Ο αρχικός φόβος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές και στο Χρηματιστήριο η υποβάθμιση των ΗΠΑ, έφερε ένα πρώτο κύμα ρευστοποιήσεων που κάπως μαζεύτηκε στη συνέχεια, μετά τα καθησυχαστικά σχόλια αρκετών αναλυτών.
Σύμφωνα με τους οικονομόλογους της Goldman Sachs, η υποβάθμιση αναμένεται να έχει έναν περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, καθώς θεωρείται απίθανο να υπάρχουν μεγάλοι και σημαντικοί κάτοχοι αμερικανικών κρατικών τίτλων που θα αναγκαστούν να πουλήσουν με βάση την αλλαγή της αξιολόγησης.
«Είμαι πολύ μπερδεμένος με αρκετές πτυχές αυτής της ανακοίνωσης, καθώς και με το χρονικό σημείο που γίνεται», έγραψε στο Twitter ο El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz. «Αυτή η κίνηση είναι πιο πιθανό να μην επηρεάσει παρά να έχει έναν διαρκή ανατρεπτικό αντίκτυπο στην οικονομία και τις αγορές των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο El-Erian. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers επέκρινε την υποβάθμιση της Fitch στο X, δημοσιεύοντας ότι η απόφαση είναι «περίεργη και άστοχη» δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία δείχνει «πιο δυνατή από το αναμενόμενο».
Όπως ήταν αναμενόμενο φόβος και η αβεβαιότητα αποτελούν τα δύο χειρότερα συναισθήματα των αγορών που κινούνται προς άτακτες ρευστοποιήσεις, καθώς μια τέτοια κίνηση δεν βρίσκονταν στο ραντάρ τους. Ουσιαστικά, η επενδυτική ψυχολογία επηρεάστηκα περισσότερο από την αρνητική έκπληξη παρά από το μέγεθος και την υποβάθμιση της Fitch. Προφανώς η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη S&P πριν από 12 χρόνια αποτέλεσε μια πολύ μεγαλύτερη είδηση και επέτρεψε στους επενδυτές να προσαρμοστούν στην πιο σημαντική αγορά ομολόγων στον κόσμο που δεν είναι πλέον «καθαρή AAA».
Στα εγχώρια, εδώ και κάποιες συνεδρίασεις είχε γίνει ορατή η κόπωση της αγορά και αδυναμία διάσπασης των 1.350 μονάδων, που ήδη από χθες σήμανε καμπανάκι διόρθωσης σε μια αγορά που έτρεξε με ιλλιγιώδης ρυθμούς. Φυσικά αρκετοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές περίμεναν πως και πως μία διόρθωση για να πιάσουν θέσεις σε τίτλους ή και να κλείσουν short που τους ταλαιπωρούν.
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε μέχρι και στις 1.281,70 μονάδες, προτού αρχίζουν σταδιακά οι επενδυτές που είχαν μείνει εκτός αγοράς να μαζεύουν την προσφορά, επαναφέροντας την αγορά πάνω από τις 1.300 μονάδες.
Με τη σημερινή διόρθωση το ΧΑ φαίνεται πως θα πάει να δοκιμάσει το χάσμα στις 1.250 - 1.247 μονάδες και ο επόμενος σημαντικός πυθμένας είναι στις 1.227 μονάδες όπου θα κρίνει την ταση. Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα υπάρξει μια εκ νέου πίεση και δοκιμασία προς τα επίπεδα των 1.300 μονάδων και ενεργοποιηθεί η σφήνα. Για τον τραπεζικό δείκτη διαφαίνεται μια διόρθωση προς τα επίπεδα των 1.025 μονάδων, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να φεύγει προς τις 4.527 μονάδες που ενεργοποιούν ένα σχηματισμό head & shoulders. Σημαντικο επίπεδο και για την εξέλιξη του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,39% στις 1.305,85 μονάδες με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 128,7 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 1,35% στις 3.161,14 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρότι βρέθηκε μέχρι και στις 1.034 μονάδες κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες στο 1,23% και τις 1.065,50 μονάδες.
Υψηλή μεταβλητότητα, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλήσεων, με τα ΕΛΠΕ και τη Viohalco να είναι οι μόνες δύο που διασώθηκαν κλείνοντας με άνοδο 0,37% και 1,4% αντίστοιχα.
Στις τράπεζες η Alpha βρέθηκε μέχρι και στα 1,508 ευρώ, κλείνοντας ωστόσο στα 1,588 ευρώ με πτώση 0,81% και τζίρο 21,58 εκατ. Στο -1,54% έκλεισε η Πειραιώς με την ΕΤΕ στο -1,29% και τα 6,12 ευρώ πλέον και τη Eurobank στο -1,23% και τα 1,549 ευρώ.
Πολύ σημαντική κίνηση που επιδεικνύει και το υψηλό ενδιαφέρον των επενδυτών προς τον όμιλο, ήταν αυτή της Μυτιληναίος καθώς από τα 34,22 και με απώλειες που ξεπερνούν το 5%, κατάφερε να κλείσει στο -0,6% και τα 36,32 ευρώ, πιθανώς ενεργοποιώντας και αγορές ιδίων.
Βαριές απώλειες για τη ΜΟΗ (-2,62%), τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,94%), τη ΔΕΗ (-3,07%), αλλά και την ΕΕΕ (-1,2%).
Στο κόκκινο επίσης ο ΟΠΑΠ με απώλειες της τάξεως του 1,88%, αλλά και η Autohellas (-2,49%).
ΟΤΕ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή έβγαναλ κάποιες άμυνες, όπως και η ΕΥΔΑΠ.
Στα mid caps, Ιntrakat και Πλαστικά Θράκης παρότι βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, οι αγοραστές μάζεψαν άμεσα την προσφορά, όπως και σε ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ και EpsilonNet.
Υψηλή διαφοροποίηση και νέο ράλι για τη μετοχή της Alumil που εκτινάχθηκε σε ένα βαρύ κλίμα, κατά 6,41% στα 3,65 ευρώ. Κέρδη κατέγραψαν επίσης η Ideal, ο ΟΛΠ, η Τεχν. Ολυμπιακή και η Papoutsanis.
Στα εταιρικά άκρως θετικές επιδόσεις κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υπερβαίνοντας των εκτιμήσεων του consensus των αναλυτών.
Η τράπεζα αναβάθμισε το guidance τόσο για φέτος όσο και για το 2025, ως προς τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων βάσει οργανικής κερδοφορίας σε επίπεδα άνω του 15% για φέτος και διατήρηση ενός βιώσιμου επιπέδου της τάξεως άνω του 13% μέχρι το 2015, έναντι 11% περίπου και άνω του 12% αντίστοιχα, σύμφωνα με το προηγούμενο guidance.
Παράλληλα, η διοίκηση προέβη στην αναβάθμιση του guidance για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) αναμένοντας να ξεπεράσουν τα 1,10 ευρώ για φέτος και το 2025 από 0,75 και 0,9 ευρώ, αντίστοιχα (στη βάση των προηγούμενων κατευθυντήριων γραμμών), με εκτίμηση για DFR (επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) στο συντηρητικό 3,75% για φέτος και 2,5% μέχρι τα τέλη του 2025, με το beta καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 9% περίπου στο δεύτερο τρίμηνο και το καθαρό επιτοκιακό περιθώρο (ΝΙΜ) στο δεύτερο τρίμηνο στο 2,78%, με εκτίμηση για άνω του 3% για το σύνολο του τρέχοντος έτους.
Επιπλέον, σημαντική αύξηση πωλήσεων της τάξης του 19% πέτυχε η Jumbo τον Ιούλιο, σύμφωνα με χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τον καύσωνα. Επιπλέον, αποφασίστηκε η διανομή μεικτού μερίσματος 0,3220 ευρώ ανά μετοχή. Για το πρώτο επτάμηνο του 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά +20% περίπου, επίδοση υψηλότερη από την εκτίμηση της Διοίκησης για την αύξηση των ετήσιων πωλήσεων κατά +15% περίπου.