Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν την προσοχή τους στα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης και το κλίμα νευρικότητας που έχουν προκαλέσει στις διεθνείς αγορές οι ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την αύξηση των βασικών επιτοκίων της.
Πέρα από την επιφυλακτικότητα για τις επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η προσοχή βρίσκεται και στην κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας και τους ενεργειακούς κινδύνους που αυτή ενέχει για την αγορά της ηπείρου μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1% στις 465,63 μονάδες.
Ο Euro Stoxx απώλεσε 1,15% στις 4.137 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 1,09% στις 7.472 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 1,31% στις 15.230 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 έπεσε 0,82% στις 6.956 μονάδες.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινήθηκε αρνητικά 1,14% στις 26.576 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,07% στις 8.613 μονάδες.
Μάκρο
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το δ’ τρίμηνο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και της εκ νέου επιβολής lockdown, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% προσαρμοσμένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε η Destatis. Αυτή η συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για πτώση 0,5% σε έρευνα της Wall Street Journal. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο, περισσότερο από το 1,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε επίσης τις επιδόσεις της οικονομίας το 2021, σε επέκταση 2,8% από ανάπτυξη 2,7% που εκτιμήθηκε προηγουμένως.
Στην Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 0,7%, έπειτα από το 3,1% του προηγούμενου τριμήνου, ανακοίνωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 0,5% στο τρίμηνο. Θετικά στο ΑΕΠ συνέβαλε η εγχώρια ζήτηση, αλλά με πολύ μικρότερη φόρα από ό,τι στο προηγούμενο τρίμηνο, σημείωσε η Insee. Ο σχηματισμός ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε 0,5%, ενώ άνοδο 0,4% σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο κατέγραψε η κατανάλωση των νοικοκυριών. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,6%, περισσότερο από τις εξαγωγές που έκλεισαν το τρίμηνο στο +3,2%. Συνολικά, η συνεισφορά του ξένου εμπορίου στο ΑΕΠ ήταν ελαφρώς αρνητική.
Στην Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έπειτα από ανάπτυξη 2,6% το τρίτο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INE. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 1,5%. Σε ετήσια βάση, η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε 5,2% το τέταρτο τρίμηνο, μετά από ετήσια ανάπτυξη 3,4% το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 4,7% από οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.
Εταιρικά νέα
Με διεύρυνση ζημιών ολοκλήρωσε το δ' τρίμηνο του 2021 η UniCredit, αλλά εμφάνισε μεγαλύτερα των αναμενόμενων έσοδα. Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας βάσει περιουσιακών στοιχείων, κατέγραψε ζημία 1,44 δισ. ευρώ, από 1,18 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να τοποθετούν τη ζημία στα 1,32 δισ. ευρώ. Τα έσοδα τριμήνου της UniCredit αυξήθηκαν 4,7% στα 4,44 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα 4,20 δισ. ευρώ. Για το σύνολο του 2021, η τράπεζα άντλησε έσοδα 17,95 δισ. δολαρίων, έναντι εκτιμήσεων για 17,5 δισ. δολάρια. Τα καθαρά έσοδα από τόκους -η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που οι τράπεζες κερδίζουν από δάνεια και σε αυτό που πληρώνουν για καταθέσεις- αυξήθηκαν 6,9% στο δ' τρίμηνο. Η UniCredit θα προτείνει μέρισμα περίπου 1,17 δισ. δολαρίων και επαναγορές μετοχών αξίας περίπου 2,58 δισ. ευρώ, στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 8 Απριλίου.
Τα κέρδη προ φόρων στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας στον κόσμο H&M, αυξήθηκαν σε 6,00 δισεκατομμύρια κορώνες (640,1 εκατομμύρια δολάρια) από 3,67 δισεκατομμύρια πέρυσι την ίδια περίοδο, που για την εταιρεία αποτελεί το τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο κέρδη 5,43 δισ. κορώνες. Η H&M πρότεινε ένα μέρισμα 6,50 κορωνών ανά μετοχή που θα καταβληθεί σε δύο δόσεις και εξουσιοδότηση για ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 3 δισεκατομμυρίων κορωνών.
Η Volvo ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 854 εκατ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα κέρδη σχεδόν 1 δισ. δολαρίων κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν κέρδη της τάξης του 800 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, οι πωλήσεις της εταιρείας στο δ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 9 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά περίπου 1 δισ. δολάρια τις αντίστοιχες προβλέψεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της FactSet.