Έντονες διακυμάνσεις στην Wall Street στη «σκιά» του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονες διακυμάνσεις στην Wall Street στη «σκιά» του πληθωρισμού
«Μάχη» για το πρόσημο στην αμερικανική αγορά στο κλείσιμο του μήνα.

Τελευταία ενημέρωση 21.48

Οριακές διακυμάνσεις καταγράφουν στη συνεδρίαση της Τρίτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς το ανοδικό ράλι των συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας δίνει τη θέση του εκ νέου στην ανησυχία που προκαλεί η εκτόξευση του πληθωρισμού σε ΕΕ και ΗΠΑ αλλά και οι φόβοι για ύφεση.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 178 μονάδες ή 0,54% και διαμορφώνεται στις 33.034 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος χάνει 0,53% και βρίσκεται στα επίπεδα των 4.136 μονάδων.

Παρόμοια εικόνα, τέλος, για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 12.075 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,44%.

Υπενθυμίζεται πως κατά την προηγούμενη εβδομάδα, οι δείκτες της Wall Street κατάφεραν να σπάσουν το πτωτικό σερί -οκτώ διαδοχικές εβδομάδες απωλειών για τον Dow, επτά πτωτικές εβδομάδες για S&P και Nasdaq- και κλείνουν με θετικό πρόσημο, καθώς ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 6,2%, ο S&P κατά 5,6% και ο Nasdaq κατά 6,2%.

Ωστόσο, παρά το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων, οι τρεις κυριότεροι δείκτες της αγοράς βρίσκονται σε τροχιά απωλειών για τον Mάιο, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος υποχωρεί περίπου 2% από τις αρχές του μήνα, ενώ οι S&P και Dow χάνουν προς το παρόν κάτι λιγότερο από 1%.

Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα, το αμερικανικό Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό λόγω της αργίας της Memorial Day.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι τίτλοι των πετρελαϊκών κολοσσών -μετά το άλμα του brent πάνω από τα 124 δολάρια/βαρέλι- με την Marathon Oil να ενισχύεται κατά 5%, ενώ οι Diamondback και Occidental Petroleum καταγράφουν κέρδη 4% και 3% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται οι τίτλοι των Dow και Boeing με απώλειες 2%, ενώ πτώση σημειώνουν και οι μετοχές των Honeywell και

Μάκρο

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας της χώρας (FHFA). Ειδικότερα, οι τιμές κατοικιών ενισχύθηκαν 19% σε ετήσιο επίπεδο και 1,5% σε μηνιαίο επίπεδο.

Ακόμα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών της S&P CoreLogic Case-Shiller οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν ανά την επικράτεια των ΗΠΑ αυξήθηκαν 20,6% σε ετήσιο επίπεδο.

Οι τιμές κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν 21,2% και οι τιμές στις 10 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας κατά 19,5%.

Την ίδια στιγμή, πτώση κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ για τον Μάιο, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με το MarketWatch, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 106,4 μονάδες τον Μάιο από τις 108,6 μονάδες του Απριλίου, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μια μέτρηση στις 103,9 μονάδες

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για τους Αμερικανούς καταναλωτές έπεσε στις 149,6 μονάδες έναντι 152,6 μονάδων τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρνητικό το κλίμα στις ευρωαγορές, μετά από τον πληθωρισμό στην Ευρώζωνη

Πετρέλαιο: Στα 124 δολάρια το brent μετά το εμπάργκο της ΕΕ -«Φωτιά» στα καύσιμα, στα 2,7 ευρώ η βενζίνη στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider