Η κυβέρνηση, οι τράπεζες, τα δάνεια και ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κυβέρνηση, οι τράπεζες, τα δάνεια και ο ελέφαντας στο δωμάτιο
Ο Δημήτρης Πεφάνης γράφει για τον ελέφαντα στο δωμάτιο της οικονομίας που δεν είναι άλλος από τα κόκκινα δάνεια

Ο κατώτατος μισθός, το αφορολόγητο και τα αναδρομικά των συνταξιούχων ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα. Και δικαιολογημένα, καθώς, η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, βάζοντας στο τραπέζι ευνοϊκά και φιλολαϊκά μέτρα. Από την άλλη, η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποδείξει ότι τα όποια οφέλη είναι πλασματικά και στο τέλος της ημέρας ο εργαζόμενος δεν κερδίζει ενώ το συνολικό κόστος εργασίας αυξάνεται.

Όλα ωραία και καλά, μόνο που από την εξίσωση λείπει… ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Ο οποίος δεν είναι άλλος από τα κόκκινα δάνεια, τα οποία και καθορίζουν την πορεία ολόκληρης της οικονομίας. Ειδικά μετά από όσα είπε στη Βουλή –και έσπευσε βέβαια να «μαζέψει» λίγο αργότερα- ο κ. Δραγασάκης, είναι ξεκάθαρο πως η λύση ή η μη λύση του προβλήματος θα κρίνει το μέλλον όχι μόνο της αγοράς αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων σήμερα μια σειρά από εξίσου ακανθώδεις πτυχές. Τα στεγαστικά δάνεια και οι πλειστηριασμοί είναι μία από αυτές. Τα επιχειρηματικά δάνεια και το μέλλον των επιχειρήσεων μια δεύτερη. Και βέβαια, το μέλλον των ίδιων των τραπεζών περνά σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα τα διαχειριστούν.

Η μεγαλύτερη κινητικότητα αυτή τη στιγμή πάντως φαίνεται πως παρατηρείται στο πρώτο σκέλος, αυτό των στεγαστικών δανείων. Η αλήθεια είναι πως το μέτωπο αυτό είναι και το πιο «καυτό» για την κυβέρνηση, αφού, μια καλή διευθέτηση μπορεί να δώσει «πόντους» ενόψει των εκλογών, ενώ μια κακή θα πονέσει πολύ το φιλολαϊκό προφίλ που επιδιώκει να δημιουργήσει.

Πάντως, τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν είναι, καθώς οι τραπεζίτες και οι θεσμοί είναι πολύ σκληροί στη διαπραγμάτευση, βάζοντας πολύ χαμηλά τον πήχη της προστασίας για την πρώτη κατοικία. Και, αν περάσει η γραμμή των 100.000 ευρώ, είναι σίγουρο ότι θα δούμε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αντιμέτωπα με το φάσμα του πλειστηριασμού.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση θέλει –αν είναι εφικτό- ακόμα και διατήρηση των σημερινών ορίων, με ταυτόχρονα γενναίο κούρεμα αλλά και επιδότηση των δόσεων του στεγαστικού. Σχέδιο που σίγουρα θα ανακουφίσει τους δανειολήπτες, όχι όμως και τις τράπεζες, που θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τον… ελέφαντα.

Το σίγουρο είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες, μια και για μια σειρά από λόγους, κυρίως πολιτικούς, η κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες. Και τότε θα καταλάβουμε προς τα πού θα πάει ο… ελέφαντας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider