Ρένα Δούρου: Κάθε εκλογική μάχη έχει τα δικά της, ξεχωριστά χαρακτηριστικά

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρένα Δούρου: Κάθε εκλογική μάχη έχει τα δικά της, ξεχωριστά χαρακτηριστικά
Η περιφερειάρχης Αττικής μιλά στο insider.gr

Μετά και τα αποτελέσματα της Κυριακής πώς θεωρείτε ότι διαμορφώνεται η κατάσταση στην περιφέρεια; Είστε αισιόδοξη για την πρωτιά;

Κάθε εκλογική μάχη έχει τα δικά της, ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Αυτό ισχύει και για τον δεύτερο γύρο των Περιφερειακών εκλογών. Στον πρώτο γύρο οι πολίτες έστειλαν τα μηνύματά τους στα κομματικά επιτελεία. Όμως τούτη την Κυριακή εκλέγουμε Περιφερειάρχη. Και οι πολίτες, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του πρώτου γύρου, έχουν πλέον μπροστά τους μια επιλογή. Την επιλογή μεταξύ του περιεχομένου και του περιτυλίγματος. Σε ό,τι αφορά τη Δύναμη Ζωής, τήρησαμε το συμβόλαιο που είχαμε κάνει με τους πολίτες το 2014.

Σε έναν διάλογο πρέπει να υπάρχουν δύο μέρη, κάτι που στην περίπτωση της Αττικής, δεν υφίσταται

Τότε είχαμε υποσχεθεί: «ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας», «νέο αναπτυξιακό – παραγωγικό πρότυπο», «προστασία και οικολογική διαχείριση του περιβάλλοντος», «οικολογική διαχείριση των αποβλήτων«, «ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την τουριστική προβολή», «πολιτισμό για όλους». Σήμερα οι στόχοι αυτοί, σε μεγάλο βαθμό, υλοποιούνται. Και πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν! Αν θέλουν η Αττική να συνεχίσει στη ρότα της προόδου ή να επιστρέψει σε λογικές «πεπατημένης», τις λογικές του χθες, που κατέστρεψαν τη χώρα και απαξίωσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θα γίνει εν τέλει debate με τον κ. Πατούλη για τα θέματα της περιφέρειας; Και αν όχι, γιατί;

Debate τελικά δεν έγινε με υπαιτιότητα του κ. Πατούλη που το απέφευγε συστηματικά. Έφθασε μάλιστα μέχρι του σημείου να ακυρώσει λίγες ώρες πριν ξεκινήσει, προγραμματισμένο debate σε τηλεοπτικό σταθμό, προτιμώντας παράλληλους μονολόγους... Η Δύναμη Ζωής είχε προτείνει όχι μόνο τηλεοπτική αντιπαράθεση αλλά και διαδικτυακή διαδικασία, κατά την οποία θα απαντούσαμε, ταυτόχρονα, σε ερωτήσεις συμπολιτών μας. Δεν δέχθηκε καμία από αυτές τις προτάσεις. Σε αντίθεση με τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος για παράδειγμα, είχε εξαιρετικό και εποικοδομητικό διάλογο με τον κ. Ηλιόπουλο για τα ζητήματα του δήμου Αθηναίων. Δεν σας κρύβω ότι ζήλεψα το επίπεδο του διαλόγου τους. Όμως σε έναν διάλογο πρέπει να υπάρχουν δύο μέρη, κάτι που στην περίπτωση της Αττικής, δεν υφίσταται.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Περιφέρεια; Ποιες προτεραιότητες βάζετε;

Οι σημερινές προτεραιότητες καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη δουλειά που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Πάνω σε αυτήν κτίζουμε. Και μιλάμε έτσι για τρεις πυλώνες. Καταρχήν την επέκταση των υποδομών όπου έχει ήδη γίνει σοβαρή δουλειά, ειδικά σε επίπεδο αντιπλημμυρικής θωράκισης ενώ ξεχωρίζουν ορισμένα κομβικά έργα όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου – ήδη παραδόθηκε στους πολίτες το πρώτο τμήμα της νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος, ή ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στη συνέχιση του κοινωνικού προγράμματος, όπως το «Ρεύμα για όλους» ή η διάθεση ειδών λαϊκών αγορών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Στον πυλώνα αυτόν ανήκει και η συνέχιση του μεγάλου προγράμματος αναβάθμισης αθλητικών υποδομών ή δημιουργίας νέων σε συνδυασμό με τη στήριξη κάθε είδους αθλητικών εκδηλώσεων. Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με το νέο τοπίο επιχειρηματικότητας, που έχουμε δημιουργήσει σε συνεργασία με όλους τους φορείς, δημόσιας και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, τα Επιμελητήρια. Στόχος είναι, σε συνδυασμό και με τη νέα πολιτική μας για την τουριστική προβολή, να εγκαθιδρυθεί η Αττική ως πόλος έλξης επενδύσεων, ατμομηχανή βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων δουλειάς. Στην κατεύθυνση αυτή πρόκειται να λειτουργήσει και το Film office της Αττικής που ιδρύσαμε. Αυτά είναι τα βασικά μας βήματα για μια Αττική στο πλευρό των πολιτών και των επιχειρήσεων, με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές, ασφαλή, με σεβασμό στο περιβάλλον, με παρουσία και παρέμβαση στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora.

Πολλοί είναι εκείνοι που σας κατηγόρησαν για τα τηλεοπτικά σας σποτ. Τι τους απαντάτε;

Η δική μας αίσθηση είναι διαφορετική. Αλλά ούτως ή άλλως η αποδοχή του ενός ή του άλλου σποτ, είναι μια υπόθεση υποκειμενική. Η συνολική μας στόχευση μέσα από αυτά ήταν η αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των πολιτών – κάτι που δεν το ανακαλύψαμε αυτές τις εβδομάδες αλλά το επιχειρούμε συστηματικά από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας.

Δεδομένου ότι οι εκλογές διεξάγονται με απλή αναλογική, θα κληθείτε να συνεργαστείτε με τους συνυποψηφίους σας. Πόσο εύκολο είναι αυτό δεδομένου ότι έχουν ανεβεί τόσο οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης;

Η απλή αναλογική αποτελεί μια πραγματική δημοκρατική τομή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιβάλλει μια νέα κουλτούρα συνεννόησης και συνθέσεων των διαφορετικών απόψεων στη βάση προγραμματικών θέσεων. Η Δύναμη Ζωής, για να το πω απλά, είναι ήδη «προπονημένη» στις συνθέσεις γιατί αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών αφετηριών. Λειτουργήσαμε και λειτουργούμε εδώ και 4.5 χρόνια αποτελεσματικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider