Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Έρχονται διαγραφές εισηγμένων που τελούν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Έρχονται διαγραφές εισηγμένων που τελούν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης
Η κα. Λαζαράκου τόνισε πως θα υπάρξει εκτενής διαβούλευση για τη χάραξη στρατηγικής ώστε η ελληνική Κεφαλαιαγορά να γίνει ελκυστικότερη σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

Στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Κεφαλαιαγοράς, την ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας, την τεχνολογική αναβάθμιση της Αρχής και των συστημάτων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, σε ενημέρωση στους δημοσιογράφους και στην οποία συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι της Επιτροπής Νατάσα Στάμου και Νίκος Κονταρούδης.

Η κα. Λαζαράκου τόνισε πως θα υπάρξει εκτενής διαβούλευση για τη χάραξη στρατηγικής ώστε η ελληνική Κεφαλαιαγορά να γίνει ελκυστικότερη σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Για την ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας η κα. Λαζαράκου ανέφερε πως η Κεφαλαιαγορά προχώρησε σε ελέγχους σε εποπτευομένους φορείς με μεγαλύτερη συχνότητα και αποκάλυψε πως έχει στείλει επιστολές με συστάσεις προς εποπτευομένους φορείς και εισηγμένες εταιρείες ώστε να να αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης αγοράς. Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αναλάβει την εποπτεία στο ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων (cryptocurrency) και για το λόγο αυτό θα υπάρξει σύσταση μητρώου σε όσους παρέχουν υπηρεσίες για τα crypro assets.

Έρχεται διαγραφή σε «υπό αναστολή διαπραγμάτευσης» εισηγμένες

Η κα. Λαζαράκου αναφέρθηκε και στο Μνημόνιο που υπέγραψε η Κεφαλαιαγορά με την ΕΛΤΕ με σκοπό να αξιοποιήσει την ειδική γνώση της ΕΛΤΕ επί των οικονομικών καταστάσεων και του ελεγκτικού έργου, ενώ ιδιαίτερα αναφορά έγινε τόσο στο ζήτημα της διαγραφής μετοχών από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου που βρίσκονται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπό αναστολής διαπραγμάτευσης αλλά και στο ζήτημα της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς στο οποίο η Επιτροπή δεν έχει κάποια κύρια αρμοδιότητα, όπως έγινε γνωστό.

Ωστόσο η ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν θέλησε να ανοίξει τα «χαρτιά» της και να δώσει απαντήσεις σε μείζονα ζητήματα, που κρατούν πίσω την χρηματιστηριακή αγορά.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ανέφερε για το σκάνδαλο της Folli Follie πως η Κεφαλαιαγορά δεν ασχολείται με την υπόθεση η οποία έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ η κα. Λαζαράκου τόνισε σχετικά με το χρόνο εξέτασης και επεξεργασίας υποθέσεων πως «λαμβάνουμε σήμερα καταγγελίες για υποθέσεις που αφορούν πριν από 7-8 χρόνια, και τις οποίες καλούμαστε να διευθετήσουμε».

Αντίστοιχα για την υπόθεση της MLS, η κα. Λαζαράκου ανέφερε πως η Επιτροπή επεδίωξε εξ αρχής να υπάρξει πληροφόρηση για την αποτίμηση των άυλων και η αγορά πρέπει να λάβει σωστή ενημέρωση μέσω των αναθεωρημένων οικονομικών καταστάσεων για το 2019 και τις αρχές του 2020, ενώ αναμένεται να ληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες.

Παράλληλα σε ό,τι αφορά τις χρηματιστηριακές ώστε να αποτραπούν φαινόμενα και υποθέσεις όπως ήταν της Guardian Trust η κα. Λαζαράκου είπε πως έχουν ήδη αυξηθεί οι έλεγχοι.

Τέλος η ίδια δήλωσε πως την αρμοδιότητα για την είσπραξη των προστίμων που επιβάλλει η Επιτροπή την έχει η εφορία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider