Σιτάρι: Νέο «άλμα» στην τιμή - Η αισιοδοξία της Κωνσταντινούπολης «διαλύθηκε» από τον πύραυλο στην Οδησσό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σιτάρι: Νέο «άλμα» στην τιμή - Η αισιοδοξία της Κωνσταντινούπολης «διαλύθηκε» από τον πύραυλο στην Οδησσό
Την Παρασκευή, μετά την συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία, οι τιμές είχαν υποχωρήσει σχεδόν 6% κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου. 

«Άλμα» σημειώνουν και πάλι οι τιμές του σίτου, παρά τις ελπίδες για αποκλιμάκωση που γεννήθηκαν με την συμφωνία της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επανέναρξη των εξαγωγών των εγκλωβισμένων αποθεμάτων, καθώς το κλίμα αισιοδοξίας «διαλύθηκε» από τον ρωσικό πύραυλο στο λιμάνι της Οδησσού.

Αν και η ουκρανική κυβέρνηση επιμένει πως θα προχωρήσει στην έναρξη των εξαγωγών και μετά την πυραυλική επίθεση καθώς δεν χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών, ωστόσο το γεγονός καθαυτό υπογραμμίζει τους κινδύνους για τους εφοπλιστές και τους εμπόρους για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, και δεν καθησυχάζει τις αγορές.

Η συμφωνία-ορόσημο που επετεύχθη την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας και την υπογραφή μάλιστα, του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, χαιρετίστηκε ως ένα σημαντικό βήμα για την «λύση» της κρίσης επισιτιστικής ανασφάλειας που ταλανίζει τον πλανήτη από την έναρξη του πολέμου.

Τα futures του σιταριού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου, έκαναν άλμα 4,6% ενώ αντίστοιχα στο Λονδίνο κέρδισαν 3,6%. Την Παρασκευή, μετά την συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία, οι τιμές είχαν υποχωρήσει σχεδόν 6% κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία - Ουκρανία: Υπεγράφη η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ καταδικάζει την ρωσική επίθεση στην Οδησσό

Ρωσία: Σε στρατιωτικό πλοίο οι βομβαρδισμοί στο λιμάνι της Οδησσού - «Δεν θα είναι εύκολη η εξαγωγή σιτηρών» τονίζει το Κίεβο

gazzetta
gazzetta reader insider insider