Νευρικότητα στη Wall Street, λόγω των ανησυχιών για την Fed και την Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στη Wall Street, λόγω των ανησυχιών για την Fed και την Ουκρανία
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εν αναμονή των πρακτικών της Fed.

Σε κλίμα νευρικότητας κινείται για την αρχή της εβδομάδας η Wall Street, υπό την ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία και υπό τον φόβο των γεωπολιτικών εντάσεων.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχωρεί 0,41% ή 143,72 μονάδες στις 35.594 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 0,19% ή 7,44 μονάδες στις 4.408 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,08% ή 4,99 μονάδες στις 13.786 μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένουν την Τετάρτη τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίασης της Fed, για περισσότερα σημάδια σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων. Λίγο νωρίτερα τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Fed του Σαίντ Λούις, Τζιμ Μπούλαρντ, ζήτησε αύξηση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσεις μέχρι τον Ιούλιο.

Εξάλλου, οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την ένταση στην Ανατολική Ευρώπη και την ένταση στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Όπως σημείωνε χθες το insider.gr, η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, με όλα τα «όπλα» όλων να βρίσκονται πλέον στο τραπέζι (εισβολή ή διατήρηση της υψηλής έντασης), θα προκαλέσει μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων με αφετηρία το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μια εισβολή της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις για τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, και να αποτελέσει ένα κίνητρο και ένα πάτημα για τον Πούτιν ώστε να περιορίσει τις ροές προς την Ευρώπη, επιδεινώνοντας έτσι μια ήδη «στενή» ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Tεχνικά για τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς, ο Nasdaq 100 έχοντας βγει από το ανοδικό κανάλι που εκτείνονταν από τον Σεπτέμβριο του 2020 έδειξε μια αδυναμία κίνησης και επαναπροσέγγισης των 15.050 μονάδων (άμεση ενεργοποίηση των πωλητών), οδεύοντας έτσι σε οπισθοχώρηση και σε διάσπαση ακόμη και της ισχυρής ζώνης στήριξης των 14.375 μονάδων (χαμηλότερα από το 38,2% Fibonacci retracement) ξεδιπλώνοντας έτσι ένα μεγαλύτερο sell off που θα μπορεί να οδηγήσει προς τις 13.840 μονάδες. Επιπλέον, ο βαρύς και ακριβός τεχνολογικός δείκτης καθίστανται πιο ευάλωτος στις επιθέσεις των short και στις bearish στρατηγικές, με απόσυρση ρευστότητας, συγκριτικά με τους δύο άλλους δείκτες.

Για τον S&P 500, το πρώτο επίπεδο άμεσης στήριξης βρίσκεται περίπου στις 4.353 μονάδες, με αντίσταση στις 4.580 μονάδες περίπου (Fibonacci retracement 61,8% του sell off του Ιανουαρίου) στόχος που δείχνει ορατός πλέον. Οι «αρκούδες» έδειξαν αντανακλαστικά περνώντας στην αντεπίθεση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με φόντο και τις κινήσεις στον Nasdaq 100, φτάνοντας μια «ανάσα» από την περιοχή των 4.400 μονάδων, διάσπαση της οποίας θα οδηγήσει σε κίνηση προς τις 4.353 μονάδες και τις 4.268 μονάδες περίπου, σημείο ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς παραβίασή του εκθέτει ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ουκρανική κρίση «βυθίζει» τις ευρωαγορές - Ισχυρές απώλειες άνω του 2%

gazzetta
gazzetta reader insider insider