Goldman Sachs: Σε επίπεδα ρεκόρ θα φτάσουν τα buybacks και οι διανομές μερισμάτων στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Σε επίπεδα ρεκόρ θα φτάσουν τα buybacks και οι διανομές μερισμάτων στην Ευρώπη
Ως «cash cow» μπορούν να χαρακτηριστούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες στη βάση της υψηλής ρευστότητας που διαθέτουν που στέφεται ως επί το πλείστον σε διανομές μερισμάτων και προγράμματα επαναγοράς ιδίων.

Ως «cash cow» μπορούν να χαρακτηριστούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες στη βάση της υψηλής ρευστότητας που διαθέτουν και της άμεσης σχέσης που διατηρούν με τους μετόχους τους, μέσω της διανομής μερισμάτων και των προγράμματων επαναγοράς ιδίων.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, το 2024 και το 2025, αναμένεται να υπάρξει επιτάχυνση της αξιοποίησης της ρευστότητας από τις ευρωπαϊκές εταιρείες, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης στο 7% (CAGR) με τις διανομές μερισμάτων, τα buybacks και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές να βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι ισολογισμοί των εταιρειών είναι απόλυτα «υγιείς», η παραγωγή ταμειακών ροών ελκυστική, με τους δείκτες διανομής επί των κερδών να είναι χαμηλότεροι από τον ιστορικό μέσο. Επιπλέον, οι δείκτες καθαρού χρέους - δανεισμού προς EBITDA είναι κοντά σε ιστορικό χαμηλό.

Συνολικά, οι εταιρείες που απαρτίζουν τον Stoxx 600 βρίσκονται με ρευστότητα σχεδόν 1,5 τρισ. ευρώ στους ισολογισμούς τους, αυξημένη κατά 35% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Ο δείκτης μετρητών - ρευστότητας προς τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκεται σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του 2005, όταν καταγράφηκε μια έκρηξη επενδύσεων, εξαγορών και υλοποίησης προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων.

Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως οι αποδόσεις των μετόχων πιθανών να φτάσουν σε ιστορικό υψηλό, με τις εταιρείες που απαρτίζουν τον Stoxx 600 να επιστρέφουν 500 δισ. ευρώ στους μετόχους μέσω μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων, φτάνοντας έτσι σε μια απόδοση 5% (3,5% μερισματική απόδοση και 1,5% buyback). Η διαφορά αποδόσης με τον S&P 500 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε προς τις διανομές μερισμάτων και η μικρότερη ως προς την ενότητα των buybacks, καθιστώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές μια απολύτως λογική εναλλακτική έναντι των αμερικανικών μετοχών.

Στην Ευρώπη, τα μερίσματα θα παραμείνουν η βασική πηγή απόδοσης, με τα buybacks να αυξάνονται προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία. Οι κύριοι αγοραστές μετοχών τα τελευταία χρόνια ήταν οι εταιρείες, μέσω της επαναγοράς ιδίων, με τους insiders και τα στελέχη να αγοράζουν περισσότερες μετοχές των δικών τους εταιρειών από ό,τι πουλάνε.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών είναι περίπου στο 6% στην Ευρώπη, ποσοστό που ευθυγραμμίζεται με τον ιστορικό μέσο όρο, ενώ είναι κατά 1% υψηλότερη από τις ΗΠΑ. Οι κλάδοι με την υψηλότερη απόδοση είναι αυτοί των τηλεπικοινωνιών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των εμπορευμάτων και των χρηματοοικονομικών.

Μεταξύ αυτών, οι αναλυτές προτιμούν τους δύο τελευταίους, οι οποίοι στρέφονται ευθέως προς τις ανταμοιβές των μετόχων, τη στιγμή που οι δύο πρώτοι αναμένεται να κινηθούν πιο «επιθετικά» στο κομμάτι των επενδύσεων για τον μετασχηματισμό τους (επιπλέον, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν σχετικά ασθενέστερους ισολογισμούς).

Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η απόδοση που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές μετοχές αποτελεί μια λογική εναλλακτική σε σύγκριση με το 2,5% του Bund ή το 4,6% του αμερικανικού δεκαετούς, ενώ αποτελούν και μια καλή εναλλακτική έναντι του S&P 500.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider