Αντίθετες πορείες για χρυσό και ασήμι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίθετες πορείες για χρυσό και ασήμι
Οι τιμές του χρυσού και του ασημιού διαπραγματεύθηκαν σε αντίθετες κατευθύνσεις την Τρίτη.

Ο χρυσός και το ασήμι κινήθηκαν παράλληλα αλλά αντίθετα την Τρίτη, με τον πρώτο να διαπραγματεύεται χαμηλότερα μετά και την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου, αλλά το δεύτερο να σημειώνει δεύτερη συνεχόμενη άνοδο αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών την περασμένη εβδομάδα.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 9,70 δολ. ή 0,6%, για να διαμορφωθεί στα 1.712,90 δολ. ανά ουγγιά ενώ το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου ανέβηκε σχεδόν 0,2%, στα 17,908 δολ. ανά ουγγιά.

Ενώ ο χρυσός έχει ξεπεράσει τις αποδόσεις των μετοχών και των ομολόγων μέχρι στιγμής φέτος, το πολύτιμο μέταλλο δεν έχει τόσο ισχυρή απόδοση όσο περίμεναν ορισμένοι αναλυτές, δεδομένης της μακροχρόνιας φήμης του ως «αντισταθμιστής» του πληθωρισμού.

«Οι μεγάλες συζητήσεις για τον πληθωρισμό πιθανότατα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον χρυσό, αντί να ωθήσουν τον χρυσό σε υψηλότερα επίπεδα απλώς και μόνο επειδή ο ίδιος ο πληθωρισμός είναι υψηλός», έγραψαν αναλυτές της RBC Capital.

Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων έχει κλέψει μέρος της λάμψης του χρυσού και του ασημιού, καθώς τα ομόλογα προσφέρουν στους επενδυτές μεγαλύτερη απόδοση, εκτός από το ότι αποτελούν ένα «ασφαλές καταφύγιο».

«Εάν τα πραγματικά επιτόκια και το δολάριο συνεχίσουν να ανεβαίνουν, οι ελπίδες για τον χρυσό να διατηρήσει τη στήριξη στα 1.680 δολάρια θα αρχίσουν να εξασθενούν σημαντικά», διαπιστώνουν οι αναλυτές της Sevens Report.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βαρόμετρο των επιχειρηματικών συνθηκών σε εταιρείες όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία αυξήθηκε στο 56,9% τον Αύγουστο από 56,7% τον Ιούλιο και είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Institute for Supply Management.

«Καθώς διανύουμε αυτήν την εβδομάδα, οι αποφάσεις για τα επιτόκια από την Τράπεζα του Καναδά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να επηρεάσουν όχι μόνο την ισχύ των νομισμάτων σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, αλλά και την απόδοση των νομισμάτων σε χαρτί σε σχέση με τον χρυσό», δήλωσε στο MarketWatch ο Colin Cieszynski, επικεφαλής στρατηγικής στη SIA Wealth Management.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφιαλτική πρόβλεψη για αύξηση 2 τρισ. στους λογαριασμούς ρεύματος στην Ευρώπη έως το 2023

«Τα χειρότερα είναι μπροστά»: Ηχηρή προειδοποίηση Uniper μετά τη ρωσική διακοπή ροών στην Ευρώπη

Πτωτικές διαθέσεις στη Wall Street σε συνέχεια του αρνητικού σερί τριών εβδομάδων

gazzetta
gazzetta reader insider insider