Ελλάδα
13-05-2021 | 11:33

Γεραπετρίτης: Τι θα ισχύσει με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - 'Εως τέλη Μαΐου 5 εκατομμύρια εμβολιασμένοι

Newsroom
Μοιράσου το
Γεραπετρίτης: Τι θα ισχύσει με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - 'Εως τέλη Μαΐου 5 εκατομμύρια εμβολιασμένοι
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της G20 με 0,91 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα, βρίσκεται η Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε «πολύ πάνω από το μέσο όρο» και μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

«Ένας στους 100 Έλληνες εμβολιάζεται κάθε ημέρα. Έχουμε φτάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο», «το εμβολιαστικό εγχείρημα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι έως τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. πολίτες.

Χαρακτήρισε αυτονόητο ότι η χώρα μας ετοιμάζεται για τέταρτο κύμα της πανδημίας ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί και πρόσθεσε ότι το μεγάλο όπλο είναι οι εμβολιασμοί.

Τι θα ισχύσει με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Μόλις εξασφαλιστεί η καθολική παροχή εμβολίων στον πληθυσμό θα μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε κρίσιμες δομές υγείας και κέντρα ευάλωτου πληθυσμού, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη. Ωστόσο, αναφέρθηκε στα νομικά αλλά και τα πραγματικά ζητήματα που προκύπτουν και εξέφρασε την άποψη ότι είναι ζήτημα κοινωνικής αλληλεγγύης και θα πρέπει να εξεταστεί όταν εξασφαλιστεί καθολική παροχή εμβολίων.

Self test και ταξίδια στα νησιά

Όσον αφορά τα ταξίδια στα νησιά με υποχρεωτικό τεστ ανέφερε ότι αρχικά, οι ταξιδιώτες θα τυπώνουν και θα συμπληρώνουν χειρόγραφα pdf με υπεύθυνη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος την οποία θα υποδεικνύουν στους ελέγχους. Παράλληλα ολοκληρώνεται το ψηφιακό σύστημα όπου θα αναρτώνται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων.

Συμπλήρωσε ότι εκτός από τα self test για ταξίδια στα νησιά ισχύει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδει μόνος του ο πολίτης από την πλατφόρμα εμβολιασμών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και πιστοποιητικό αντισωμάτων αν έχει νοσήσει και έχει επαρκή αντισώματα από διαγνωστικό κέντρο.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το μέτρο αυτό κατά βάση στοχεύει στην αυτορρύθμιση και την αυτοπροστασία των πολιτών.

Όπως μέχρι σήμερα έχουμε πορευθεί χέρι - χέρι με πολίτες και πιστώνονται την όποια καλή διαχείριση έτσι και σήμερα με σχέση ευθύνης θα πρέπει να προβαίνουν σε αυτές τις απαιτούμενες ενέργειες, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε πράξη η εξαγγελία για ένα δωρεάν self test στο γενικό πληθυσμό, ο υπουργός απάντησε ότι εφόσον άνοιξαν πολύ πρώιμα δραστηριότητες της αγοράς και της κοινωνίας, η επιτροπή εισηγήθηκε πολλαπλά υποχρεωτικά τεστ για λόγους ασφάλειας.

Στα σχολεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνονται 4 εκατομμύρια τεστ εβδομαδιαίως ενώ εάν συνυπολογιστούν και τα τεστ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υπόκειται σε έλεγχο, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και συνάντηση των δύο ηγετών

Για την Τουρκία ο υπουργός ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει μια ιδιαιτέρως επεκτατική πολιτική, καθώς εγκαθίσταται σε περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα όπως η Λιβύη, Συρία και τώρα η Παλαιστίνη.

Εκτίμησε ότι αυτή η πολιτική δεν έχει θετικά αποτελέσματα για τον Ερντογάν ενώ αντίθετα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα αντισυσπείρωσης στη χώρα και ενίσχυσε τις ελληνικές θέσεις.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση της μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι οι ηγέτες γειτονικών κρατών οφείλουν να μιλούν, αν και εφόσον ικανοποιούνται ορισμένα αναγκαία προαπαιτούμενα. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι χρειάζεται μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, αποχή από ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα και πάνω από όλα να έχει εδραιωθεί και μια σαφής ατζέντα για τα εκκρεμή ζητήματα που στην περίπτωσή Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες.

Δεν καταργείται το 8ωρο - Προς το συμφέρον του εργαζόμενου το ν/σ

Τέλος, για το εργασιακό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν καταργείται το 8ωρο, το 5ήμερο και οι υπερωρίες αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «ενισχύει απολύτως τη θέση του εργαζόμενου» και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το εργασιακό πλαίσιο είναι τελείως αρρύθμιστο, η εργοδοτική αυθαιρεσία πλεονάζει ενώ δεν είναι επαρκής και ο έλεγχος με αποτέλεσμα να ευνοείται πάντα ο ισχυρός.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.