Αγροτικοί γιατροί: «Φαύλος κύκλος» οι μετακινήσεις για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ - Οι κίνδυνοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγροτικοί γιατροί: «Φαύλος κύκλος» οι μετακινήσεις για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ - Οι κίνδυνοι
Σύμφωνα με τους αγροτικούς γιατρούς, οι διαρκείς μετακινήσεις τους από τη μία θέση στην άλλη είναι επισφαλής και άκρως επικίνδυνη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς.

Τέλος στις μετακινήσεις από τη μία δομή στην άλλη, που τους επιβάλλονται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, προκειμένου να καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες, ζητούν οι αγροτικοί γιατροί. Μέσω του Πανελλαδικού Συντονισμού Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου, αιτούνται την κάλυψη μόνο των θέσεων στις οποίες έχουν διοριστεί, τονίζοντας ότι η πρακτική των μετακινήσεων είναι επισφαλής και άκρως επικίνδυνη.

«Αγροτικοί ιατροί αποσπώνται από τις θέσεις τους ώστε να καλύψουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) νοσοκομείων, τα οποία πλείστες φορές εφημερεύουν χωρίς καν την παρουσία ειδικευμένων επιμελητών. Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία παραμένουν δίχως μόνιμους ιατρούς, εξοπλισμό και υποδομές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι αγροτικοί ιατροί γινόμαστε καθημερινά έρμαια απειλών και εκβιασμών από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις υγειονομικές περιφέρειες», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «τα παραπάνω αποτελούν μονάχα μία συνοπτική εικόνα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο Ε.Σ.Υ. σε όλη τη χώρα».

Σύμφωνα με τους αγροτικούς γιατρούς, οι διαρκείς μετακινήσεις τους από τη μία θέση στην άλλη, σε ένα νοσοκομείο αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο ευθύνης τους, πολλές φορές με δικά τους έξοδα, χωρίς καμία οικονομική κάλυψη ή ενίσχυση, είναι επισφαλής και άκρως επικίνδυνη. Τόσο για τους ίδιους, λόγω των εξοντωτικών ωρών εργασίας χωρίς ανάπαυση, αλλά κυρίως για τους τους ασθενείς, που περιμένουν αρκετές ώρες στους χώρους αναμονής των επειγόντων περιστατικών, ελπίζοντας ότι θα τους εξετάσει κάποιος ειδικός ιατρός και θα λάβουν κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, όπως ορίζονται από τους νόμους. Στον αντίποδα, οι ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία εντείνονται περαιτέρω από αυτές τις μετακινήσεις.

«Τα προβλήματα των νοσοκομείων με τα χιλιάδες κενά δεν λύνονται με την ισοπέδωση και την διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Άλλωστε είναι οφθαλμοφανές ότι είναι άστοχη και ακατάλληλη η κάλυψη της 2βαθμιας με προσωπικό της 1βαθμιας, διότι τα περιστατικά που θα αδυνατεί να αντιμετωπίσει η 1βαθμια θα επιφορτίσουν ακόμη περισσότερο την 2βαθμια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Ως απόρροια των παραπάνω, βιώνουμε συνεχώς και καθημερινά, μία διαρκή απαξίωση, εκβιασμούς, εξευτελισμό, εμπαιγμό, ψυχολογική, σωματική και οικονομική εξουθένωση», αναφέρουν.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν μεταξύ άλλων:

  • Να μπει τέλος στις υποχρεωτικές μετακινήσεις αγροτικών γιατρών – Να καλύπτουν τις θέσεις στις οποίες έχουν διοριστεί
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία
  • Αυξήσεις στους μισθούς και παροχή ισχυρών οικονομικών κινήτρων, προκειμένου να στελεχωθούν οι υγειονομικές μονάδες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλία: Στα 130 συνολικά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας - 126 των αναπνευστικών λοιμώξεων 

ΕΟΔΥ: 32 θάνατοι από COVID και 25 διασωληνωμένοι

Αυτό είναι το νέο ΔΣ του ΕΟΔΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider