Με μεσοσταθμική μείωση 3% το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με μεσοσταθμική μείωση 3% το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Αναρτάται σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και την Επιτροπή Τιμών του υπουργείου.

Συνολικά ανατιμολογήθηκαν 6231 κωδικοί. Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική μείωση είναι περίπου 3%. Μειώσεις από 14% έως και 16% υπήρξαν για 2262 κωδικούς. Μειώσεις μεγαλύτερες από 15% υπήρξαν σε 161 κωδικούς και αφορούσαν κυρίως σε προϊόντα πλήρους αίτησης και σε προϊόντα καλώς καθιερωμένης χρήσης.

Για τα γενόσημα προϊόντα υπήρξαν μειώσεις που έφταναν μέχρι και 15%, όπως είχε οριστεί στην υπουργική απόφαση «Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων», προκειμένου να προστατευτεί η κυκλοφορία φθηνών και αξιόπιστων φαρμάκων, να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και οι θέσεις εργασίας, να διευκολυνθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά και να αποτραπεί το φαινόμενο της υποκατάστασης με νεότερα και ακριβότερα φάρμακα, χωρίς ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, αποφεύχθηκαν οι πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου με την πρόβλεψη ότι η τιμή των εκτός πατέντας φαρμάκων δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου.

Όπως είναι γνωστό, οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων που ισχύουν πριν την ανωτέρω ανατιμολόγηση εξακολουθούν να ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών ημερών για τους Κατόχους Αδείας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) και τα νοσοκομεία, είκοσι ημερών για τις φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς και σαράντα πέντε ημερών για τα φαρμακεία.

Δεδομένου ότι το παρόν δελτίο τιμών δημοσιεύεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, “γεγονός που δυσχεραίνει την προσαρμογή των ΚΑΚ, και για λόγους ισότητας όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του φαρμάκου”, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το νέο δελτίο τιμών θα ισχύσει για τους ΚΑΚ και τα νοσοκομεία από 9 Ιουνίου, για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς από 26 Ιουνίου και για τα φαρμακεία από 21 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Οικισμοί έως 2.000 κατοίκους: Ποιοι μπορούν να χτίσουν και ποια οικόπεδα μένουν εκτός

Πότε πληρώνει το επίδομα των 100 ευρώ για τους εργαζόμενους

Επίδομα 750 ευρώ για 170.000 εργαζόμενους και ανέργους: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Άμεση η πληρωμή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider