Λευκορωσία: Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καταδικάζει την ενέργεια, αξιώνει την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λευκορωσία: Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καταδικάζει την ενέργεια, αξιώνει την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου
Ryanair
Λιθουανοί εισαγγελείς έχουν αρχίσει να διενεργούν ποινικής φύσης έρευνα για τον εξαναγκασμό του Boeing 737 να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Η αμερικανική διπλωματία «καταδίκασε σθεναρά» την αναγκαστική εκτροπή επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία χθες Κυριακή και τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό, αξιώνοντας να συγκληθεί το ταχύτερο το Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) για να συζητήσει το συμβάν.

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν σθεναρά την αναγκαστική εκτροπή μιας πτήσης μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ» και τη «σύλληψη του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς στο Μινσκ. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του».

Στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του κ. Προτάσεβιτς, ενώ σημείωσε πως «η σοκαριστική ενέργεια που διαπράχθηκε από το καθεστώς Λουκασένκο έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 120 και πλέον επιβατών, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ».

«Οι πρώτες πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι ενέχονται οι λευκορωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και ότι χρησιμοποιήθηκαν λευκορωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν το αεροσκάφος είναι βαθιά ανησυχητικές και χρειάζεται να ερευνηθούν σε βάθος», σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θύμισε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει «τον λευκορωσικό λαό» και την «επιθυμία του για ένα μέλλον με ελευθερία, δημοκρατία και ευημερία» και αξιώνει «το καθεστώς» του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο «να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει τη «συντομότερη δυνατή σύγκληση του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ για να εξεταστούν τα γεγονότα αυτά», ενώ σημείωσε πως «συντονίζουμε στενά την αντίδρασή μας με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και Λιθουανών και Ελλήνων αξιωματούχων».

Το Βίλνιους διενεργεί έρευνα για «τρομοκρατία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, ο Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, γνωστοποίησε χθες ότι συζήτησε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ την εκτροπή στο Μινσκ αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε δρομολόγιο με προορισμό το Βίλνιους και ζήτησε να υπάρξει σθεναρή αντίδραση από μέρους της Δύσης για την ενέργεια αυτή, την οποία χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου.

«Στη διάρκεια της συζήτησης» τονίστηκε «ότι αυτό το άνευ προηγουμένου συμβάν πρέπει να συναντήσει σθεναρή διατλαντική αντίδραση», ανέφερε ο κ. Λάντσμπεργκις σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Λιθουανοί εισαγγελείς έχουν αρχίσει να διενεργούν ποινικής φύσης έρευνα για τον εξαναγκασμό του Boeing 737 να προσγειωθεί στο Μινσκ, γνωστοποίησε η γενική εισαγγελία στο Βίλνιους. Η έρευνα αφορά πειρατεία αεροσκάφους για «τρομοκρατία» και παραβίαση διεθνών συνθηκών, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της γενικής εισαγγελίας.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε τόνισε σε δημοσιογράφους νωρίτερα ότι οι αρχές επρόκειτο να πάρουν καταθέσεις από πολλούς από τους επιβάτες στο αεροσκάφος της Ryanair. «Αυτό το άνευ προηγουμένου συμβάν πρέπει να ερευνηθεί διεξοδικά», σημείωσε η κυρία Σιμονίτε στο αεροδρόμιο της λιθουανικής πρωτεύουσας, όπου συναντήθηκε με επιβάτες του αεροπλάνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκτροπή αεροσκάφους - Λευκορωσία: Πιθανή η επιβολή κυρώσεων κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής

gazzetta
gazzetta reader insider insider