Χρηματιστήριο: Νέο ξεπούλημα σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Νέο ξεπούλημα σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης
Αλλαγή τάσης σε ΜΥΤΙΛ, με νέο ξεπούλημα. Στο κόκκινο δεικτοβαρείς μετοχές. Αντίδραση ΑΡΑΙΓ.

Το επίπεδο της αγοράς δε φαίνεται στην άνοδο αλλά σε μια διορθωτική κίνηση με το Χρηματιστήριο να αποδεικνύει για πολλοστή φορά πόσο ρηχή και εύκολα χειρωγούμενη αγορά είναι.

Στην πρώτη σύντομη διόρθωση πετούν χαρτιά από τα παράθυρα, κυρίως Έλληνες επενδυτές, οι αγοραστές εξαφανίζονται και το ταμπλό κοκκινίζει εξ ολοκλήρου χωρίς ίχνος διαφοροποίησης. Φυσικά όσοι ξένοι επενδυτές δεν αγόραζαν αναμένοντας μια διόρθωση ειδικά στις τράπεζες, τραβάνε την προσφορά άνετοι και ωραίοι, όπως και Έλληνες επενδυτές που έχουν μεγάλη ρευστότητα και αναζητούν ευκαιρίες.

Όπως πολλάκις έχει αναφέρει το insider.gr. σε δυνατά bull markets οι απότομες και αρκετά βίαιες διορθώσεις είναι «απαραίτητες» για να αποκτήσουν νέα δυναμική οι αγορές, όπως το Χρηματιστήριο και άλλες.

Άλλωστε η Hellas Fin εκτιμά για τον S&P 500 πως στη διάρκεια του β’ τριμήνου θα φτάσει ότι κάπου στην περιοχή του 5.320-5.410 ώστε να βουν έντονες ρευστοποιήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε υποχώρηση από 5% έως 9%. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πολύ ευνοϊκή συνθήκη εισόδου στην μητέρα των χρηματιστηριακών αγορών. Μια τέτοια υποχώρηση θα δημιουργήσει και τις ιδανικές τεχνικές συνθήκες προκειμένου να συνεχίσει ο S&P 500 το επόμενο ανοδικό του σκέλος προς τις 6.000 μονάδες.

Παράλληλα, το διήμερο ισχυρό πτωτικό σερί του ΧΑ έρχεται τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές κρατάνε σημαντικά επίπεδα βάζοντας πλώρη για υψηλότερα. Συνεπώς η προβληματική έγκειται κυρίως στο εγχώριο περιβάλλον της αγοράς. Ήδη ο S&P 500 και ο DAX (+0,33%), με τον Stoxx 600 (+0,4%) παρότι δε διόρθωσαν σε καμία περίπτωση όπως το ΧΑ, βρίσκονται με θετικό πρόσημο. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν κάποια στιγμή οι ξένες αγορές διορθώσουν τι θα συμβεί στο ΧΑ, αν συμβάινουν αυτές οι αστειότητες μέχρι στιγμής.

Συγκεκριμένα φόβο και τα στοιχεία πανικού φαίνεται πως προκάλεσαν ήδη από χθες, όχι τόσο το μέγεθος των ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, όσο η απουσία και έλλειψη αγοραστικών χεριών και ξένων επενδυτών που συνεχίζεται και σήμερα, με τον ΓΔ να χάνει και τον ΚΜΟ 50, ενώ σήμερα απειλήθηκαν ευθέως και οι 1.382-1.380 μονάδες.

Συμπληρωματικά σε αυτό λειτούργησε και η ενεργοποίηση stop loss από βραχυπρόθεσμους επενδυτές, όπως και η απώλεια (χθες) των 1.400 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη που προκάλεσε μεγαλύτερη νευρικότητα και εκνευρισμό. Σε Έλληνες επενδυτές που αρέσκονται στο να «τζογάρουν» στα παράγωγα πήραν ένα καλό μάθημα, καθώς τα margin calls χτύπησαν κόκκινο διαμορφώνοντας έτσι έναν αλληλοτροφοδούμενο κύκλο πιέσεων.

Από την άλλη, τα σχόλια του Τύπου για μήνυμα προς την κυβέρνηση, μόνο ως αστεία λαμβάνονται από κύκλους της αγοράς και αυτό γιατί «δεν επιλέγουμε εταιρείες με βάση το τι γίνεται σήμερα και αύριο στην κυβέρνηση και στα εσωτερικά της ΝΔ και Μ.Μ», όπως σωστά επισημαίνουν. Από τα χρόνια της κρίσης και έπειτα, ενώ αρκετά στοιχεία σε επίπεδο αγοράς προσπαθούν να αλλάξουν -έστω και με αργό ρυθμό- προς το καλύτερο, η φιλοσοφία αρκετών παραγόντων αλλά και μερίδας της επενδυτικής κοινότητας διατηρεί μεγάλες αγκυλώσεις και κινείτα στα στερεότυπα του παρελθόντος, επενδύοντας με βάση φήμες, σενάρια διαφόρων τύπων που αρκετές φορές έχει πληρώσει πολύ ακριβά.

Προφανώς το πολιτικό ρίσκο από τα «τάρταρα» που βρίσκονταν ανέβηκε κάπως αλλά δε γίνεται να αναφέρεται ως κύριος παράγοντας του διήμερου pullback και να αποτελεί μήνυμα προς το Μ.Μ.

Επιμέρους στο ταμπλό το ξεπούλημα συνεχίστηκε σε μετοχές που βρίσκονταν ήδη υπό πίεση όπως η Μυτιληναίος, που έσπασε και τον ΚΜΟ 100 στα 34,50 ευρώ, αναζητώντας πλέον στηρίξεις, τη στιγμή που ο τζίρος και σήμερα έδειχνε προς την κατεύθυνση νέου ξεπουλήματος, με τις απώλειες από τις αρχές του έτους να ξεπερνούν πλέον το 7%. Ακόμη και αναλυτές πλέον διερωτώνται το τι συμβαίνει με τη μετοχή. Η μετοχή έκλεισε στις δημοπρασίες σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 34,12 ευρώ, ενώ και η ΔΕΗ πιέστηκε στις δημοπρασίες παρότι λίγο πριν είχε γυρίσει σε θετικό έδαφος.

Η μετοχή της Μυτιληναίος έχει μπει σε υπερπουλημένα επίπεδα και δεν έβγαζε κανένα bid ειδικά από όταν έχασε τα 34,50 ευρώ και το κουμπί sell πήρε φωτιά, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Η μετοχή βρίσκεται σε πτωτικό σπιράλ συμπληρώνοντας μάλιστα 6 διαδοχικά αρνητικά κλεισίματα, με απώλειες άνω του 8% σε αυτές.

Κράτησαν από την άλλη, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, δείχνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο το πόσο δυνατά μπορούν να κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη, οι τράπεζες ενώ βρέθηκαν μέχρι και στις 1.150 μονάδες, εν συνεχεία μάζεψαν τις απώλειες, κυρίως ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, με την τελευταία να κλείνει ανοδικά.

Η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (-1,27%), μαζί με τη ΜΟΗ (-2,17%), τη ΜΠΕΛΑ (-1,65%), την Τιτάν (1,15%) βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, όπως και η ΕΥΔΑΠ (-1,9%).

Ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 1.383,69 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει κοντά στα 130 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,74% στις 3.329,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κράτησε, με απώλειες 0,54% στις 1.163,72 μονάδες, έχοντας βρεθεί και στις 1.150 μονάδες.

Ισχυρή αντίδραση και κέρδη για την Aegean στο 1,92% και τα 12,23 ευρώ, όπως και για την ΕΛΧΑ στο 1,27% και τα 1,914 ευρώ. Ράλι και νέο υψηλό για την Optima στο 3,54% και τα 8,49 ευρώ.

Ήπια ανοδικά η Cenergy, η ΟΤΟΕΛ, ενώ άντεξαν Τέρνα Ενεργειακή, σταθερή στα 18,11 ευρώ, όπως και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΕΕ και η Lamda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ζήτημα της ελεύθερης διασποράς «σείει» το Χρηματιστήριο

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Τίναξε την μπάνκα» με 3 mega συμβάσεις 7 δισ. – Η Αττική Οδός, η Εγνατία, ο ΒΟΑΚ

ΤΙΤΑΝ: «Πράσινες» επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ – Το project «IFESTOS» και η μονάδα στο Καμάρι

gazzetta
gazzetta reader insider insider