Μεταβιβάσεις ακινήτων και αυτοκινήτων με λίγα κλικ

Μαρία Βουργάνα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταβιβάσεις ακινήτων και αυτοκινήτων με λίγα κλικ
Η πανδημία φέρνει γρηγορότερα τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων και αυτοκινήτων βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογούμενων και τις καθυστερήσεις. Τι προβλέπει το σχέδιο.

Ηλεκτρονικά, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία, θα γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων και αυτοκίνητων. Το σχέδιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, με τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την ενεργοποίησή του εντός του 2021.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο σχεδιασμός προβλέπει το καλοκαίρι και αφού θα έχουν τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να ανοίξει μια νέα πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου στο σύστημα Taxisnet. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου δίχως οι φορολογούμενοι να ταλαιπωρούνται και να μπλέκονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας για να συγκεντρώσουν τα δεκάδες δικαιολογητικά που απαιτούνται ακόμα και για μια απλή γονική παροχή.

Τα προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν αυξηθεί με την καραντίνα καθώς οι καθυστερήσεις στις συναλλαγές είναι μεγάλες. Όπως λένε οι συμβολαιογράφοι, η ΑΑΔΕ προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα με τη θέσπιση μιας διαδικασίας ταχυδρομικής και ηλεκτρονικής αποστολής των δηλώσεων και των δικαιολογητικών αλλά οι καθυστερήσεις παραμένουν. Για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του φακέλου από την Εφορία και να ενημερωθεί ο φορολογούμενος για το τελικό ποσό του φόρου μπορεί να περάσουν ακόμη και δυο μήνες.

Οι αλλαγές που εξετάζονται τώρα στις μεταβιβάσεις ακινήτων αφορούν σε πρώτη φάση της δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων ο οποίος θα «κουμπώνει» με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου η οποία είναι υποχρεωτική από την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου θα συλλέγονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρούνται στο φάκελο του ακίνητου που πρόκειται να μεταβιβαστεί. Η συλλογή των εγγράφων και πιστοποιητικών θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο τον οποίο θα εξουσιοδοτούν οι συμβαλλόμενοι. Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο συμβολαιογράφος που θα συντάσσει το συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου θα μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα υποβάλει αίτημα σε κάθε φορέα για την ηλεκτρονική χορήγηση των απαραίτητων πιστοποιητικών και εγγράφων.

Από τη στιγμή που όλα τα δικαιολογητικά, έγγραφα και πιστοποιητικά γίνονται ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τις επισκέψεις σε Εφορία, Δήμους, Κτηματολόγιο, Πολεοδομία για την χορήγηση των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγγράφων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα απαιτούνται τουλάχιστον 20 δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου αφού το συμβόλαιο θα πρέπει να συνοδεύεται από φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, πιστοποιητικό Δ.Ο.Υ. περί μη οφειλής φόρου κληρονομίας - δωρεάς, πιστοποιητικό για μη οφειλή προς Ο.Τ.Α., βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, κλπ.

Το σχέδιο με τις ανατροπές στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από την Άνοιξη με τον ηλεκτρονικό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου και το καλοκαίρι θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την e-υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου στο σύστημα Taxisnet. Σύμφωνα με το σχεδιασμό όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς ταλαιπωρία και χαρτούρα.

«Μεγάλος Αδερφός» στα αυτοκίνητα

Το σχέδιο για την ηλεκτρονική μεταβίβαση αυτοκινήτων ξεκινάει πρώτα από τον Μεγάλο Αδερφό που στήνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα δρομολογείται η δημιουργία ενός ειδικού ιστότοπου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), όπου θα καταχωρούνται πληροφορίες για όλα τα οχήματα ανεξάρτητα εάν κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους ή έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας. Με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας στο μητρώο οχημάτων της ΑΑΔΕ, θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες (open data) σχετικά με:

- την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα,

- την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους,

- τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων

Με βάση τις πληροφορίες που θα αντλούνται από την ειδική ηλεκτρονική πύλη, οι αρχές θα γνωρίζουν ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν ενώ έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας ή είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν πληρωθεί από τους κατόχους τους τα τέλη κυκλοφορίας. Το ηλεκτρονικό αυτό αρχείο θα αποτελεί εργαλείο για τους αστυνομικούς που διενεργούν ελέγχους στους δρόμους σε διερχόμενα σε διερχόμενα οχήματα αλλά και για τους φοροελεγκτές της ΑΑΔΕ που πραγματοποιούν διασταυρώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider