Αναβάλλεται η κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβάλλεται η κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων
Στο νέο εικοσαδόλαρο θα εικονίζεται η Χάριετ Τάμπμαν, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα το πορτρέτο της οποίας θα τυπωθεί σε χαρτονόμισμα.

Τουλάχιστον, ως το 2028, αναβάλλεται η κυκλοφορία του ανασχεδιασμένου χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση χθες Τετάρτη.

Στο νέο εικοσαδόλαρο θα εικονίζεται η Χάριετ Τάμπμαν, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα το πορτρέτο της οποίας θα τυπωθεί σε χαρτονόμισμα και θα αντικαταστήσει το πορτρέτο ενός προέδρου των ΗΠΑ τον 19ο αιώνα που είχε στην κατοχή του σκλάβους.

Την απόφαση έλαβε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2016, εξηγώντας ότι ο σκοπός ήταν να προωθήσει την ισότητα των φύλων και τη φυλετική δικαιοσύνη στις ΗΠΑ.

Η Τάμπμαν, η οποία γεννήθηκε στη σκλαβιά στο Μέριλαντ, δημιούργησε ένα δίκτυο μυστικών διαδρομών και ασφαλών καταφυγίων για να βοηθά δούλους να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους και να σωθούν από τους διώκτες τους, που έμεινε στην ιστορία με την ονομασία Underground Railroad.

Την αναβολή της κυκλοφορίας του νέου χαρτονομίσματος ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, τοποθετούμενος για τον ανασχεδιασμό του -- θα το τυπώσει η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα -- ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η εξέλιξη σημαίνει ότι το νέο εικοσαδόλαρο δεν θα παρουσιαστεί όπως σχεδιαζόταν αρχικά το 2020, ώστε να συμπέσει με την εκατοστή επέτειο από την τροπολογία που έδωσε στις γυναίκες στις ΗΠΑ το δικαίωμα ψήφου.

Κατά τον Μνούτσιν, η καθυστέρηση της διαδικασίας οφείλεται σε λόγους «ασφαλείας», το ότι ο ανασχεδιασμός πρέπει γίνει κατά τρόπο που θα εγγυάται την αποτροπή της πλαστογραφίας του νέου χαρτονομίσματος. Τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας του χαρτονομίσματος θα έχουν ολοκληρωθεί το 2020, αλλά η αντικατάσταση της εικόνας όχι, είπε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -- δηλωμένος θαυμαστής του Άντριου Τζάκσον, που αυτοχαρακτηριζόταν «άνθρωπος του λαού» -- υποστήριξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 πως η απόφαση να δεσπόζει το πορτρέτο της Τάμπμαν στο κέντρο του νέου χαρτονομίσματος των είκοσι δολαρίων αποτελούσε «πούρα πολιτική ορθότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider