Πετρέλαιο: Παραμένει η ανησυχία για τη ζήτηση το 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Παραμένει η ανησυχία για τη ζήτηση το 2020
Η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές το επόμενο έτος.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και οι εμπορικοί πόλεμοι οδήγησαν σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου το 2019 αλλά οι όποιες διακυμάνσεις απείχαν σημαντικά από εκείνες που κάποιος θα μπορούσε να αναμένει λαμβάνοντας υπ' όψιν τη συνδυαστική επίδραση όλων αυτών των παραγόντων.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν φέτος κατά περισσότερο από 20% και πλησίασαν τα 70 δολάρια το βαρέλι αλλα σε καμία περίπτωση η άνοδος αυτή δεν οδήγησε σε «φλερτ» με τα 100 δολάρια όπως θα μπορούσε να συμβεί παλαιότερα υπό τις ίδιες συνθήκες. Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφτηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, παρά το γεγονός ότι τους επόμενους μήνες που ακολούθησαν καταγράφτηκαν σημαντικές κρίσεις εφοδιασμού, εντάθηκαν οι εμπορικοί πόλεμοι ενώ επλήγησαν και οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco.

Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν στο ίδιο εύρος το 2020 καθώς οι διογκωμένες προμήθειες, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντισταθμίζουν τις περικοπές από τον ΟΠΕΚ. Φυσικά, οι ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης παραμένουν αλλά λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών οι τιμές αναμένεται να κινηθούν σε ελεγχόμενα επίπεδα.

«Η αύξηση της ζήτησης κλονίστηκε, ενώ η παραγωγή των ΗΠΑ συνεχίστηκε με υψηλά ποσοστά και ο γεωπολιτικός κίνδυνος μειώθηκε», δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group.

Η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές το επόμενο έτος, ιδίως καθώς ενισχύονται οι πολιτικές δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, η επίλυση της εμπορικής διένεξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται αόριστη, δημιουργώντας αμφιβολίες για την αύξηση της ζήτησης ενέργειας στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Πάντως την Δευτέρα το μεσημέρι (12.37 ώρα Ελλάδος) το μπρεντ διαπραγματεύεται στα 68,32 καταγράφοντας άνοδο κατά 0,23%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider