Τράπεζες: Τα νέα ισχυρά ονόματα στα μετοχολόγια – Με συντριπτική πλειοψηφία οι ξένοι επενδυτές 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Τα νέα ισχυρά ονόματα στα μετοχολόγια – Με συντριπτική πλειοψηφία οι ξένοι επενδυτές 
Νέοι, διεθνείς μέτοχοι με ισχυρά κεφάλαια που επενδύουν στις ανεπτυγμένες αγορές, βρίσκονται πλέον στη μετοχική σύνθεση των ελληνικών τραπεζών, μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τις 6 Μαρτίου του 2024 και το επιτυχημένο placement της Τράπεζας Πειραιώς.

Νέοι, διεθνείς μέτοχοι με ισχυρά κεφάλαια που επενδύουν στις ανεπτυγμένες αγορές, βρίσκονται πλέον στη μετοχική σύνθεση των ελληνικών τραπεζών, μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τις 6 Μαρτίου του 2024 και το επιτυχημένο placement της Τράπεζας Πειραιώς.

Το placement της Τράπεζας Πειραιώς (4 – 6 Μαρτίου 2024), το οποίο, εκτός της υπερκάλυψης κατά 8 φορές που σημείωσε, είναι και το μοναδικό πανευρωπαϊκά που έχει γίνει με premium, συνέθεσε το μετοχολόγιο της Τράπεζας κατά 80% από διεθνείς επενδυτές και 20% από εγχώριους. Από τους ξένους επενδυτές που έλαβαν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, αποκλειστικά μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι το 88% και το υπόλοιπο 12% hedge funds.

Tο 43,3% των νέων ξένων επενδυτών της Πειραιώς προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 30,9% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 20,5% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 4,8% από την Ασία και 0,5% είναι άλλης προέλευσης. Μεταξύ των διεθνών ονομάτων που φιγουράρουν στο νέο μετοχολόγιο της Τράπεζας συγκαταλέγονται οι: Goldman Sachs με ποσοστό, 6,61% Pictet, Redwheel, Wellington, Singapore, Lazard, Vanguard, Robeco, Fiera, Fine investment, Millenium, Marshal Wace κ.ά. Μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας παραμένει ο Τζον Πόλσον με 18,62%.

Με εξαιρετική επιτυχία στέφθηκε και το placement της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώνοντας 8 φορές υπερκάλυψη των προσφερόμενων μετοχών και το χαμηλότερο discount (2,75%) πανευρωπαϊκά σε αντίστοιχες συναλλαγές (συνδυαστική προσφορά μετοχών σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτές). Στους διεθνείς επενδυτές κατανεμήθηκε το 80% των προσφερόμενων μετοχών, ενώ το υπόλοιπο 20% των μετοχών προσφέρθηκαν στην εγχώρια αγορά.

Στην πρώτη δεκάδα των μακροπρόθεσμων διεθνών επενδυτών που μπήκαν στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας συγκαταλέγονται ονόματα όπως οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, η Allianz, το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC, η Wellington, το αμερικανικό επενδυτικό fund RWC και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Από τον Νοέμβριο του 2023, το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό 18,39% της ΕΤΕ. Εκτός από το Ταμείο και την The Capital Group Companies, Inc., κανένας μέτοχος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) δεν κατέχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 5% στην Τράπεζα.

Τον περασμένο Νοέμβριο είχε προηγηθεί του placement της ΕΤΕ, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank. Το 8,9781% της Τράπεζας που κατείχε το ΤΧΣ εξαγοράστηκε από την ιταλική Unicredit, η οποία έγινε η πρώτη ξένη τράπεζα που ήρθε να επενδύσει στην Ελλάδα μετά από 17 χρόνια. Σήμερα στο μετοχολόγιο της Alpha Bank βρίσκονται 107.000 επενδυτές, με την Unicredit να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 9,6%. Ξένοι θεσμικοί ελέγχουν το 74% της Τράπεζας (μεταξύ αυτών ονόματα όπως οι Norges, Lazard, Allianz κ.ά.), Έλληνες θεσμικοί κατέχουν ποσοστό 5% και 11% βρίσκεται στα χέρια φυσικών και νομικών προσώπων. Από τους ιδιώτες μετόχους (φυσικά πρόσωπα) μεγαλομέτοχος με ποσοστό λίγο άνω του 9% είναι ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν, επικεφαλής της Reggeborgh Invest, ενώ με ποσοστό λίγο κάτω του 5% παραμένει στην Τράπεζα ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον.

Τη μετάβαση των ελληνικών τραπεζών σε ιδιωτικό καθεστώς εγκαινίασε τον περασμένο Οκτώβριο η Eurobank, με την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ. Tο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank ελέγχουν πλέον η Fairfax Financial Holding με ποσοστό 32,93%, θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού με ποσοστό 47,73%, ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος The Capital Group Companies (CGC) με 5,05%, η Helikon Investments με 5%, θεσμικοί επενδυτές του εσωτερικού με 4,07% και μη θεσμικοί (λοιπά νομικά πρόσωπα και ιδιώτες) με 5,22%. Mεταξύ των μεγάλων ξένων ονομάτων που είναι μέτοχοι της Eurobank είναι το fund Capital, το sovereign wealth fund της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης (GIC), η Brookfield, η Pimco και το RWC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η πρωτοπορία της ΔΕΗ – Η... έκπληξη – Η κομβική για την ΕΕ διασύνδεση

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Ρεκόρ παραγωγής κεφαλαίων για ανταμοιβή μετόχων και αύξηση δανείων

Καραβίας (Eurobank): Νέοι στόχοι για το 2024 – 2026 με δυναμική ισχυρού upside από την Ελληνική

gazzetta
gazzetta reader insider insider