Περιορισμένο μπορεί να αποδειχθεί το ράλι για το βρετανικό νόμισμα, ακόμη κι αν οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον κατορθώσουν να διασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις κρίσιμες εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία.

Τα ανωτέρω προβλέπει το πρακτορείο Bloomberg, εξηγώντας πως όσο ο χρόνος περνάει – και δεν υπάρχει εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης – τόσο επιβαρύνεται το outlook για τη στερλίνα.

«Όσο επιμένει η αβεβαιότητα για το Brexit, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες η Bank of England να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων το 2020, γεγονός που θα αποτελέσει ‘βαρίδι’ για την πορεία της στερλίνας», σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο τις θέσεις μερίδας αναλυτών.

Σύμφωνα με εκείνους, τα πιθανά σενάρια για την κάλπη και κατ’ επέκταση για την πορεία της στερλίνας έχουν ως εξής:

Σενάριο 1: Πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς

Εάν οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον κερδίσουν περισσότερες από 325 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων και εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, η στερλίνα δύσκολα θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 1,32.

Εάν όμως οι κίνδυνοι που αφορούν στο Brexit επιστρέψουν στο προσκήνιο, δεν αποκλείεται το βρετανικό νόμισμα να επιστρέψει στα επίπεδα του 1,24-1,28.

Σενάριο 2: Νίκη των Συντηρητικών χωρίς πλειοψηφία

Μια κατακερματισμένη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία, θα αυξήσει κατακόρυφα την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που συνοδεύει τη στερλίνα από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Το βρετανικό νόμισμα θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,22 – 1,28.

Σενάριο 3: Πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον δεν κερδίζουν ούτε 300 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων και οι Εργατικοί παίρνουν τη σκυτάλη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Η νέα κυβέρνηση διεξάγει δημοψήφισμα για το Brexit και η στερλίνα δοκιμάζει τα χαμηλά του 1,22. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, διολισθαίνει έως το 1,20.