Η BMW μετρατρέπει το scrap σε πρώτη ύλη

Κώστας Παστρίμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η BMW μετρατρέπει το scrap σε πρώτη ύλη
Tο κρατικής στήριξης εγχείρημα Car2Car στη Γερμανία αναπτύσσει τεχνολογίες για τη βελτίωση της ανακύκλωσης των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Το BMW Group ηγείται ενός νέου project με κρατική χρηματοδότηση που διερευνά την κυκλική οικονομία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η εταιρεία ενώνει τις δυνάμεις της με εκπροσώπους από τη βιομηχανία ανακύκλωσης, τους μεταποιητές πρώτων υλών και τον κόσμο της επιστήμης για να εργαστούν πάνω σε τρόπους βελτίωσης της ποιότητας των δευτερογενών πρώτων υλών που λαμβάνονται από την ανακύκλωση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Με υποστήριξη ύψους 6,4 εκατομμυρίων ευρώ από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών χρηματοδότησης «Νέες Τεχνολογίες Οχημάτων και Συστημάτων», το εγχείρημα Car2Car εστιάζει στο αλουμίνιο, τον χάλυβα, το γυαλί, τον χαλκό και το πλαστικό. Στο μέλλον, καινοτόμες μέθοδοι αποσυναρμολόγησης και αυτοματοποιημένης διαλογής θα επιτρέψουν σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες των πόρων που ανακτώνται από τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους να καταστούν κατάλληλες για χρήση στην παραγωγή νέων αυτοκινήτων συγκριτικά με σήμερα. Το εν λόγω project περιλαμβάνει επίσης μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση τόσο των οικολογικών όσο και των οικονομικών επιπτώσεων της ανακύκλωσης κλειστού βρόχου των υλικών που διερευνώνται.

Από την πλευρά του, το BMW Group έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει το ποσοστό των δευτερογενών υλικών στα νέα μοντέλα των μαρκών του από περίπου 30% που είναι σήμερα σε 50%. Για το σκοπό αυτό, η δυνατότητα ανακύκλωσης των χρησιμοποιούμενων υλικών λαμβάνεται ήδη υπόψη κατά τη διαδικασία σχεδιασμού των νέων μοντέλων.

Το BMW Group παρέχει 500 οχήματα που βρίσκονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους για τους σκοπούς του project. Ποικίλα μοντέλα από το δικό του χαρτοφυλάκιο - από MINI έως Rolls-Royce με κινητήρες εσωτερικής καύσης, plug-in υβριδικά συστήματα και αμιγώς ηλεκτρικές μονάδες κίνησης - υποβάλλονται σε ανακύκλωση για τη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού φάσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider