Το προσφυγικό αναμένεται να έχει και κάποιες θετικές επιδράσεις σε ορισμένους κλάδους της  οικονομίας καθώς θα αυξήσει την κατανάλωση σε ορισμένους κλάδους προϊόντων. Ένας από αυτούς είναι ο κλάδος του καπνού ο οποίος έχει σημειώσει πτώση 21% στη Δυτική Ευρώπη την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με το Euromonitor.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η εισροή προσφύγων στη Γερμανία αναμένεται να δώσει ώθηση στον κλάδο του καπνού ο οποίος τα τελευταία χρόνια ακολουθεί καθοδική πορεία εξαιτίας  της παγκόσμιας  ύφεσης, της φορολογίας αλλά και της στροφής του τοπικού πληθυσμού σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η χώρα αναμένει την έλευση τουλάχιστον 800.000 προσφύγων,  ένας αριθμός που αντικατοπτρίζει την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Δεδομένου ότι οι μετανάστες είναι κυρίως Σύριοι και μάλιστα το 48% εξ αυτών είναι άνδρες καπνιστές,  είναι αναμενόμενη μια αύξηση της τάξεως του 1% στην κατανάλωση καπνού για τη γερμανική αγορά, η οποία είναι και η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη.

Μιλώντας με όρους της αγοράς, αυτό θα σήμαινε ότι καπνοβιομηχανίες όπως η Philip Morris International Inc., Imperial Tobacco Group Plc και η British American Tobacco Plc που κυριαρχούν στη γερμανική αγορά των 33 δις. δολαρίων θα δουν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται.

Όπως καταδεικνύουν οι τάσεις των τελευταίων δεκαετιών, το κάπνισμα έχει μειωθεί στις αναπτυγμένες χώρες λόγω της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής ενώ αποθαρρυντικά στην κατανάλωση έχει λειτουργήσει και η αύξηση της φορολογίας του καπνού, τάση που τείνει να επεκταθεί και στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ο κλάδος καπνού στη Γερμανία πλήττεται και από τη μεώση του πληθυσμού στη Γερμανία, η οποία σύμφωνα με προβλέψεις της ΕΕ θα φθάσει το 15% μέχρι το 2060.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Euromonitor, Shane MacGuill, τα οφέλη που θα προκύψουν για την καπνοβιομηχανία ίσως να μετριαστούν από την περιορισμένη αγοραστική δύναμη των προσφύγων, η οποία ίσως να τους ωθήσει σε λαθραία προϊόντα αμφίβολης ποιότητας, ωστόσο, ακόμη και αν υπάρξει στροφή προς υποκατάστατα προϊόντα,   η γερμανική αγορά καπνού αναμένεται να λάβει επιπλέον μερίδιο και να παρουσιάσει άνοδο, τουλάχιστον στο μεσοπρόθεσμο πλάνο.