Το νορβηγικό παράδοξο: Ελάχιστοι αγοράζουν αυτοκίνητα βενζίνης

Κώστας Παστρίμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το νορβηγικό παράδοξο: Ελάχιστοι αγοράζουν αυτοκίνητα βενζίνης
Στη σκανδιναβική χώρα η Porsche Taycan πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα από όλα τα βενζινοκίνητα μαζί.

Η Νορβηγία είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση όσον αφορά την αγορά αυτοκινήτου. Στην πλούσια αυτή σκανδιναβική οι κάτοικοι έχουν αγκαλιάσει εδώ και χρόνια την ηλεκτροκίνηση και πλέον τα καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται εκεί ξεπερνούν κατά πολύ τα συμβατικά με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τα στοιχεία που έρχονται από τη Νορβηγική Οδική Ομοσπονδία (OFV) για τις πωλήσεις του Ιανουαρίου 2022, δείχνουν ότι αγοράστηκαν συνολικά 7.957 οχήματα τον πρώτο μήνα του έτους. Από αυτά, μόνο 387 είχαν κινητήρα βενζίνης ή ντίζελ χωρίς καμία υβριδική υποβοήθηση. Μόλις 175 άνθρωποι προτίμησαν αυτοκίνητα που κινούνταν αποκλειστικά με βενζίνη.

Για να καταλάβετε πόσο λίγα ήταν τα βενζινοκίνητα μοντέλα, το ηλεκτρικό supercar της Porsche, η Taycan, η τιμή της οποίας στη Νορβηγία ξεκινά από περίπου 80.000 ευρώ, βρήκε 181 νέους πελάτες, ξεπερνώντας έτσι όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν μόνο βενζίνη συνολικά.

Τον περασμένο μήνα, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα απέσπασαν μερίδιο αγοράς 83,7%, ενώ τα plug-in υβριδικά αντιστοιχούσαν στο 6,8%. Τα συμβατικά υβριδικά αντιπροσώπευαν το 4,7% του συνόλου των πωλήσεων, ακολουθούμενα από τα ντίζελ με 2,7% και τα βενζινοκίνητα οχήματα με 2,2%.

Στη λίστα με τα πρώτα 20 μοντέλα σε πωλήσεις τον Ιανουάριο, μόνο ένα αυτοκίνητο (Toyota RAV4) δεν ήταν ηλεκτρικό. Στην κορυφή της κατάταξης ήταν το Audi Q4 E-Tron με 643 μονάδες, ακολουθούμενο από το Hyundai Ioniq 5 με 477 και το BMW iX με 444. Το top 5 συμπλήρωσαν το Skoda Enyaq και το «αδελφό» Volkswagen ID.4 με 389 αυτοκίνητα για το καθένα.

Ο φετινός Ιανουάριος ωστόσο δεν ήταν καλός μήνας για τη νορβηγική αγορά. Πωλήθηκαν 22,8% λιγότερα αυτοκίνητα από τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider