Η Γερουσία των ΗΠΑ ανοίγει πόλεμο με Apple και Google για τα stores

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερουσία των ΗΠΑ ανοίγει πόλεμο με Apple και Google για τα stores
Την Τετάρτη η Γερ. Κλόμπουσαρ από τη Μινεσότα, άνοιξε θεμα αθέμιτου ανταγωνισμού για το App store και το play store της Google με τη λογική ότι χρεώνουν πολύ ακριβά ορισμένες εφαρμογές και υποσκάπτουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό προς άλλους κατασκευαστές, λειτουργώντας ως μονοπωλίο. Είναι η πιο σοβαρή κατηγορία μέχρι στιγμής ειδικά για την Apple και  σχετίζεται με το νέο προϊόν που παρουσίασε χθες, τα AirTags. Πίσω από την είδηση τεχνολογίας, ανοίγει θέμα αν η αμερικανική Γερουσία ξεκινάει κάποιο "σαφάρι" ελέγχου των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας ή αν είναι μια πιο "εσωτερική" αμερικανική κόντρα μεταξύ θιγομένων μερών.

Την Τετάρτη, η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, εξέτασε κατηγορίες από τρεις εταιρείες, οι οποίες έθεσαν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στους δύο μεγάλους κολοσσούς, Apple και Google.

Η πρώτη και σοβαρότερη αφορά την εταιρεία Tile, η οποία κατηγόρησε ευθέως την Apple ότι το νέο προϊόν εντοπισμού αντικειμένων που λάνσαρε εχθές, τα Air Tags, είναι αντιγραφή του δικού της προϊόντος εντοπισμού. Η δεύτερη κατηγορία ήρθε από τη διάσημη υπηρεσία streaming μουσικής, Spotify. Το Spotify ανέφερε ότι η Apple την εμπόδισε να ενημερώσει τους πελάτες της ότι θα μπορούσαν να βρουν φθηνότερες τιμές έξω από την αντίστοιχη εφαρμογή του App Store. Τέλος, η υπηρεσία γνωριμιών Match Group κατέθεσε ότι μέχρι τώρα πληρώνει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε τέλη, στην Apple και την Google, για να υπάρχει στο App Store και Play Store αντίστοιχα. Αυτά τα χρήματα αποτελούν το μοναδικό σημαντικό κόστος της εταιρείας γνωριμιών.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της κατάθεσης της εταιρείας Match Group, ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Match Group δήλωσε ότι την Τρίτη το βράδυ (πριν την ακρόαση) η Google διαμήνυσε στην Match Group τη δυσαρέσκειά της για το περιεχόμενο της κατάθεσης που θα συνέβαινε την επόμενη ημέρα.

Οι τρεις καταγγελίες, ήρθαν σε ακρόαση στην επιτροπή για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Γερουσίας, της οποίας προΐσταται η Δημοκρατική Γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουσαρ. Η Κλόμπουσαρ, η οποία είχε τρέξει και στην κούρσα των Δημοκρατικών για υποψήφια Πρόεδρος, είναι υπέρμαχος του περιορισμού στην εξουσία που έχουν οι πέντε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, γνωστές ως Big Tech. Μάλιστα, θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ισορροπημένη συμφωνία για τον έλεγχο της ισχύος των εταιρειών αυτών και με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Αναφερόμενη, μάλιστα, στην υπόθεση Match Group η Κλόμπουσαρ κάλεσε τη Γερουσία να διερευνήσει την υπόθεση υπό το πρίσμα του εκβιασμού.

Τι λένε οι «κατηγορούμενοι»;

Τόσο η Apple όσο και η Google, υπερασπίστηκαν των πρακτικών τους απέναντι στις κατηγορίες, θεωρώντας ότι δεν παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους των ΗΠΑ. Μάλιστα, δήλωσαν συγκεκριμένα ότι όσον αφορά την κλοπή από την Tile, ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η τελευταία είναι κοινό κτήμα στον κλάδο και ότι δεν μπορούν να ισχυριστούν κλοπή, την ώρα που κυκλοφορούν παρόμοια προϊόντα και από μικρότερες εταιρείες. Αντίστοιχα, για τις εφαρμογές και τα τέλη, ανέφεραν ότι στην πραγματικότητα τα stores χάνουν υπερβολικά έσοδα από εταιρείες που δεν πληρώνουν τις συνδρομές τους εγκαίρως, ενώ απολαμβάνουν των αντίστοιχων υπηρεσιών. Επιπλέον, υπήρξε κοινή θέση από τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς, ότι οι συνδρομές κυρίως υπάρχουν για να καλύπτουν κενά ασφαλείας μεταξύ των εφαρμογών και των πλατφορμών των αντίστοιχων συσκευών.

Τι απαντά η Γερουσία

Η αμερικάνικη Γερουσία για την ώρα δεν έχει κάποια συμπαγή στάση, αν και διαφαίνεται η συμφωνία που έχει προβλέψει η Κλόμπουσαρ. Στη διαδικασία της Τετάρτης, αρκετοί Γερουσιαστές και από τις δύο πλευρές υποστήριξαν ότι οι 2 τεχνολογικοί κολοσσοί παραβιάζουν συστηματικά τους νόμους για τα μονοπώλια των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής του Κονέκτικατ, Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, έκανε ένα αιχμηρό σχόλιο. Είπε ότι αν τα γεγονότα αυτά παρουσιάζονταν σε οποιαδήποτε νομική σχολή, στο μάθημα για το εμπορικό δίκαιο, όλοι θα θεωρούσαν ότι αποτελούν παραβίαση των αντίστοιχων νόμων.

Επιπλέον, η έρευνα για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δεν θα σταματήσει σε αυτές τις 3 κατηγορίες. Τον επόμενο μήνα εξετάζεται η καταγγελία της Epic Games -της εταιρείας που κατασκευάζει το διάσημο δωρεάν βιντεοπαιχνίδι Fortnite- απέναντι στην Apple ότι εξαναγκάζει μέσω της εφαρμογής που έχει στο App Store, τους καταναλωτές του παιχνιδιού Fortnite σε αγορές.

Μια «εσωτερική» κόντρα με διεθνή αντίκτυπο

Τα αποτελέσματα της επιτροπής της Γερουσίας δεν αποτελούν μόνο προάγγελο για το τί θα συμβεί με τους μονοπωλιακούς νόμους στις ΗΠΑ. Η στάση που θα κρατήσει η Γερουσία απέναντι στην οικονομική ισχύ που έχουν οι Apple και Google θα επηρεάσει δισεκατομμύρια χρήστες των stores σε όλον τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η Google έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια χρήστες παγκόσμια και η Apple το 1,5 δισεκατομμύριο, ως τον Δεκέμβριο του 2020. Αθροιστικά, οι 2 κολοσσοί έχουν ετήσιο τζίρο 422 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι οι κινητήριες δυνάμεις στον κλάδο τους σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και κορυφαίες στη συνεισφορά τους στο αμερικάνικο ΑΕΠ. Η Κλόμπουσαρ, για την ώρα διαφαίνεται να πιστεύει ότι η Γερουσία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά μια τέτοια ισχυρή, συνδυαστική, οικονομική δύναμη. Το άμεσο διάστημα θα δείξει αν η Κλόμπουσαρ θα είναι μια «ρομαντική» πολιτική φιγούρα ή μια πραγματίστρια που θα υποταχθεί στα κελεύσματα των σημαντικών κερδών της τεχνολογικής βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider