Ανεβάζει ρυθμούς το Χρηματιστήριο - «Φουλ επίθεση» από τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει ρυθμούς το Χρηματιστήριο - «Φουλ επίθεση» από τράπεζες
Σε φουλ ρυθμούς επανέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τελευταία ενημέρωση 12:20

Σε φουλ ρυθμούς επανέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή αργία, προσπαθώντας να λάβει γραμμή από το ράλι της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών την Παρασκευή.

Παρότι οι αναλυτές βλέπουν έναν δύσκολο μήνα για τις μεγάλες διεθνείς αγορές μετά τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ, το ΧΑ μπορεί να αυτονομηθεί και να υπεραποδώσει καθώς βρίσκεται σε μια διαφορετική θέση εντός του κύκλου, με πολύ ισχυρούς «καταλύτες», όπως είναι η πορεία της οικονομίας, η επενδυτική βαθμίδα και η χρόνια υποαπόδοση που αρχίζει πλέον να γυρνάει.

Οι αναλυτές φοβούνται για το εξής ζήτημα. Με τη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους να γίνεται νόμος των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, ακολουθεί μια δραματική ανασυγκρότηση στο Γενικό Λογαριασμό του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Αυτό ξεκινά αυτή την εβδομάδα με την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα μπορούσαν σε καθαρούς όρους να φτάσουν τα 400 δισ. δολάρια τον Ιούνιο και σωρευτικά στα 800 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος Αυγούστου και 1,3 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. «Εάν είστε στην bearish πλευρά, αυτός ο κατακλυσμός θα μπορούσε να εξαντλήσει τη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά εάν είστε πιο αισιόδοξοι, θα λέγατε ότι απλώς θα αναδιατάξει τα κεφάλαια και τα ισοδύναμα της χρηματαγοράς», αναφέρει η DB, με άλλες επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες να είναι πιο αρνητικοί.

Ως προς το ΧΑ, παρατηρήθηκε μια ήπια «κόπωση» και μια στασιμότητα που κρίνεται εύλογη, καθώς η αγορά έχει ενισχυθεί κατά 434 μονάδες από τον Οκτώβριο του 2022 (στις 783 μονάδες), όταν ξεκίνησε η μεγάλη ανοδική κίνηση, ενώ βρίσκεται εν αναμονή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, με αρκετούς «καταλύτες» μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο.

Συγκεκριμένα, στις 6 Ιουνίου πραγματοποιείται το «Investor Day» της Alpha Bank, στις 7 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, στις 9 Ιουνίου η Fitch θα προβεί σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (την ίδια ημέρα οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό), στις 13 - 15 πραγματοποιείται το European Financials Conference της Goldman Sachs στο Παρίσι και την ίδια ημερομηνία (13 Ιουνίου) θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΕΧΑΕ στη Γενεύη και στις 22 του μήνα στο Παρίσι για τα mid caps - στρατηγικές κινήσεις που ενισχύουν την προβολή και την εξωστρέφεια της αγοράς. Μεταξύ αυτών, στις 19 Ιουνίου οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν με στελέχη της Moody's. Κάπως έτσι, αυτή η αρκετά πλούσια ατζέντα, αναμένεται να δώσει μια κίνηση στην αγορά που θα τη φέρει πιο κοντά προς τη ανοδική διάσπαση κρίσιμων επιπέδων (προς τις 1.261 μονάδες, με το βλέμμα στις 1.300 και 1.400 μονάδες).

Παράλληλα, η Goldman Sachs επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές στόχους στα 1,95 (από 1,70 ευρώ) στα 6,90 ευρώ (από 6,20 ευρώ) και στα 3,35 ευρώ (από 2,75 ευρώ) αντίστοιχα. Από την άλλη, διατηρεί την «ουδέτερη» σύσταση για τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ πλέον, από 1,55 ευρώ προηγουμένως. Να σημειωθεί πως οι αναλυτές του οίκου διατηρούν σταθερό το κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE) στο 16% και για τις τέσσερις.

Παραμένοντας στα εγχώρια, χωρίς το μέρισμα ύψους 0,70 ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται ο τίτλος ΟΠΑΠ από σήμερα, με τις μετοχές του ΟΤΕ, της Jumbo, της ΔΕΗ και της Aegean να δίνουν «καύσιμα» στην αγορά, όπως και οι τράπεζες. Ολοένα και υψηλότερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και σε χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την Profile, την Intrakat, την ΕΧΑΕ και την Intrakat να βρίσκονται στο επίκεντρο, τη στιγμή που η Cenergy αναμένεται να περάσει το κατώφλι του FTSE 25.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,6% στις 1.237,33 μονάδες, με την καθαρή αξία των συναλλαγών στα 40,32 εκατ. ευρώ, με πακέτα ύψους 5,41 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 1,96% στις 3.011,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραποδίδε με κέρδη 3,67% με μπροστάρη την Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, η Alpha ενισχύεται κατά 4,74% στα 1,48 ευρώ, με τη Eurobank στο 3,58% τη Πειραιώς στο 3,38% και την ΕΤΕ στο 3,24%.

Κέρδη επίσης για τη ΜΟΗ στο 2,51% αλλά και για Μυτιληναίος στο 2,34% που βρίσκεται μια ανάσα από τα 30 ευρώ. Νέο ράλι για τη Jumbo στο 4,16% και τα 23,54 ευρώ.

Υψηλότερα κινείται και η ΔΕΗ λίγο πριν πατήσει τα 10 ευρώ αλλά και η Aegean στο 0,51%.

Ελαφρώς υψηλότερα επίσης η ΕΧΑΕ, η Ελλάκτωρ, η ΑΒΑΞ και η Intrakat.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Σε πολυετές σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Τα 6+1 κρίσιμα ερωτήματα

Νέο σερί εξαγορών στην Πληροφορική το 2023 - Τα deals που έκλεισαν κι αυτά που έρχονται

Καύσιμα: Ανεβαίνουν οι τιμές – Φόβος για εκτόξευση της βενζίνης το καλοκαίρι

gazzetta
gazzetta reader insider insider