Τελ. ενημέρωση 13:10
Δυναμική αντίδραση μεν, μετά και το άδειασμα των προηγούμενων ημερών, αλλά και ανησυχίες πως το γρήγορο χρήμα θα κατοχυρώσει κέρδη προκαλώντας τριγμούς στην αγορά, είναι οι δύο κυρίαρχες ιδέες μεταξύ των χρηματιστηριακών κύκλων. Αυτό συνεπάγεται πως οι όποιες κινήσεις profit taking βγουν θα πρέπει να καλυφθούν από αγοραστές που θεωρούν πως τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων είναι άκρως ελκυστικά εκτός και εάν οι δυνητικοί αγοραστές θα αφήσουν την αγορά να κατρακυλήσει ξανά προτού εισέλθουν.
Επιπλέον, μπορεί για αρκετό καιρό οι αγοραστές να απουσίαζαν, όμως χθες - υπό το βοήθεια και των κινήσεων στις διεθνείς αγορές - εμφανίστηκαν δυνατά χέρια να τραβήξουν την αγορά προς τα πάνω και μάλιστα με αρκετά εμφατικό τρόπο, αναγκάζοντας και αρκετούς short στα παράγωγα να κλείσουν βιαστικά της θέση τους και να γυρίσουν σε long. Κάπως έτσι μια συνεδρίαση ήταν αρκετή για το ΧΑ ώστε να σβήσει και να αφήσει πίσω του τις απώλειες Παρασκευής και Δευτέρας και να προσπαθήσει να θέσει τα θεμέλια για υψηλότερα επίπεδα.
Όπως είχε αναλύσει το insider.gr το Χρηματιστήριο, όντας και μια ρηχή, αναδυόμενη, low driven αγορά, εκτεθειμένη στις «επιθετικές» στρατηγικές των funds και των «fast money» επενδυτών που τοποθετούνται σε αυτές και έχοντας και τις δικές του ατέλειες και εναπομείναντα ανοιχτά «ρήγματα» ως προς τη δομή του, ακολούθησε με μεγαλύτερη ένταση το κύμα ρευστοποιήσεων. Σε αυτό συνέβαλαν και τα υψηλά κέρδη που έχουν καταγράψει τα χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν στην αγορά από τον Οκτώβριο του 2022, όταν ξεκίνησε μια ισχυρή ανοδική κίνηση από τις 783 μονάδες, μέχρι και τις 1.344,47 μονάδες. Τα emerging funds λοιπόν, προβαίνουν σε μια σταδιακή αποεπένδυση από την εγχώρια αγορά και έχοντας, «χτίσει» όλο αυτό το διάστημα και για τα δεδομένα της αγοράς πάντα, σημαντικές θέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους και τράπεζες και με «γεμάτο» το σακούλι των κερδών δε διστάζουν να «πυροβολήσουν» και να κλείνουν θέσεις ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα, από τη στιγμή που ο στόχος τους έχει επιτευχθεί.
Στο ταμπλό, η αντίδραση των αγοραστών ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς εκδηλώθηκε με ισχυρό τζίρο ενώ προέβη και σε αποφασιστική διάσπαση του απλό ΚΜΟ 200 στις 1.158 μονάδες, βάζοντας πλώρη για τις 1.162 όπου εντοπίζεται ο εκθετικός ΚΜΟ 200. Πέραν αυτού αρκετές μετοχές και δη οι τράπεζες έκλεισαν με υψηλό αντεκτέλεστο από τη μεριά των αγοραστών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πέρασε ξανά πάνω από τις 900 μονάδες όπου με διάσπαση των 921,70 μονάδων θα φέρει νέο κύμα αγοραστικών εντολών.
Στα ενδότερα, σημαντική θετική εξέλιξη η μεγάλη επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς ανήλθε στο 1,6% από 2,7% τον Αύγουστο, όταν και είχε παρουσιάσει οριακή επιτάχυνση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτός είναι και ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των τιμών που έχει ανακοινωθεί από τον Ιούλιο του 2021, φέρνοντας τον δείκτη σε επίπεδα προ του «ξέφρενου» ράλι των τιμών του 2022.
Ευρύτερα, το κλίμα στις αγορές μετοχών βοήθησε και η σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά υπάρχει μια ακόμη δημοπρασία σήμερα για ένα νέο αμερικανικό δεκαετές, που μπορεί να αποτελέσει μια καλή δοκιμασία του περιβάλλοντος των χαμηλότερων αποδόσεων. Ένας άλλος θετικός παράγοντας ήταν μια έκθεση του Bloomberg ότι η Κίνα εξέταζε υψηλότερο έλλειμμα για το 2023, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα κίνητρα στα σκαριά.
Τα βλέμματα όλων ωστόσο, είναι στραμμένα τόσο στη Λωρίδα της Γάζας και στα δείγματα κλιμάκωσης που καταγράφονται αλλά και στην πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, όπου οι αναλυτές αναμένουν με περαιτέρω αποκλιμάκωση, που πιθανώς να υποστηρίξει και τις μετοχές, καθώς θα ελαφρύνει τη θέση και το βάρος της Fed για τα επιτόκια.
Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,64% στις 1.665,30 μονάδες, με τον τζίρο στα 34 εκατ. ευρώ, διασπώντας παράλληλα τον απλό ΚΜΟ 200 στις 1.162 μονάδες. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,51% στις 2.8551,32 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο 0,30% και τις 919,55 μονάδες, βαδίζοντας προς τις 921 αποφασιστική διάσπαση της οποίας θα τον φέρει στις 1.000 μονάδες. Το φλέρτ ειδικά του τραπεζικού κλάδου με το επίπεδο αυτό είναι διαρκές εντός της συνεδρίασης και χρειάζεται μία «σπίθα» προκειμένουν να πάρει φωτιά ο κλάδος και να ρολάρει.
Στις τράπεζες ανοδικά συνεχίζει η ΕΤΕ στο 0,75% και τα 5,34 ευρώ, με την Πειραιώς στο -0,36% και την Alpha Bank στο 0,64%. Στα 1,485 ευρώ σταθεροποιείται η Eurobank που προσπαθεί να βρει δύναμη για να περάσει ξανά πάνω από τα 1,50 ευρώ.
Παράλληλα, ισχυρή άνοδο καταγράφει τόσο η Aegean στο 3,18% και τα 10,38 ευρώ αλλά και η Cenergy στο 2,72% και τα 6,05 ευρώ. Ισχυρή άνοδος επίσης για τη Μυτιληναίος στο 1,13% και τα 33,90 ευρώ.
Κέρδη 1,14% για τη ΔΕΗ στα 9,29 ευρώ με τα διυλιστήρια να ρολάρουν σιγά σιγά. Κέρδη επίσης την ΕΕΕ τον ΟΠΑΠ αλλά και την Τιτάν, με την τελευταία να ξεχωρίζει με κέρδη 2,96%.
Κινήσεις profit taking καταγράφεται από την άλλη σε Autohellas ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ, ενώ και η Optima υποχωρεί κατά 1,07%.