ΠΟΕΔΗΝ: 200-300 αποχωρήσεις το μήνα από το ΕΣΥ – Ανησυχία για το χειμώνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΕΔΗΝ: 200-300 αποχωρήσεις το μήνα από το ΕΣΥ – Ανησυχία για το χειμώνα
Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι οι προσλήψεις 6.500 υγειονομικών στο δημόσιο για το 2024, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στα κοινωνικά δίκτυα, δεν επαρκούν για την κάλυψη των θέσεων που «αδειάζουν»

Με 3.000 λιγότερους υγειονομικούς, θα υποδεχθεί το χειμώνα και την έξαρση των ιώσεων το ΕΣΥ, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών μισθών, καταγράφεται κύμα μαζικών αποχωρήσεων από τα νοσοκομεία, που κυμαίνονται σε 200-300 ανά μήνα.

Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι οι προσλήψεις 6.500 υγειονομικών στο δημόσιο για το 2024, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα κοινωνικά δίκτυα, δεν επαρκούν για την κάλυψη των θέσεων που «αδειάζουν», τονίζοντας ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται, είναι «αδιέξοδες» και οδηγούν στη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

«Εφέτος το χειμώνα, που η ζήτηση σε υπηρεσίες πάντα αυξάνεται κατά πολύ στα νοσοκομεία λόγω των ιώσεων, θα επιχειρούμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Έχουμε κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών, λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών μισθών. Δεν είναι ελκυστικός προορισμός για δουλειά πιά το ΕΣΥ. Προτιμούν οι υγειονομικοί, ειδικά με προσόντα, να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως ο ίδιος εκτιμά, εάν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις θα κλείσουν σημαντικές λειτουργίες των νοσοκομείων, περισσότερα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε κέντρα διακομιδών, θα αυξηθούν ράντζα, λίστες αναμονής για χειρουργεία καθώς και η ταλαιπωρία στα επείγοντα και θα κινδυνεύουν ζωές ασθενών.

Απογυμνώνονται τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, 200 νοσηλευτές αποχώρησαν φέτος από το ΕΣΥ για να γίνουν σχολικοί νοσηλευτές, αφήνοντας μόνιμη εργασία για να δουλέψουν ως ωρομίσθιοι.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκτιμά ότι οι 6.500 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ως προγραμματισμό για το 2024, με τους ρυθμούς του ΑΣΕΠ, θα πιάσουν δουλειά στα νοσοκομεία το 2028 με 2029.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι η προκήρυξη των 4.000 θέσεων που εξαγγέλθηκε το 2019, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων.

Στην ίδια κατεύθυνση, τονίζει ότι κάθε μήνα αποχωρούν από το ΕΣΥ 200 με 300 εργαζόμενοι, σημειώνοντας ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα προκήρυξη των 6.500 θέσεων θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 10.000 υγειονομικοί.
Επιπλέον, στη νέα προκήρυξη θα συμμετάσχουν και 20.000 συμβασιούχοι ήδη εργαζόμενοι στα νοσοκομεία με αυξημένη μοριοδότηση. Οι επιτυχόντες του νέου διαγωνισμού των 6.500 που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό θα είναι κυρίως επικουρικό, συμβασιούχο προσωπικό, που ήδη εργάζεται. «Πως λοιπόν θα ενισχυθεί το ΕΣΥ, αφού αρνείται η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει με νομοθετική ρύθμιση όλους τους συμβασιούχους. Νέους επικουρικούς δεν προσλαμβανουν παρότι υπάρχουν ενεργείς πίνακες κατάταξης υποψηφίων για δημοσιονομικούς λόγους;», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που χρειάζεται είναι ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων, που να καλύπτει αποχωρήσεις και μέρος των κενών οργανικών θέσεων, επίσπευση του χρόνου επεξεργασίας και έκδοσης των αποτελεσμάτων των προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση, γενναία αύξηση μισθών και κινήτρων, βελτίωση των συνθηκών εργασίας προκειμένου να ανακοπεί το κύμα φυγής προς το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα, όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

«Εάν πάμε έτσι, όσες εξαγγελίες προσωπικού και να γίνουν, το ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στο τέλος της ημέρας θα είναι αρνητικό, με μεγάλους χαμένους τους ασθενείς. Και όπου θα υποχωρεί ο δημόσιος τομέας υγείας, τα κενά θα καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα και ο πολίτης θα βάζει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Photo: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φαρμακαποθηκάριοι προς Χρυσοχοΐδη: Να σταματήσει το γαϊτανάκι του παραλογισμού με τις απαγορεύσεις εξαγωγών

Αντιδράσεις στις εξαγγελίες Αγαπηδάκη: Ανειδίκευτοι προσωπικοί γιατροί -  Αμφιλεγόμενα οικονομικά κίνητρα

Οι διαφορές ανδρικής και γυναικείας καρδιάς – Τα συμπτώματα που «ξεγελούν» τις γυναίκες

gazzetta
gazzetta reader insider insider