Ογκολόγοι: Αδιαπραγμάτευτη η πρόσβαση των ασθενών σε όλες τις καθιερωμένες και καινοτόμες θεραπείες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ογκολόγοι: Αδιαπραγμάτευτη η πρόσβαση των ασθενών σε όλες τις καθιερωμένες και καινοτόμες θεραπείες
Τη θέση της σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα των ογκολογικών φαρμάκων και των ογκολογικών συμβουλίων, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).

Τη θέση της σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα των ογκολογικών φαρμάκων και των ογκολογικών συμβουλίων, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).

Μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) το Σάββατο (30/3), ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση των Ογκολογικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όπως ανέφερε, τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται, οι ασθενείς δεν τα χρειάζονται. Γι’ αυτό και «η ένωση ογκολόγων Ελλάδας ζητάει να ενεργοποιηθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία και αυτό θα κάνουμε». Η φαρμακευτική δαπάνη, πρόσθεσε, συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές.

«Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα», είπε ο Υπουργός και αναφέρθηκε στην αλόγιστη δαπάνη του ΙΦΕΤ, που από 25 εκατ. έχει φτάσει περίπου 270 εκατ.

Αναφερόμενος στο θέμα σήμερα, από το Action24, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε: «Ότι πρέπει να γράφεται, θα γράφεται και ότι πρέπει να δίνεται, θα δίνεται. Σε όποιον ασθενή πρέπει να πάρει ένα φάρμακο δεν το κόβουμε. Η επιστημονική κοινότητα των γιατρών λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένας μεγαλύτερος έλεγχος στην συνταγογράφηση ορισμένων πολύ ακριβών φαρμάκων, γιατί σε πολλές περιπτώσεις κατά τη γνώμη τους τα φάρμακα που γράφονται δεν θα έπρεπε να γράφονται αυτό δεν είναι του Υπουργού. Υπάρχει ανοσοθεραπεια που κάνει 1 εκατομμύριο ευρώ», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι όσο είναι υπουργός Υγείας, φάρμακο σε ασθενή που το χρειάζεται δεν κόβεται ποτέ και για κανέναν λόγο.

Η θέση της ΕΟΠΕ

Σχετικά με τα παραπάνω ο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΠΕ δηλώνει ότι:

1. Τα ογκολογικά συμβούλια αποτελούν διεθνή και ελληνική πρακτική και αναγκαιότητα για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Πρέπει να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν οργανωτικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να ενεργοποιηθούν όπου δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί και να εφαρμόζονται για όλους τους ασθενείς με καρκίνο.

2. Η ΕΟΠΕ θεωρεί πως η χρήση των ογκολογικών φαρμάκων από τους παθολόγους ογκολόγους γίνεται με ορθολογικό τρόπο, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών μας και σε εφαρμογή των διεθνών και ελληνικών κατευθυντήριων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως έχουν δημοσιευθεί και επικυρωθεί από την Πολιτεία. Ωστόσο, αποτελεί πάγιο αίτημα της Εταιρείας μας η καθιέρωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η εφαρμογή τους και σε επίπεδο συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ) και αποζημίωσης (ΕΟΠΥΥ), κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.

3. Η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε όλες τις καθιερωμένες και καινοτόμες θεραπείες είναι αδιαπραγμάτευτη και η ΕΟΠΕ σε συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, όπως επανειλημμένα έχει διατυπωθεί, αποτελεί τον θεματοφύλακα της βέλτιστης ογκολογικής φροντίδας στη χώρα μας έχοντας ως βασικό στόχο το συνολικό κλινικό όφελος των ασθενών μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην Τρίπολη «ποντάρει» η ελληνική φαρμακοβιομηχανία – Νέα επένδυση

gazzetta
gazzetta reader insider insider