγιναν πολύ αργά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider