Ίδρυμα «Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά»: Στη μάχη για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ίδρυμα «Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά»: Στη μάχη για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου
Προσφέρει υποτροφίες σε νέους επιστήμονες που διεξάγουν έρευνα ή τη διδακτορική τους διατριβή σε αντικείμενο άμεσα συνδεδεμένο με τον καρκίνο, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους. 

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει το νεοσύστατο Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά - Έρευνα και Υποτροφίες για την Πρόληψη και τη Θεραπεία του Καρκίνου. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία της πρώτης επίσημης εκδήλωσης, στις 5 Δεκεμβρίου, στο Ecali Club, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος, επιχειρηματίας κ. Σπύρος Γιαμάς, παρουσίασε το όραμα, τους στόχους και τη δράση του, καθώς και την προσωπική του ιστορία, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του Ιδρύματος: την απώλεια της αγαπημένης του συζύγου Έλενας, λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου το 2020.

«Την Τρίτη 28 Απριλίου 2020, στις 15:07 ο κόσμος μου σταμάτησε. Στις 15:07 η πολυαγαπημένη μου και πανέμορφη σύζυγός μου Έλενα, η σύντροφος της ζωής μου, άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι μας σε ηλικία μόλις 40 ετών, λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου», αναφέρει ο κ. Γιαμάς.

Στο όνομα και τη μνήμη της και για να τιμήσει τον μακροχρόνιο και επίπονο αγώνα της να νικήσει την ασθένειά της, ο κ. Γιαμάς αποφάσισε να συμβάλει στις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως, με έναν μοναδικό τρόπο: προσφέροντας υποτροφίες σε εξαιρετικούς νέους επιστήμονες που διεξάγουν έρευνα ή τη διδακτορική τους διατριβή σε αντικείμενο άμεσα συνδεδεμένο με τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους.

«Το έργο του Ιδρύματός μας, παρ’ όλα αυτά, δεν αφορά μόνο στην υποστήριξη νέων ταλέντων στην επιστημονική έρευνα», τόνισε ο κ. Σπύρος Γιαμάς. «Φιλοδοξούμε να εμφυσήσουμε την ελπίδα στις καρδιές των ασθενών και των οικογενειών τους. Ελπίδα που, με τη σειρά της, ενθαρρύνει την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις κατά μέτωπο, να έχουμε τη δύναμη να υπομείνουμε τις σκληρές αγωγές της θεραπείας και να πιστέψουμε σε ένα μέλλον όπου ο καρκίνος δεν είναι πλέον ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη ζωή».

Δραστική βελτίωση της πρόγνωσης

Ο Δρ. Αριστοτέλης Μπάμιας, Παθολόγος Ογκολόγος, Καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος, παρουσίασε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία και εξελίξεις αναφορικά με τον καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο και τόνισε τη σπουδαιότητα της έρευνας και των κλινικών μελετών, ως κύριο μέσο στην εξέλιξη της θεραπείας του καρκίνου.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι η θνητότητα από τις περισσότερες μορφές καρκίνου μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Η βασική και κλινική έρευνα αποτελούν κύριους πυλώνες αυτής της αισιόδοξης εξέλιξης, αντικείμενο στο οποίο στοχεύει ακριβώς το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά», ανέφερε ο Δρ. Μπάμιας, ενώ επισήμανε: «Η έρευνα για τον καρκίνο επικεντρώνεται στην ανακάλυψη μοριακών μηχανισμών και παραγόντων, οι οποίοι καθορίζουν την συμπεριφορά των όγκων και την αντίστασή τους στις εφαρμοζόμενες θεραπείες. Η εφαρμογή της ανοσοθεραπείας και των στοχευμένων θεραπειών, τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα ανάπτυξης ιδιαίτερα αποτελεσματικών στρατηγικών μέσω της βασικής και κλινικής έρευνας στην σύγχρονη εποχή, έχει βελτιώσει δραματικά την πρόγνωση πολλών και συχνών μορφών καρκίνου».

Το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά στηρίζει ήδη την πρώτη υπότροφο και πρέσβειρα του οράματός του, κα Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου, η οποία σύντομα ολοκληρώνει τη διδακτορική της διατριβή στις Βιοϊατρικές και Ιατρικές Επιστήμες, στο περίφημο Francis Crick Institute του Λονδίνου.

Το Ίδρυμα στοχεύει στην χορηγία τουλάχιστον τριών υποτροφιών ανά έτος, σε ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες σε σημαντικούς εκπαιδευτικούς Οργανισμούς ανά τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα για τη δράση του Ιδρύματος Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά στην ιστοσελίδα μας: https://eig-foundation.com/

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξατομικευμένη Ιατρική: Το μέλλον στη θεραπεία του καρκίνου

Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο: Ανοίγει τις «πύλες» του μέχρι το τέλος του 2024

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι μισές περιπτώσεις θα μπορούσαν να προληφθούν – Οι παράγοντες κινδύνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider