Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο - «Τραβούν» τα βαριά χαρτιά, υστερούν οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο - «Τραβούν» τα βαριά χαρτιά, υστερούν οι τράπεζες
Υψηλότερα η Wall Street, Ευρώπη και Ασία αλλά αίσθημα υψοφοβίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Τελ. ενημέρωση 13:05

Υψηλότερα η Wall Street, Ευρώπη και Ασία αλλά αίσθημα υψοφοβίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους traders να φοβίζουν τους εγχώριους επενδυτές αλλά τους ξένους να είναι περιμένου στη γωνία για να «σκουπίσουν» την προσφορά.

Δεν είναι τυχαίο πως οι ξένοι θεσμικοί, funds και ειδικοί επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν έστω και σε έναν ήπιο βαθμό, σε πρώτη βάση, στο Χρηματιστήριο, κάτι που αποτυπώνεται σε placements, IPOs, ομολογιακά αλλά και στα πακέτα που περνάνε. Προφανώς λοιπόν κόντρα σε κάποιους διστακτικούς της αγοράς που βλέπουν διορθώσεις κτλ, οι ξένοι βλέπουν την αρχή ενός μεγάλου ανοδικού καναλιού.

Οι ελληνικές μετοχές, όπως και οι μετοχές της Ιαπωνίας, αποτελούν δύο τοπικά stories που ξεχωρίζουν διεθνώς, με τον Nikkei να απογειώνεται από ρεκόρ σε ρεκόρ και το ΧΑ να αφομοιώνει τα τρέχοντα επίπεδα και να προσπαθεί να βγάλει νέες ισχυρές δυνάμεις για να αρχίζει να βλέπει τα επίπεδα προ δεκαετίας, όταν η οικονομία κατέρρεε, όπως και η ίδια η αγορά. Η βίαιη πτώση του 2015 δημιούργησε αρκετά «κούφια» σημεία.

Αυτό συνεπάγεται πως όσο εύκολα κατέρρεαν οι τράπεζες τότε, άλλο τόσο εύκολα μπορούν να αναρριχηθούν και να καλύψουν άνετα και με δύναμη αυτά τα σημεία της περιόδου των capital controls με τα αλλεπάλληλα limit down και την περαιτέρω πτώση που ακολούθησε με τις ΑΜΚ και τα reverse split. Πρώτος στόχος του ΓΔ είναι οι 1.500 μονάδες, ενώ μέσα από μικροδιορθώσεις που θα προκύψουν στο δρόμο προς τα υψηλότερα, η αγορά μπορεί να δει φέτος και το 2 μπροστά!

Η ανάπτυξη της οικονομίας που ξεχωρίζει στην Ευρωζώνη, η ισχυρή και βιώσιμη κερδοφορία των εισηγμένων και των τραπεζών, τα υψηλά μερίσματα, και η ένταξη σε watch list από την MSCI για αναβάθμιση του ΧΑ, αποτελούν τους βασικούς καταλύτες που θα στείλουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ.

Βέβαια, ένα εκ των βασικών ζητημάτων του ΧΑ είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των νέων αλλά και των παλαιότερων επενδυτών και να χτίσει ένα ισχυρό όνομα εξαλείφοντας τους όποιους φόβους υπάρχουν στη βάση των όσων συνέβησαν παλαιότερα.

Όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) «σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι Αγορες, ενώ η τελευταια μέτρηση πληθωρισμού των ΗΠΑ έπεσε σαν σκωτσέζικο ντους, κατακρημνιζοντας προσωρινά τον S&P από τα ιστορικά υψηλά του. Το ριπόρτ «διέλυσε» την πιθανότητα για μείωση επιτοκίων το Μάρτιο στο 10% και προσέδωσε αξιοπιστία στις οποίες προειδοποιησεις της Fed ότι ο πληθωρισμός είναι "sticky" και τα επιτοκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Εν τω μεταξύ η Αγορά Εργασίας στην μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη είναι σφιχτή και το ΑΕΠ καλό. Η αποτίμηση του τεχνολογικού κλάδου είναι στο ένα τρίτο της συνολικής κεφαλαιοποιησης της αμερικάνικης Κεφαλαιαγοράς, κάτι που δεν θα το λέγαμε και... ισορροπημένο.

Το ΧΑ αξίζει εύσημα και του διεθνούς κλίματος ευνοούντος, αρχίζει να αχνοφαίνεται ο στόχος των 1.500 μονάδων.

Δεδομένης της μεταβλητότητας που επιστρέφει στα διεθνή Χρηματιστήρια - κάτι που είναι λογικό να αναμένεται σε υπεραγορασμενα επίπεδα ταλαντωτών - και της παγκοσμιοποίησης των Αγορών, οι Έλληνες Επενδυτές συνιστάται να μην γίνονται υπερευαίσθητοι στις ενδοημερήσιες μεταβολές, αλλά να παραμένουν εντός της δομικής, secular τάσης. Μάλιστα, το ΧΑ μπορεί να παραμείνει ένα από τα «γκανιάν» της χρονιάς μεταξύ των Ευρωπαϊκών assets, με την υπεραπόδοση του να μπορεί να διατηρηθεί υπό τη συνθήκη της συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των αυξητικών επιχειρηματικών μεγεθών και της προώθησης νέων deals».

Σε πρώτο πλάνο το placement στην Πειραιώς με την τράπεζα να ανακοινώνει ένα δυνατό σετ αποτελεσμάτων και ένα αισιόδοξο guidance τριετίας, ανεβάζοντας ρυθμούς, όπως και οι υπόλοιπες τρεις συστημικές που ετοιμάζονται να διαψεύσουν θετικά για ακόμη μια φορά τους αναλυτές. Στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα αποτελέσματα του ΟΤΕ την Τετάρτη, ενώ σήμερα υπάρχει και η λήξη συμβολαίων των δεικτών, κάτι που θα φέρει υψηλότερη μεταβλητότητα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κρύβεται ξανά πίσω από την Coca Cola και κάποια blue chips με την πρώτη να ενισχύεται κατά 1,27% στα 28,70 ευρώ, με τις τράπεζες να υστερούν. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,63%, ενώ ο τραπεζικός καταγράφει ήπιες μεταβολές στο 0,13% και στις 1.234,27 μονάδες.

Χτύπησε τα 4 ευρώ η Πειραιώς αλλά εν συνεχεία έπεσε προς τα 3,97 ευρώ, ενώ ήπια κέρδη καταγράφουν ΕΤΕ και Alpha, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 0,42%.

Κέρδη 1,2% για ΟΤΕ, 1,59% για ΕΕΕ, 1,62% για ΟΠΑΠ και 1,01% για Τιτάν.

Στο 1,64% η Viohalco, με κέρδη άνω του 1% για ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Lamda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

Ανοίγει ο δρόμος των συγχωνεύσεων στις τηλεπικοινωνίες

Intralot: Αλλάζει επίπεδο και μοντέλο με το πλάνο αναδιάρθρωσης – Το ομόλογο και οι προοπτικές 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider