Στους δρόμους σήμερα οι υγειονομικοί – Ζητούν άμεση λύση στα προβλήματα του ΕΣΥ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους δρόμους σήμερα οι υγειονομικοί – Ζητούν άμεση λύση στα προβλήματα του ΕΣΥ
Στάση εργασίας στην Αττική από 08:00 μέχρι 15:00 - 24ωρη στην Περιφέρεια

Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη (12/7) οι υγειονομικοί, καταγγέλλοντας υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση και διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει:

• Στάση εργασίας στην Αττική από 08:00 μέχρι 15:00 και 24ωρη στην Περιφέρεια
• Πανελλαδική Συγκέντρωση στου υπουργείο Υγείας στις 08:30
• Πορεία στο υπουργείο Οικονομικών

Το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση με στάση εργασίας από τις 08.00 έως τις 11.00. Οι γιατροί των νοσοκομείων της Αττικής θα βρεθούν το πρωί έξω από το Υπουργείο Υγείας.

«Τώρα όλοι παραδέχονται ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την αναγέννηση παρότι μεσολάβησαν τρία έτη πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας ανεδείχθη ο αναντικατάστατος και ανεκτίμητος ρόλος του. Παρά ταύτα δεν αντιμετωπίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε σχετική ανακοίνωση της.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «γενεσιουργός αιτία των ανυπέρβλητων προβλημάτων είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που είναι 5% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση καθίσταται δύσκολη και άνιση και εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας.

Στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δις ευρώ. Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000 ,με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης».

Η ΠΟΕΔΗΝ, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους σε αντίθεση με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στις 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους. «Στα προβλήματα της στελέχωσης και του λειψού αριθμού νοσοκομειακών κλινών οφείλεται η ανάπτυξη φανερών και κρυφών ράντζων στα Νοσοκομεία», λέει, προσθέτοντας ότι το «40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, με αποτέλεσμα να έχουμε αναμονές για τακτικά χειρουργεία και τρία έτη».

Η Ομοσπονδία, εκφράζει την αντίθεσή της με την πρόταση για «εγκαθίδρυση στα Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα με οποιαδήποτε μορφή» και ζητά, μεταξύ άλλων, από την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στην ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και στην αύξηση μισθών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: Ξεκινούν οι προσλήψεις 250 ατόμων πληρωμάτων του ΕΚΑΒ – Οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Πάνω από 600 εκατ. η επένδυση στη Δημόσια Υγεία και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Στα 2 δισ. το χρόνο η «τρύπα» στη δημόσια χρηματοδότηση για την υγεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider