Πρέπει να στηριχθεί, κι άλλο, η αγορά και η κοινωνία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το έλλειμμα είναι μεγάλο, το ίδιο και το χρέος. Οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν έχουν αλλάξει και η χώρα παλεύει να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία. Σωστά όλα αυτά, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει. Και στο υγειονομικό και στο ενεργειακό πεδίο.

Η Ευρώπη ήδη αντιδρά. Παρατάθηκε το δικαίωμα για προσωρινά μέτρα στήριξης και για το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ήδη κράτη όπως η Γερμανία ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν επεκτείνοντας χρονικά σχήματα στήριξης της επιχειρηματικότητας ή παρέχοντας φορολογικές διευκολύνσεις.

Για την Ελλάδα η ισορροπία είναι πολύ δύσκολη και εξαιρετικά λεπτή. Ωστόσο, όταν μιλάμε για επόμενη μέρα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η επιχειρηματικότητα και η κοινωνία πρέπει όχι μόνο να αντέξουν αλλά και να είναι ισχυρές.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Κομισιόν (που δίνει το δικαίωμα για όλα αυτά τα μέτρα στήριξης και παρατείνεται), έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό (και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται) κυρίως από κράτη που έχουν τη δημοσιονομική δυνατότητα να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα τους. Για κάποιους, αυτό το «προνόμιο» ήδη δημιουργεί μία νέα μορφή ανταγωνισμού και ανισοτήτων στην ΕΕ.

Με άλλα λόγια, την επόμενη της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης το πρώτο στοίχημα ίσως να μην είναι το κατά πόσο θα έχουν αξιοποιηθεί σωστά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτός ο απολογισμός θα είναι πολύ κρίσιμος, αλλά θα γίνει πολύ αργότερα, όταν φανεί το έργο και οι επενδύσεις σε κάθε κράτος. Το πρώτο στοίχημα θα είναι πόσο βιώσιμες, ανταγωνιστικές και ισχυρές θα «βγουν» από την κρίση οι επιχειρήσεις κάθε κράτους με τη βοήθεια και των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν.

Προς το παρόν προφανώς η Ελλάδα δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα. Έχει λάβει κατ’ επανάληψη τα εύσημα των δανειστών και των ηγετών για την επιτυχή στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Να μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα μέτρα στήριξης σύμφωνα με τον ESM είναι τα τρία τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά στα 43 δισ. ευρώ. Μάλλον όμως δεν ήρθε η ώρα να αποσυρθούν.

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή που ολοκληρώνεται το Σάββατο δίνει το βήμα για έναν πρώτο απολογισμό των δυνατοτήτων και των αναγκών. Προφανώς σε καθεστώς μεγάλης αβεβαιότητας για το μέγεθος της επίπτωσης της μετάλλαξης «Όμικρον», αλλά με δεδομένο πως η ενεργειακή κρίση θα μαίνεται για καιρό.

Όλες οι ειδήσεις

22:19

Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει γεωπολιτική δύναμη

22:09

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα Global Media Center του υπουργείου Εξωτερικών

22:00

Γαλλία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν άνδρα που τους απείλησε με μαχαίρι

21:45

Κεραμέως: Η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα για αυξήσεις μισθών και παροχών

21:38

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο

21:36

Ο Τραμπ επιβεβαιώνει ότι στέλνει δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο

21:21

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 31 εκατ. ευρώ

21:20

Το 30% των σχολείων στο Κίεβο χωρίς θέρμανση μετά τις ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο

21:10

Δεύτερη εβδομάδα κερδών για τον χρυσό

21:03

Τραμπ: Ο Ζελένσκι πρέπει να βιαστεί για να επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία

20:54

Παναγόπουλος σε ΠΑΣΟΚ: Οι εργαζόμενοι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για την πορεία μου

20:38

Bally’s Intralot: Απέκτησε 900.000 ιδίες μετοχές αξίας 858.146 ευρώ

20:27

Ο Τραμπ αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας - Δίνει άδεια σε πέντε πετρελαϊκές

20:16

ΗΠΑ: Εξαιρετικά υποστηρικτική η Ελλάδα στον Κάθετο διάδρομο

20:07

Δυναμικά μπήκε το 2026 στον τουρισμό

20:04

Softweb: Πράσινο φως από τη ΓΣ για ΑΜΚ 72.000 ευρώ

20:02

Ομολογιακό δάνειο 250 εκατ. ευρώ από Capital Clean Energy Carriers

19:50

Μουσείο Λούβρου: Οροφογραφία του Σαρλ Μενιέ υπέστη φθορές από πλημμύρα

19:34

Πτωτικό 3x3 στις ευρωαγορές

19:25

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

19:12

Scope: Στο ΒΒΒ+ η αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας με σταθερό outlook

18:59

ΕΚΤΕΡ: Placement με έσοδα 6,4 εκατ. ευρώ από Αθ. Σίψα

18:45

Μερτς: Η διεθνής τάξη βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής

18:35

Βαθαίνει η κόντρα Στουρνάρα - Τσίπρα μέσω διαρροών

18:20

Υπ. Ανάπτυξης: Ομάδα Εργασίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ΕΕ 2028-2034

18:02

ΑΔΜΗΕ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η ΑΜΚ ύψους 1 δισ. ευρώ

17:59

ΧΑ: «Βουτιά» για τον Γενικό Δείκτη - Στο 3,11% οι απώλειες της εβδομάδας

17:57

Bloomberg: Σκέψεις από ΕΕ για δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο μετά το «reality check» των ΗΠΑ

17:55

Σε 912 ανέρχονται οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων

17:44

Ο κρυφός κίνδυνος της ευρωπαϊκής τραπεζικής: Όταν οι ασφαλιστές κρατούν τα κλειδιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider