Brexit: Έρχεται «βουτιά» 12% για τη στερλίνα αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: Έρχεται «βουτιά» 12% για τη στερλίνα αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η προοπτική ώστε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία προτού εκπνεύσει η προθεσμία του Οκτωβρίου, μοιάζει ολοένα και πιο απίθανη.

Σε μια χρονιά που «σημαδεύτηκε» απρόσμενα από το σφοδρό ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, οι επενδυτές προετοιμάζουν τους εαυτούς τους για έναν κίνδυνο που παραδέχονται ότι… αγνόησαν μέσα στο 2020. Πρόκειται για το Brexit.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η προοπτική ώστε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία προτού εκπνεύσει η προθεσμία του Οκτωβρίου, μοιάζει ολοένα και πιο απίθανη, με το Λονδίνο να απειλεί να αποχωρήσει από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τη διαδικασία. Ο κίνδυνος αυτός ωστόσο δεν αποκλείεται να «βυθίσει» το βρετανικό νόμισμα σε νέο ιστορικό χαμηλό 35 ετών, αλλά και να ωθήσει σε ελεύθερη πτώση τις μετοχές στο βρετανικό χρηματιστήριο.

Φόβοι για βουτιά της στερλίνας έως 12%

«Εάν έχουμε μια κακή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Brexit και βίαιο sell-off στις αγορές, η πτώση της στερλίνας στα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου είναι πολύ πιθανή», σχολιάζει ο Mike Riddell της Allianz Global Investors. Αυτό θα σημάνει «βουτιά» έως 12% για το βρετανικό νόμισμα, κοντά στα επίπεδα των 1,14 δολαρίων, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985. Ο ίδιος μάλιστα αποκαλύπτει πως έχει ανοίξει short θέσεις έναντι της στερλίνας τους τελευταίους μήνες.

Στον αντίποδα, ωστόσο, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, προβλέπουν μια ήπια πτώση της στερλίνας, στα επίπεδα των 1,30 δολαρίων μέχρι τα τέλη του 2020. Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές των Goldman Sachs, JP Morgan Chase και Morgan Stanley εκτιμούν πως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα υπάρξει τελικά μια εμπορική συμφωνία.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, το βρετανικό νόμισμα μετρά απώλειες άνω του 2%, υπό το βάρος των ανησυχιών για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Αξίζει να επισημάνουμε πως όσες προβλέψεις έχει διατυπώσει η Bank of England για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, βασίζονται όλες στην παραδοχή πως θα υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών», υπενθυμίζουν οι αναλυτές της HSBC.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider