Σχοινάς: Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει εργαλειοποίηση Μεταναστευτικού - Screening στα σύνορα

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχοινάς: Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει εργαλειοποίηση Μεταναστευτικού - Screening στα σύνορα
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού.

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ένα χρόνο μετά την προσπάθεια εισβολής στον Έβρο, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού.

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την ελπίδα το νέο Σύμφωνο για Μεταναστευτικό και Άσυλο να έχει «κλείσει» πριν τις γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, ενώ κλείνοντας τη συζήτηση στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής υπογράμμισε την αναγκαιότητα screening στα σύνορα. «Αυτοί που μακέλεψαν το Μπατακλάν μπήκαν από τα σύνορα. Με το screening θα υπάρχει μηχανισμός καταγραφής, θα ξέρουμε ποιος μπαίνει. Η Ευρώπη θα παραμείνει μια αγκαλιά ασύλου, όποιος φεύγει, ξεφεύγει. Όμως όποιος δεν δικαιούται άσυλο θα επιστρέφει» τόνισε.

Στην πρωτολογία του σημείωσε ότι πρέπει «να χτίσουμε συνεργασία με τρίτες χώρες ώστε να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση ανθρώπων και να αυξηθεί ο αριθμός των επιστροφών. «Να χτίσουμε μια τριώροφη πολυκατοικία όπως είπε με όλα τα μέλη που εμπλέκονται» στην οποία ότι βάση αποτελεί η σχέση εμπιστοσύνης των συνεργαζόμενων χωρών, ενώ στον τρίτο όροφο, οι ισχυροί και δίκαιοι κανόνες αλληλεγγύης. «Κάποιοι όμως βλέπουν μόνο τον τρίτο όροφο και όχι τα υπόλοιπα» είπε.

Η Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016 παραμένει στο τραπέζι υποστήριξε ο κ. Σχοινάς και συνεχίζει να εφαρμόζεται. «Αυτό ήταν και το μήνυμα που μετέφερα στον πρόεδρο Ερντογάν», πρόσθεσε. «Η Ελλάδα έχει και θα έχει την στήριξη της Ευρώπης. Πριν από ένα χρόνο είδαμε τι έγινε στον Έβρο στα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Θέλω να ευχαριστήσω κατοίκους, εθελοντές και επαγγελματίες καθώς και τις τοπικές κοινότητες και τις αρχές για την προσπάθεια που έγινε και αποφέρει καρπούς προς όφελος όλων. Χάρη στις κοινές προσπάθειες και τη στήριξη της Ευρώπης η υπερβολική συμφόρηση στα νησιά μειώθηκε από 42.000 μετανάστες στα νησιά στις αρχές του περασμένου έτους, σε μόλις 15.000 σήμερα, ενώ το πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης επίσης προχωρά κανονικά.

Για την τριώροφη «πολυκατοικία» ο κ. Σχοινάς, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα την «γκρίνιες» επισήμανε υπογράμμισε ότι ενώ «όλοι αναγνωρίζουμε το πρόβλημα ο καθένας θέλει δική του συνταγή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider