Wall Street: Το timing είναι το παν μετά το «διάλειμμα» της Fed - Τι έχει δείξει η ιστορία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Το timing είναι το παν μετά το «διάλειμμα» της Fed - Τι έχει δείξει η ιστορία
Η απόφαση της Fed για «διάλειμμα» στις αυξήσεις επιτοκίων, είναι «ανάσα» για επενδυτές και καταναλωτές που «τα έχουν δει όλα».

Η απόφαση της Fed να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, τουλάχιστον προσωρινά, είναι ένα διάλειμμα για επενδυτές και καταναλωτές που έχουν δει τα πάντα, τους τελευταίους 15 μήνες.

Το ερώτημα τώρα είναι τι μέλλει γενέσθαι ενώ το timing μπορεί να αποδειχθεί το παν, όπως εξηγεί το Bloomberg που υπενθυμίζει πως το τρέχον ράλι μπορεί να συνεχιστεί εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιλέξουν μεγαλύτερη «παύση» προτού αποφασίσουν την επόμενη αύξηση των επιτοκίων που έχουν ήδη προαναγγείλει.

Υπήρξαν έξι «επεισόδια» από το 1970 όπου η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά περισσότερες από 100 μονάδες βάσης σε διάστημα ενός έτους ή περισσότερο και στη συνέχεια «πάγωσε» για τουλάχιστον τρεις μήνες. Κι αυτό ωφέλησε τις μετοχές, με τον S&P 500 να σημειώνει άλμα 8,2% κατά μέσο όρο τις 90 ημέρες, σχεδόν τετραπλασιάζοντας τα κέρδη του. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η διακοπή μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις συνοδεύεται από μια μεγάλη προειδοποίηση: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ξεκαθάρισαν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω τουλάχιστον 2 φορές το 2023.

Από το κλείσιμο της Τρίτης έως τη διαπραγμάτευση της Παρασκευής, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,9%, στην καλύτερη εμφάνιση από τον Φεβρουάριο μετά από συνεδρίαση της Fed .«Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός παγώματος και ενός διαλείμματος και θα μπορούσαμε να υποτιμήσουμε πόσο νόημα κρύβεται σε αυτό», δήλωσε η Τζίνα Μάρτιν Άνταμς, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της BI.

Για παράδειγμα, όταν η Fed «παρέλειψε» μια αύξηση επιτοκίων τον Ιανουάριο του 1989 και στη συνέχεια επέστρεψε στην πορεία της, ο S&P 500 ισχυροποιούνταν για τους επόμενους 3 μήνες, όμως, το 2000, όταν η Fed σταμάτησε τον κύκλο σύσφιξης της τον Απρίλιο και τον επανέλαβε τον Μάιο, ο δείκτης υποχώρησε 1,5% για το αντίστοιχο διάστημα.

Παράλληλα, μέσα σε αυτό το «τοπίο» ελέω και του πληθωρισμού, αναπτερώνεται η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Fed δεν θα προκαλέσει μια σοβαρή ύφεση στην αμερικανική οικονομία με την τραπεζική κρίση να καιροφυλακτεί προκαλώντας νέες αποσταθεροποιήσεις και τριγμούς. «Η οικονομία των ΗΠΑ ήταν πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι περίμενε κανείς», υπογράμμισε στο Bloomberg TV η Aναστάζια Αμορόσο, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην iCapital.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρώην playboy και κεντροαριστερός ο διάδοχος του Σόρος - Ποιος είναι ο 37χρονος Άλεξ

Πρόβλεψη Boeing: 42.595 νέα αεροσκάφη αξίας 8 τρισ. δολαρίων την επόμενη 20ετία

Πουγιάν (CEO TotalEnergies): «Άδικες» οι κατηγορίες για greenwashing

gazzetta
gazzetta reader insider insider