Σουηδία: Απορρίπτει την αποτελεσματικότητα της μάσκας κατά της διασποράς του κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουηδία: Απορρίπτει την αποτελεσματικότητα της μάσκας κατά της διασποράς του κορονοϊού
Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας συνιστά «να το ξανασκεφτούμε για τις μάσκες», καθώς υποστηρίζει πως θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στη μείωση των μολύνσεων από κορονοϊό.

Tις επιφυλάξεις τους απέναντι στην υποχρεωτική χρήση μάσκας επανέλαβαν οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας, οι οποίες έχουν υιοθετήσει μια ήπια στάση, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην τήρηση των αποστάσεων, σε εθελοντική βάση.

Παρότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στη χώρα, αυξάνοντας τον αριθμό των νοσηλευομένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας και δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας, ελάχιστοι Σουηδοί φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους ενώ οι πολιτικοί επίσης, τις αποφεύγουν όταν κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας υποστηρίζει ότι η μάσκα μπορεί να δώσει την εσφαλμένη αίσθηση της ασφάλειας, κάτι που θα υπονόμευε την πρακτική της τήρησης αποστάσεων.

Σφοδρές αντιδράσεις από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών

Την ίδια ώρα η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, η οποία απονέμει τα επιστημονικά βραβεία Νόμπελ, αντιδρά και ζητάει από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας να επανεξετάσει τις απόψεις της, τονίζοντας σε σημερινή της έκθεση, ότι οι μάσκες προσώπου θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στη μείωση των μολύνσεων από κορονοϊό, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σε κλειστούς χώρους.

«Ελπίζω να υπάρξει τώρα μια συζήτηση και οι ηγέτες, ανεξαρτήτως του τι λέει η αρχή δημόσιας υγείας, να το λάβουν υπόψη τους», είπε ο Στάφαν Νόρμαρκ, ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ακαδημία για την Covid-19.

Αύξηση πωλήσεων στις μάσκες κατά 360%

Καθώς οι νέες μολύνσεις πρόσφατα έσπασαν κάθε ρεκόρ, η Σουηδία εισήγαγε τα σκληρότερα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα, περιορίζοντας τις συναθροίσεις στα οκτώ πρόσωπα, το ανώτατο. Ενώ και οι πωλήσεις μασκών αυξάνονται επίσης με τη φαρμακευτική εταιρεία Apotea να ανακοινώνει ότι σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 360% αυτόν τον μήνα.

Περισσότεροι από 6.300 Σουηδοί έχουν πεθάνει από την Covid-19 μέχρι σήμερα, αριθμός σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, αλλά πολύ χαμηλότερος αν συγκριθεί με τον αριθμό των θυμάτων σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider