Το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού «σφυροκοπά» το περιβάλλον εν μέσω πανδημίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού «σφυροκοπά» το περιβάλλον εν μέσω πανδημίας
Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν και κάποιοι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλα μερίδια μετοχών, βίωσαν τη δραματική εμπειρία της απότομης μείωσης του πλούτου τους.

Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν και κάποιοι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλα μερίδια μετοχών, βίωσαν τη δραματική εμπειρία της απότομης μείωσης του πλούτου τους.

Ωστόσο, αυτή η αναστάτωση ήταν βραχύβια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η Oxfam International, μία σημαντική επίπτωση της πανδημίας ήταν ότι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτό σε μία δεύτερη ανάγνωση, αποτελεί απειλή για την επιδείνωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής καθώς αν και ο μεγάλος πλούτος συγκεντρώνεται στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτό το (πλουσιότερο) 1% έχει χρησιμοποιήσει δύο φορές περισσότερο άνθρακα από το (φτωχότερο) 50% του παγκόσμιου πληθυσμού τα τελευταία 25 χρόνια.

Όταν, για παράδειγμα, τα ορυκτά καύσιμα (που βασίζονται στον άνθρακα) καίγονται σε εργοστάσια ή αεροπλάνα, τότε παράγεται διοξείδιο του άνθρακα. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα τη θέρμανση του πλανήτη. Από την άλλη, η καύση ορυκτών καυσίμων και οι διεργασίες που παράγουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι σημαντικοί παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας πλούτου.

Η πανδημία έχει επιδεινώσει την ανισότητα με σχεδόν κάθε τρόπο (ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 18 Μαρτίου και 31 Δεκεμβρίου, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα μπορεί να έχει αυξηθεί σε 500 εκατομμύρια το 2020), και αυτό επεκτείνεται και στην κατανάλωση άνθρακα.

Για παράδειγμα, "οι παγκόσμιες πωλήσεις ιδιωτικών αεριωθούμενων αεροσκαφών αυξήθηκαν όταν απαγορεύτηκαν τα εμπορικά ταξίδια", αναφέρει η έκθεση Oxfam.

Εν τω μεταξύ, για τις φτωχότερες κοινότητες, και ειδικά για τις γυναίκες, η κλιματική αλλαγή, η οποία υπό αυτές τις συνθήκες επιδεινώνεται, έχει καταστήσει τη ζωή τους πιο δύσκολη.

Ενώ κανείς δεν έχει ανοσία, οι συνέπειες θα συνεχίσουν να είναι πιο καταστροφικές για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο και αντιμετωπίζουν σοβαρότερες συνέπειες από την αλλαγή του κλίματος, αναφέρει η έκθεση Oxfam.

Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο

«Ο αγώνας ενάντια στην ανισότητα και ο αγώνας για τη δικαιοσύνη ως προς την κλιματική αλλαγή είναι ο ίδιος αγώνας», λέει η έκθεση της Oxfam. «Η πανδημία μας έδειξε ότι είναι δυνατή η μαζική δράση των κυβερνήσεων ενόψει μιας κρίσης. Πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη δράση για το κλίμα».

Οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές που συμβάλλουν στη μείωση της συνολικής ζήτησης ενέργειας και στην επιτάχυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την Oxfam, κάτι το οποίο σημαίνει τον τερματισμό των επιδοτήσεων στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, καθώς και την περαιτέρω δέσμευση των τραπεζών να τερματίσουν τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και να αυξήσουν τις επενδύσεις σε βιώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, η Oxfam υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν κλιμακωτούς φόρους στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα: Η κατανάλωση που σχετίζεται με την πολυτέλεια που αυξάνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα - όπως "συχνές ή επιχειρηματικές πτήσεις" ή μεγάλα οχήματα με αέριο, σύμφωνα με την έκθεση - θα πρέπει να φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή για την κατανάλωση άνθρακα.

Τα χρήματα από τους φόρους άνθρακα θα πρέπει στη συνέχεια να κατευθύνονται για να βοηθήσουν τις φτωχότερες κοινότητες που χρειάζονται προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης και επίσης προς εκείνους οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ολοένα και συχνότερες και σοβαρότερες φυσικές καταστροφές, λέει ο Oxfam.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider