Ράλι στην Wall Street με «καύσιμο» από τον πληθωρισμό - Στο +3% ο Nasdaq

Newsroom

Με ισχυρά κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης στην αμερικανική αγορά, καθώς η επενδυτική ψυχολογία αναπτερώθηκε μετά την άνω του αναμενόμενου αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, γεγονός που γεννά αισιοδοξία πως η Fed θα βάλει «φρένο» στις επιθετικές κινήσεις της αναφορικά με τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας πραγματικότητας που σηματοδοτεί η μείωση του ετήσιου πληθωρισμού τον Ιούλιο στο 8,5% (από 9,1% τον προηγούμενο μήνα) αποτελεί η τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed του Σικάγο, Charles Evans, ο οποίος χαρακτήρισε την μείωση του πληθωρισμού ως «θετική εξέλιξη», αφήνοντας να εννοηθεί πως στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μία ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων της.

Νωρίτερα την Τετάρτη, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 8,5%, χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 8,7%, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αποκλιμάκωση των τιμών της βενζίνης.

Υπενθυμίζεται, πως τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ είχε αγγίξει υψηλά σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, καθώς είχε διαμορφωθεί σε ποσοστό 9,1%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν κάμψη στο 4,6%, την στιγμή που οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν κατά 7,7%, υπερσκελίζοντας τις αυξήσεις που σημειώθηκαν στις τιμές των τροφίμων (1,1%) και της στέγασης (0,5%). Εξαιρουμένων των ιδιαίτερα ευμετάβλητων τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε ποσοστό 5,9%, χαμηλότερα των εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στο 6,1%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε εκ νέου το «φράγμα» των 33.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουνίου, κλείνοντας στα επίπεδα των 33.309 μονάδων, σημειώνοντας κέρδη 1,63% ή 535 μονάδων.

Παρόμοια εικόνα και για τον S&P 500, με την «Μητέρα των Αγορών» να διαμορφώνεται σε υψηλά τριών μηνών και στις 4.210 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 2,13%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 12.854 μονάδες, πραγματοποιώντας «άλμα» 2,89%.

Την ίδια στιγμή, κάτω από το όριο ανησυχίας των 20 μονάδων για πρώτη φορά από τον προηγούμενο Μάρτιο βρέθηκε ο δείκτης VIX- που μετρά την μεταβλητότητα στην αγορά-, καθώς την Τετάρτη σημείωσε πτώση άνω του 9%, κλείνοντας στις 19,73 μονάδες.

Στο ταμπλό, μεγάλοι κερδισμένοι από το σημερινό ράλι είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί της αμερικανικής οικονομίας, με την Meta να ενισχύεται σχεδόν κατά 6%, ενώ η μετοχή της Netflix κέρδισε άνω του 4%. Ισχυρή άνοδος και για τον τίτλο της Salesforce, η οποία οδήγησε τα κέρδη στον βιομηχανικό δείκτη, με άνοδο 3,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: