Σε υψηλό 26 ετών λόγω πρόωρης ξηρασίας το ελαιόλαδο στην Ισπανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 26 ετών λόγω πρόωρης ξηρασίας το ελαιόλαδο στην Ισπανία
«Θα μπορούσε να υπάρξει παρόμοια ή και φτωχότερη σοδειά από εκείνη που παρήχθη την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι λένε επίσης ότι οι τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για αρκετό καιρό».

Εκτίναξη στις τιμές του ελαιόλαδου καταγράφεται στην Ισπανία, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας με τον υδράργυρο να προσεγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ και οι αυξήσεις αναμένεται να διαρκέσουν.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως οι τιμές του ισπανικού ελαιόλαδου σκαρφάλωσαν στα 5.989,8 δολάρια ανά μετρικό τόνο, αγγίζοντας υψηλό 26 ετών, ενώ το κόστος προβλέπεται να παραμείνει «τσιμπημένο» για «κάποιο διάστημα», όπως εκτιμά ο αναλυτής της Mintec, Κάιλ Χόλαντ.

«Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην τάση των τιμών προς ιστορικά υψηλά είναι ο καιρός και η αυξανόμενη περίοδος ξηρασίας για το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, αλλά κυρίως για την Ισπανία, που είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας ελαιόλαδου», εξήγησε. «Οι εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες σήμαιναν ότι … η Ισπανία παρήγαγε μια σοδειά ελαιολάδου περίπου 630.000 μετρικών τόνων, μειωμένη από τη συνήθη συγκομιδή των 1,4 έως 1,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων», πρόσθεσε.

Μάλιστα, εάν οι καιρικές συνθήκες δεν βελτιωθούν, η επερχόμενη σοδειά μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη. «Φαίνεται ότι η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ευρώπη, κυρίως στη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας, έχει προκαλέσει παγκόσμια έλλειψη προσφοράς ελαιολάδου», πρόσθεσε από την πλευρά του, μιλώντας στο CNBC ο Ντέιβιντ Βαλμορμπίντα, πρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Ελαιολάδου.

Ταυτόχρονα, οι πιέσεις της ζήτησης επιβαρύνουν περισσότερο τις ήδη δοκιμαζόμενες αλυσίδες εφοδιασμού. Η ζήτηση για ελαιόλαδο ήταν έντονη τα τελευταία χρόνια – οι τιμές αυξάνονται από το 2020, επειδή οι καταναλωτές έτρωγαν και μαγείρευαν στο σπίτι πιο συχνά κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία Covid-19, δήλωσε ο Βαλμορμπίντα. Εξάλλου, η έλλειψη ηλιέλαιου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές σε άνοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στα 15 €/MWh η ενίσχυση για Μάιο και Ιούνιο -Σκρέκας: Τον Ιούνιο συμπληρώνουμε 23 μήνες συνεχόμενων παρεμβάσεων

Άνοδος 18% στα έσοδα της BMW, με ώθηση από τις αυξήσεις των τιμών και την ηλεκτροκίνηση

Maersk: Μεγάλη κάμψη σε έσοδα και κέρδη λόγω της πτώσης στις τιμές των ναύλων μεταφοράς

gazzetta
gazzetta reader insider insider