«Βουτιά» κατέγραψε η τιμή του αμερικανικού αργού τη Δευτέρα, κατά 25%, σε μια αγορά απροετοίμαστη για την πληθώρα προσφορών και με τους χώρους αποθήκευσης του μαύρου χρυσού να πλησιάζουν στα όριά τους, με φόντο και την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Στη Νέα Υόρκη, το WTI παράδοσης Ιουνίου έκλεισε στα 12,78 δολάρια το βαρέλι, τιμή μειωμένη κατά 4,16 δολάρια, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις με συνεχή άνοδο. Την περασμένη εβδομάδα είχε κλείσει στην πρωτοφανή τιμή των -37,63 δολαρίων, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονταν έτοιμοι ακόμη και να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν τα συμβόλαιά τους.

Στο Λονδίνο, το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας παράδοσης Ιουνίου έκλεισε στα 19,99 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 7%.

Ο Μπγιόρναρ Τονχάουγκεν, αναλυτής της Rystad Energy, εξήγησε ότι η αγορά ανησυχεί γιατί τα αποθέματα πετρελαίου αυξάνονται και η μείωση της παραγωγής που αποφασίστηκε από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες «δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς».

Διεθνείς αναλυτές: Έρχονται δύσκολες εποχές

Το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία από το lockdown φάνηκε περίτρανα στις 20 Απριλίου όπου η τιμή αναφοράς των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου του Μαΐου κατέρρευσαν στα -38 δολάρια το βαρέλι. Αυτό ήταν κάτι πρωτοφανές στην πρόσφατη ιστορία όπου εδώ και 40 χρόνια η τιμή δεν είχε πέσει κάτω από τα 10 δολάρια.

Σε λίγους μόνο μήνες, η πανδημία του κορονοϊού σχεδόν εκμηδένισε τη ζήτηση καυσίμων, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι περιορίζουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις. Πρόκειται για ένα «επίτευγμα» το οποίο δεν είχαν καταφέρει ούτε οι μεγαλύτερες οικονομικές υφέσεις ούτε οι πόλεμοι.

Παρόλο που οι αρνητικές τιμές μπορεί να μην επιστρέψουν, παράγοντες της παγκόσμιας βιομηχανίας θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν προάγγελος μιας δύσκολης εποχής όπου οι μεγάλες επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο τα τελευταία χρόνια και η υπερπροσφορά δεν αφήνουν περιθώρια διόρθωσης ειδικά όταν η πτώση της ζήτησης αναμένεται να διαρκέσει από εβδομάδες έως και μήνες.

 «Αυτό που συνέβη στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης την προηγούμενη μέρα έδειξε ότι τα πράγματα αρχίζουν να χειροτερεύουν νωρίτερα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Frederick Lawrence, αντιπρόεδρος οικονομικών και διεθνών υποθέσεων στην Ανεξάρτητη Ένωση Πετρελαίου της Αμερικής.

«Ο κόσμος λαμβάνει μηνύματα από τις εταιρείες αγωγών ότι δεν μπορούν πλέον να πάρουν το αργό τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν την παραγωγή από τα κοιτάσματα», σημειώνει.