Πρέπει να στηριχθεί, κι άλλο, η αγορά και η κοινωνία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το έλλειμμα είναι μεγάλο, το ίδιο και το χρέος. Οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν έχουν αλλάξει και η χώρα παλεύει να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία. Σωστά όλα αυτά, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει. Και στο υγειονομικό και στο ενεργειακό πεδίο.

Η Ευρώπη ήδη αντιδρά. Παρατάθηκε το δικαίωμα για προσωρινά μέτρα στήριξης και για το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ήδη κράτη όπως η Γερμανία ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν επεκτείνοντας χρονικά σχήματα στήριξης της επιχειρηματικότητας ή παρέχοντας φορολογικές διευκολύνσεις.

Για την Ελλάδα η ισορροπία είναι πολύ δύσκολη και εξαιρετικά λεπτή. Ωστόσο, όταν μιλάμε για επόμενη μέρα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η επιχειρηματικότητα και η κοινωνία πρέπει όχι μόνο να αντέξουν αλλά και να είναι ισχυρές.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Κομισιόν (που δίνει το δικαίωμα για όλα αυτά τα μέτρα στήριξης και παρατείνεται), έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό (και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται) κυρίως από κράτη που έχουν τη δημοσιονομική δυνατότητα να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα τους. Για κάποιους, αυτό το «προνόμιο» ήδη δημιουργεί μία νέα μορφή ανταγωνισμού και ανισοτήτων στην ΕΕ.

Με άλλα λόγια, την επόμενη της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης το πρώτο στοίχημα ίσως να μην είναι το κατά πόσο θα έχουν αξιοποιηθεί σωστά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτός ο απολογισμός θα είναι πολύ κρίσιμος, αλλά θα γίνει πολύ αργότερα, όταν φανεί το έργο και οι επενδύσεις σε κάθε κράτος. Το πρώτο στοίχημα θα είναι πόσο βιώσιμες, ανταγωνιστικές και ισχυρές θα «βγουν» από την κρίση οι επιχειρήσεις κάθε κράτους με τη βοήθεια και των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν.

Προς το παρόν προφανώς η Ελλάδα δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα. Έχει λάβει κατ’ επανάληψη τα εύσημα των δανειστών και των ηγετών για την επιτυχή στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Να μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα μέτρα στήριξης σύμφωνα με τον ESM είναι τα τρία τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά στα 43 δισ. ευρώ. Μάλλον όμως δεν ήρθε η ώρα να αποσυρθούν.

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή που ολοκληρώνεται το Σάββατο δίνει το βήμα για έναν πρώτο απολογισμό των δυνατοτήτων και των αναγκών. Προφανώς σε καθεστώς μεγάλης αβεβαιότητας για το μέγεθος της επίπτωσης της μετάλλαξης «Όμικρον», αλλά με δεδομένο πως η ενεργειακή κρίση θα μαίνεται για καιρό.

Όλες οι ειδήσεις

08:31

Από σήμερα σε εφαρμογή το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας

08:31

Από το αμπέλι στο ράφι: Νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για το κρασί

08:15

Παχυσαρκία: Η Κομισιόν ενέκρινε μεγαλύτερη δόση ενέσιμης σεμαγλουτίδης

08:12

Σε ισχύ οι νέοι δασμοί 10% του Τραμπ

08:05

Τελευταία ευκαιρία για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για το 2026

07:58

Βιομηχανικός εμφύλιος στην ΕΕ: Το Made in Europe διχάζει την πράσινη μετάβαση

07:48

Ωριμάζει η συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ukrhydroenergo για μεγάλα ενεργειακά έργα στην Ουκρανία

07:40

Ακίνητα: Το Τop 10 αναζητήσεων για ενοικιάσεις καταστημάτων και αποθηκών στην Αττική

07:34

Κάθετος Διάδρομος: Σφραγίζει συμμαχίες στη Σύνοδο στις ΗΠΑ - Νέα deals

07:31

Το παρασκήνιο και το στοίχημα της ΑΜΚ της Credia

07:20

Στο μικροσκόπιο τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις

07:14

Κομβικός ο ρόλος της Κρήτης στον σχεδιασμό των ΗΠΑ για το Ιράν - Η προϋπόθεση Βελόπουλου για συνεργασίες

07:11

Εβδομάδα τραπεζών - Ράλι και καθυστερήσεις - Ο γόρδιος δεσμός των δασμών

23:56

Ελ Μέντσο: 60 νεκροί στο Μεξικό από τα επεισόδια - 10.000 στρατιώτες στο Χαλίσκο

23:40

Συνελήφθη ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας

23:24

Wall Street: AI και θρίλερ δασμών έφεραν τη χειρότερη ημέρα του Dow Jones εδώ και 1 μήνα

23:08

Το νέο AI εργαλείο της Anthropic «βύθισε» τη μετοχή της IBM σε χαμηλό 26ετίας

22:52

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ να είναι ευέλικτη κατά τον καθορισμό των επιτοκίων

22:36

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας για τον έλεγχο των πυρηνικών στη Γενεύη

22:36

Πώς οι AI agents μπορούν να εξελιχθούν σε μακροοικονομική «βόμβα»

22:20

Φαραντούρης: Το Ευρωκοινοβούλιο ανοίγει έρευνα για το ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα

22:04

Η Amazon ρίχνει 12 δισ. δολάρια για AI data centers στη Λουιζιάνα

21:48

Υψηλό επταμήνου για το πετρέλαιο

21:32

Τσιάρας: Θετική η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό μηχανισμό αντασφάλισης για φυσικές καταστροφές

21:16

Νετανιάχου για ΗΠΑ - Ιράν: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για κάθε σενάριο

21:00

Σε υψηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός με ράλι σχεδόν 2%

20:44

Ερντογάν: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήσαμε για Αιγαίο και Μεσόγειο

20:28

Τι σημαίνει η νέα δασμολογική πολιτική Τραμπ - Σε δοκιμασία οι εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ

20:12

Νέα προειδοποίηση Ιράν: Αν δεχθούμε επίθεση, η φωτιά θα εξαπλωθεί παντού

19:56

Σφοδρή χιονοθύελλα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ: Έκλεισαν αεροδρόμια - Χωρίς ρεύμα 660.000 νοικοκυριά

gazzetta
gazzetta reader insider insider