Κρυπτονομίσματα: Το Kαζακστάν «τράβηξε την πρίζα» στους miners, μία ημέρα πριν το blackout πλήξει την Κ. Ασία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρυπτονομίσματα: Το Kαζακστάν «τράβηξε την πρίζα» στους miners, μία ημέρα πριν το blackout πλήξει την Κ. Ασία
Η δημοτικότητα του Καζακστάν μεταξύ των bitcoin miners -ως η χώρα που φιλοξένησε τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία «εξόρυξης» στον κόσμο από τον Αύγουστο- έχει ήδη καταπονήσει την υποδομή ηλεκτρισμού του.

Το Καζακστάν διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις εταιρείες «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων μια ημέρα προτού πληγεί από blackout σε περιοχές της χώρας. Αυτή ήταν και η τελευταία πράξης καταστολής ενός κλάδου που κάποτε καλωσόριζε.

Το Καζακστάν έχει «μπλοκάρει» τις εταιρείες mining από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου, δήλωσε εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας δικτύων Kegoc, σύμφωνα με το Bloomberg. To blackout έπληξε περιοχές της χώρας την Τρίτη.

Η δημοτικότητα του Καζακστάν μεταξύ των bitcoin miners -ως η χώρα που φιλοξένησε τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία «εξόρυξης» στον κόσμο από τον Αύγουστο- έχει ήδη καταπονήσει την υποδομή ηλεκτρισμού του, ωθώντας την κυβέρνηση να θέσει μεγάλα όρια στη βιομηχανία έντασης ενέργειας πέρυσι. Το κράτος της Κεντρικής Ασίας άρχισε να προσελκύει τους miners αφού η ίδια η Κίνα κατέστειλε την πρακτική αυτή.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν αποκαταστάθηκε την Τρίτη μετά από ένα τεράστιο blackout που έπληξε ολόκληρη την περιοχή της κεντρικής Ασίας, κλείνοντας αεροδρόμια και αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα ή νερό στις δύο χώρες και στο γειτονικό Κιργιστάν. Το blackout σημειώθηκε μετά την αποσύνδεση μιας μεγάλης γραμμής ηλεκτρικού ρεύματος στο νότιο Καζακστάν.

Φθηνό ρεύμα από άνθρακα

Η διαδικασία «παραγωγής» του πιο πολύτιμου κρυπτονομίσματος στον κόσμο απαιτεί ειδικούς υπολογιστές που λειτουργούν για την επίλυση σύνθετων κρυπτογραφημένων προβλημάτων και το μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος για μια τέτοια επιχείρηση είναι η ηλεκτρική ενέργεια.

Οι miners -που προσελκύονται από το Καζακστάν λόγω της φθηνής ενέργειας που παράγεται από άνθρακα- το κατέστησαν τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα «εξόρυξης» bitcoin στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider