Γενς Σπαν: Προτείνει στα κρατίδια πλαίσιο για ανοίγματα "με αισιοδοξία κα σύνεση"

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γενς Σπαν: Προτείνει στα κρατίδια πλαίσιο για ανοίγματα "με αισιοδοξία κα σύνεση"
«Το θέμα είναι να οικοδομήσουμε και να διασφάλισουμε μια γέφυρα προς το καλοκαίρι».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάχθηκε υπέρ ενός συνδυασμού «αισιοδοξίας και σύνεσης» για την περαιτέρω πορεία καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού και περιέγραψε τα περαιτέρω βήματα για τη χαλάρωση των μέτρων.

«Φαίνεται πως καταφέραμε από κοινού να σπάσουμε το τρίτο κύμα. Αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ακόμα πολύ υψηλός», αναφέρει σε επιστολή του προς τους ομολόγους του των κρατιδίων, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων και για την οποία έγραψε η εφημερίδα «Suedeutsche Zeitung».

«Εάν χαλαρώσουμε πάρα πολύ γρήγορα και μειωθεί η μεταξύ μας προσοχή, υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι για μια νέα απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί απολύτως είναι ένας πολιτικός ανταγωνισμός για χαλάρωση, ειδικά κατά το έτος των εκλογών», τονίζει στην επιστολή του.

«Τώρα, το θέμα είναι να οικοδομήσουμε και να διασφάλισουμε μια γέφυρα προς το καλοκαίρι. Είναι απαραίτητη μια εντατική δοκιμή σε όλους τους χώρους που ζούμε ως βάση για σταδιακά ανοίγματα. Το τέλος της γέφυρας θα το έχουμε φτάσει όταν καταφέρουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού σε τέτοιο βαθμό ώστε τα μη εμβολιασμένα άτομα να μην μπορούν πλέον να προκαλέσουν δυναμική μόλυνσης η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το σύστημα υγείας» πρόσθεσε ο Σπαν.

Ο υπουργός Υγείας διατύπωσε «γενικούς κανόνες» στην επιστολή του:

Eίναι δέκα φορές πιο ασφαλές να βρισκόμαστε έξω παρά σε εσωτερικούς χώρους. Τα μισά άτομα σε ένα δωμάτιο μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης στο ένα τέταρτο. Οι μάσκες και τα διαγνωστικά τεστ για όλους έκαναν την οικογενειακή επανένωση πολύ πιο ασφαλή για όλους.

Με δείκτη θετικότητας κάτω από 100 κρούσματα εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους, να πραγματοποιούνται τις επόμενες εβδομάδες ιδιωτικές συναντήσεις μόνο με ένα άλλο νοικοκυριό τηρουμένων όλων των προστατευτικών μέτρων. Στα σχολεία, πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για τη φυσική συμμετοχή σε μαθήματα δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Σπαν,

Η εξωτερική εστίαση πρέπει να είναι δυνατή με καθημερινό αρνητικό τεστ και ασφαλή ιχνηλάτηση των επαφών, ενώ για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες να γίνεται -ιδανικά- με προηγούμενο ραντεβού. Η εσωτερική εστίαση θα πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε κλειστή. Στα καταστήματα λιανικής, τα μουσεία και για υπηρεσίες οι οποίες προφέρονται με σωματική επαφή επιβάλλεται το καθημερινό αρνητικό τεστ, ενώ για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες πρέπει να συνεχίσει να ισχύει ο κανόνας της μάσκας στις περιπτώσεις αυτές.

Κατά την άποψη του Σπαν ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω ανοίγματα εάν ο δείκτης θετικότητας των επτά ημερών πέσει κάτω από το 50 για περισσότερες από πέντε συνεχόμενες ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν περάσει τουλάχιστον 28 ημέρες από τότε που ο δείκτης μειώθηκε κάτω από 100.

Στη συνέχεια, υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσαν να ξανανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι εστίασης, πολιτισμού και οι εγκαταστάσεις διαμονής, καταλήγει ο υπουργόες Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Προειδοποίηση για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο

Μπουρλά (Delphi): Αισιόδοξος για το χάπι κατά του κορονοϊού -Τι είπε για τα εμβόλια

gazzetta
gazzetta reader insider insider