Wall Street: Κοντά στα υψηλά ημέρας, με την προσοχή στα επιτόκια - Σε bull market ο S&P 500

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Κοντά στα υψηλά ημέρας, με την προσοχή στα επιτόκια - Σε bull market ο S&P 500
Κέρδη άνω του 1% για τον Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Απώλειες 17% για τη μετοχή της GameStop.

Τελευταία ενημέρωση: 23:20

Κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά της μέρας έκλεισε την Πέμπτη η Wall Street, με τους επενδυτές να προσδοκούν χαλάρωση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε 0,50% ή 168,59 μονάδες στις 33.833 μονάδες, γράφοντας την τρίτη διαδοχική μέρα ανόδου.

O S&P 500 ενισχύθηκε 0,61% ή 25,98 μονάδες στις 4.293 μονάδες, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο του εντός του 2023. Σημειώνεται πως ο S&P 500 έχει ανέβει 20% από τον Οκτώβριο του 2022, έχοντας μπει πλέον σε bull market (όταν μια αγορά βρίσκεται σε μεγάλη τροχιά ανάπτυξης και οι τιμές των μετοχών αυξάνονται. Σε αυτή τη περίοδο οι επενδυτές θεωρούν πως η αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μακροπρόθεσμα).

Ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,02% ή 133,63 μονάδες στις 13.238 μονάδες.

Εν αναμονή της Fed

Τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη υποδηλώνουν πως οι προσπάθειες της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για να «παγώσει» την οικονομία έχουν αρχίσει να αποδίδουν, ακόμα και εάν αυτό αναζωπυρώνει τις φοβίες για την εκδήλωση ύφεσης στη χώρας.

Ο πρόεδρος της Goldman Sachs δήλωσε πως οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες «θα γίνουν δυσκολότερες το επόμενο χρονικό διάστημα». Ο ίδιος υπογράμμισε πως «είναι πιθανό να μην υπάρξει μια ύφεση» στην οικονομία των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επιμένει στην άποψη πως η Fed θα πρέπει να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, ιδιαίτερα σε περίπτωση που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιμείνει.

Η προσοχή βρίσκεται από τώρα στο διήμερο 13-14 Ιουνίου, όπου και συνεδριάζει η νομισματική επιτροπή της Fed (FOMC). Οι αναλυτές δίνουν 74% πιθανότητες ώστε η τράπεζα να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εύρος του 5% με 5,25%, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Ωστόσο, στην ίδια έρευνα δίνονται 52% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης εντός του Ιουλίου.

Σημειώνεται πως μια μέρα πριν από τις ανακοινώσεις της FOMC για τα επιτόκια, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Μάιο, που θα «δείξουν» και σε ένα μεγάλο βαθμό τις κινήσεις της Fed σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτική το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εμπορεύματα

Καθοδικά κινήθηκαν για την Πέμπτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, ανακάμπτοντας ωστόσο από τα χαμηλά ημέρας που κατέγραψαν εν μέσω δημοσιευμάτων για μια συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν επί του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Αυγούστου, κέρδισαν 1% ή 20,20 δολάρια στα 1.978,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες 17% σημείωσε η μετοχή της GameStop μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του CEO της, εντείνοντας τις ανησυχίες για τα προβλήματα της εταιρίας βιντεοπαιχνιδιών. Η απομάκρυνση του πρώην στελέχους της Amazon, Matt Furlong, έγινε παράλληλα με τον διορισμό του κορυφαίου μετόχου της GameStop, Ράιαν Κοέν ως εκτελεστικού προέδρου.

Μάκρο

Αυξημένες εμφανίστηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουνίου καθώς διαμορφώθηκαν σε 261.000 έναντι 233.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 235.000 αιτήσεις.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας από τον Οκτώβριο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μπερδεμένες» οι ευρωαγορές την Πέμπτη υπό τις ανησυχίες για ύφεση

Reuters: 2 αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι «βλέπουν» οι αναλυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider